uživoRAT U UKRAJINI: Pakao sa neba u Ugljedaru; Uništena dva f-16? Proboj do Gornjaka i bitke na periferiji Mirnograda (VIDEO/MAPA)

Novosti online

27. 09. 2024. u 07:40 >> 19:12

RAT u Ukrajini ušao je u 947. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пакао са неба у Угљедару; Уништена два ф-16? Пробој до Горњака и битке на периферији Мирнограда (ВИДЕО/МАПА)

Foto: EPA/Profimedia

Pakao sa neba - Ukrajinske vojnike opkoljene u Ugledaru čeka teška sudbina (VIDEO)

Istovremeno, žestoka opsada ukrajinskog Ugladara se nastavlja nesmanjenim intenzitetom. Novi snimak sa ratišta koji je objavljen u poslednjih nekoliko sati već je postao viralan na društvenim mrežama.

Konkretno, video je jedan od mnogih na kojima se vidi kako ruska bela fosforna municja „kupa“ nekadašnje stambene oblasti grada Ugledara, izazivajući strašna razaranja zgrada i ukrajinskih vojnika koji se kriju u njima.

Očigledno je ruska vojska pokrenula ove napade na delove Ugledara koji trenutno nisu pod njihovom kontrolom. Na taj način pripremaju teren za napade u narednim danima.

Moskva nastavlja napredovanje oko Ugledara i grad je već u operativnom okruženju. Ruski vojnici su juče ostvarili sledeće rezultate.

Zauzeta je velika površina otvorenih polja na zapadu, kao i nekoliko stambenih zgrada u južnom Ugledaru i (niskog) Terakona na severoistoku.

U svom ažuriranju jutros smo pisali o napadima ruskih jedinica na najistočniji drvored severno od Ugledara. Sada se čini da su ruske snage već zauzele taj drvored i da je otvoreno tlo (ljubičasto) istočno od njega sada pod ruskom kontrolom.

Drveće je korisno, kako za napredovanje tako i za povlačenje, jer mnogo olakšava izbegavanje neprijateljskih dronova. Nastavak ruskog napredovanja (crvene i ljubičaste strelice) severno od Ugledara verovatno će u velikoj meri biti u blizini drvoreda.

Cilj ruske vojske je da stegne omču severno od Ugledara i čitavo područje pretvori u spornu zonu (ljubičasta). Danas Moskva kontroliše tri drvoreda severno od Ugledara, što znači da je srednji drvored može biti bezbedan od ruskih kopnenih snaga.

Ukrajinske jedinice se takođe povlače na Ugledar sa juga i napuštaju tamo otvoren teren. Istovremeno se nastavljaju borbe na Ugledaru, a ruske trupe napreduju sa istoka.

Kao što vidite, ukrajinski deo grada bombarduje se danonoćno, međutim, čini se da je ruska komanda odlučila kako idalje nema potrebe za upotrebom kolosalnih FAB-3000 bombi koje smo nagovestili.

Rusi zauzeli Marjinovku

Ruske trupe zauzele su Marjinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane u svom nedeljnom ažuriranju događaja sa bojnog polja.

-Kao rezultat aktivnih neprijateljstava jedinica snaga Centra, naselja Marinovka i Ukrajinsk Donjecke Narodne Republike su sada oslobođena, posebno je pisalo rusko ministarstvo.

Marjinovka je malo ukrajinsko selo koje se nalazi u pravcu Pokrovska. Konkretno, naselje o kome je reč nalazi se južno od Novogrodovke. Njegovo zauzimanje od strane moskovskih snaga omogućiće im da pojačaju bokove ruskih snaga koje trenutno napreduju u ovom sektoru fronta.

Istovremeno će biti pojačana podrška ruskom napredovanju ka naselju Selidovo.

 

Stari lovci idu put Ukrajine

Holandija je penzionisala stare lovce F-16 koji će dobiti novi život u Ukrajini, izjavio je u petak ministar odbrane te zemlje Ruben Brekelmans.

-Oproštajni let legendarnog F-16 održan je u Holandiji, posle 45 godina verne službe i mnogih misija, letelica će dobiti novi život u Ukrajini i Rumuniji, napisao je Brekelmans na društvenoj mreži. (ria.ru)

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

 

Uništena dva f-16? Za sada nema potvrde

Izveštaji ruskih medija, uključujući Vzgljad, tvrde da su najmanje dva ukrajinska borbena aviona F-16 upala u zasedu dok su pokušavali da polete sa aerodroma Starokostjantinov u zapadnoj Ukrajini. Navodno, ovaj napad je izveo ruski nadzvučni presretač Mikojan MiG-31. Ovi izveštaji od 26. septembra ove godine tiču se nedavnog ruskog napada na aerodrom u zapadnoj Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, u dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane za 26. septembar takav incident se ne pominje. Većina ruskih medija poziva se na Telegram kanal Voenno Delo [Vojni biznis], koji je ruski izvor. Ovaj nalog ne nudi dodatne detalje o opomenu. U njemu se navodi: „Na aerodromu Starokostijantinov, dva lovca F-16 koje je donirala Holandija pogođena su sa zakašnjenjem dok su pokušavali da polete. U vazduhoplovnoj bazi su bili i Su-24. Udar je izveden vazdušnom zasedom četiri MiG-31K ruskog ratnog vazduhoplovstva sa hipersoničnim kompleksom Kinžal.

Pokrovsko-Kurahovski pravac: Proboj do Gornjaka i bitke na periferiji Mirnograda (MAPA)


Na Pokrovsko-Kurahovskom pravcu ruske trupe vode aktivne borbe u dve glavne oblasti. Najveći uspesi mogu se postići na južnim prilazima Mirnogradu kod aglomeracije Pokrovskaja i na liniji Cukurino – Gornjak – Galicinovka, napredujući u pravcu Kurahova.
Na severnom krilu ruske trupe su nedavno izbacile VSU sa Krasnog i Krutovog Jara.

asnije su na internetu objavljeni snimci zasede za ukrajinski oklopni transporter severno od Nikolajevke, koji se kreće iz pravca Promina. Trenutno je Nikolaevka pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Ilustracija telegram rybar


Ostalo je da se prepešači dva kilometra do južne periferije Mirnograda, kao i da se zauzme niz uporišta VSU na periferiji grada. Nešto južnije, kod Novogrodovke, još nije zabeležena promena konfiguracije fronta. Međutim, ako krene ofanziva duž pruge, moći će se napasti položaji Oružanih snaga Ukrajine u Mirnogradu odjednom iz dva pravca.

Na južnom krilu, ruske trupe pokušavaju da zatvore „poklopac kotla“ na poljima kod Nevelskog. Tokom protekle nedelje, Oružane snage Rusije oslobodile su Želanoje Prvo i počele borbe u Želanoje Drugo, a takođe su se učvrstile na severnoj periferiji susednog Gornjaka. U poslednjem, ruska zastava je istaknuta na teritoriji škole broj 17.

Na jugu, VSU drži deo terena širok oko četiri kilometra, odakle je, teoretski, moguće snabdevanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na poljima kod Nevelskog. U slučaju daljeg napredovanja na drugoj liniji Gornjak – Želanoje u pravcu Kurahovke i Zorjanoga, ukrajinske formacije koje drže položaje istočno od Nevelskog rizikuju da budu potpuno opkoljene.

Položaji i mete VSU u Kurahovki trenutno su podložne ogromnoj šteti od vatre iz topova i operatera bespilotnih letelica. Mete su komunikacioni tornjevi, borbena oklopna vozila i trafostanice.

Foto: Iks Printksrin

Zapadno od Ukrajinska, ruske trupe izvele su nekoliko napada u pravcu železničke pruge u blizini deponije rudnika Selidovskaja severno od Cukurina. Najmanje dva puta, trupe su se uspešno iskrcale na to mesto i zauzele uporište u tom području. Prema nekim izveštajima, ruske oružane snage su već počele da se bore na severnoj periferiji Cukurina, ali za to još nema objektivnih dokaza.

U isto vreme, nastavlja se ofanziva u pravcu Kurahova od Ostroja. Ruske trupe su pre neki dan potpuno oslobodile selo, učvrstivši se na prilazima Selidovskoj popravnoj koloniji broj 82, zaobilazeći Maksimiljanovku sa severa. Odavde je oko kilometar do zapadne periferije Kurahova.

VKS Rusije podržava napad na Gornjak: FAB-ovi uništavaju uporišta VSU (VIDEO)

Na pravcu Kurahovsko-Pokrovski, ruske trupe su postavile zastavu na severoistočnoj periferiji grada Gornjaka na zgradi škole broj 17.

-Ruska vojska se probila do severnog dela grada, napredujući na površini od preko 3 km, nalaze se 3 velika uporišta ukrajinskih oružanih snaga, koja pokrivaju aglomeraciju i stvaraju liniju odbrane duž Volčaje. Međutim, ovaj deo bi uskoro mogao da pređe pod kontrolu Rusa, ​​pišu ukrajinski resursi.


Avijacija preciznim udarima uništava uporišta Oružanih snaga Ukrajine u gradu Gornjaku, koristeći OFAB-250 visokoeksplozivne fragmentacione bombe.

 

Ruska vojska izvela juriš u blizini Časovog Jara

Ruska vojska izvela je juriš u blizini Časovog Jara i faktički zauzela selo Kalinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nije očekivala napad na tom mestu jer je svoje napore usmerila ka ugljedarskom pravcu, prebacivši tamo svu preostalu rezervu iz okoline Donjecka.

Kimakovski takođe je rekao i da ruski vojnici kontrolišu puteve kod Ugljedara i Selidova, sprečavajući Ukrajince da dobiju municiju.
 

Najvažnije informacije iz brifinga ruskog Ministarstva odbrane o situaciji u Kurskoj oblasti:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom nedelju dana na kurskom pravcu više od 330 vojnika i 16 jedinica oklopne tehnike;
- Od početka borbi na kurskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 17.750 vojnika, 131 tenk;
- Oružane snage Rusije odbile su 11 pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju granicu Rusije kod naselja Novi Put i Medveđe, protivnik je izgubio više od 70 ljudi;
- Ruska avijacija izvela je napade na Oružane snage Ukrajine na području 32 naselja u Kurskoj i Sumskoj oblasti.

Najvažnije iz novog nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana oslobodile su Marinovku u DNR;
- Južna grupa snaga oslobodila je naselja Grigorovka i Ostro u DNR;
- Ruske snage oborile su 482 ukrajinska drona, uključujući 164 van zone specijalne vojne operacije;
- Na kontakt liniji predalo se 66 ukrajinskih vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.270 vojnika i 2 tenka „leopard“ u zoni odgovornosti grupe „Sever“;
- Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj duž linije fronta;
- Ruske snage izvele su 33 grupna napada, uključujući „kindžalima“ na objekte vojno-industrijskog kompleksa Oružanih snaga Ukrajine;
- Avijacija Crnomorske flote uništila je šest bespilotnih čamaca;
- PVO sredstva Rusije oborila su raketu „atakams“, 8 raketa „neptun“, 2 rakete „harm“, 2 konvertovane rakete S-200 i 38 projektila „hajmars“;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 16.000 ljudi na svim pravcima;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 960 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
- Oružane snage Rusije izvele su napade na vojne aerodrome, vojni ešalon sa zapadnim oružjem, a takođe uništile lokacije plaćenika;
- Grupa snaga „Centar“ tokom nedelju dana odbila je 67 kontranapada ukrajinskih jedinica, protivnik je izgubio gotovo 3.880 pripadnika;
- Ukrajinske jedinice izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ više od 2.980 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 5.140 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“.

Finska: Štab NATO biće u blizini granice sa Rusijom

Štab kopnenih snaga Severnoatlantske alijanse u zemljama Severne Evrope biće raspoređen u gradu Mikeliju, oko 140 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je na brifingu ministar odbrane Finske Anti Hakanen.

Ukrinform: U Krivom Rogu pogođena policijska stanica

Policijska stanica pogođena je u ruskom raketnom napadu u Krivom Rogu i za sada nije poznat tačan broj povređenih, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska policija objavila je na Fejsbuku da ima zarobljenih pod ruševinama.
"Oko 9.15 časova, neprijatelj je pogodio Okružnu policijsku kancelariju, za sada je poznato da ima povređenih", navedeno je u saopštenju.

U napadu je uništena upravna zgrada, a oštećene su i privatne kuće koje se nalaze u blizini stanice.

Kijev: U napadu dronova u Odeskoj oblasti troje mrtvih

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno u Odeskoj oblasti u ranim jutarnjim satima u napadu ruskih dronova, objavila regionalna uprava Odese, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je u jutarnjim satima pribegao teroru velikih razmera u Izmailu. Rusi su pokrenuli jurišne dronove na jugu našeg regiona", navela je regionalna uprava.

U napadu su poginule dve žene i jedan muškarac. Povređeno je 11 osoba, među kojima i jedno dete.

Oštećene su privatne kuće, višespratnice, i automobili, a takođe je izbilo i nekoliko požara, koji su odmah ugašeni.

Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije (IGSU) objavio je da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini.

Poruka upozorenja RO-ALERT poslata je meštanima okruga Tulče, gde je grupa dronova i uočena oko dva sata posle ponoći, prenosi Ađerpres.

"Područja koja Rusija namerava da napadne nalaze se na teritoriji Ukrajine, ali na maloj udaljenosti od granice sa Rumunijom, pa postoji mogućnost da određeni objekti, nakon odgovora ukrajinske vojske na napad, padnu na rumunsku teritoriju. Još jednom obaveštavamo ljude u severnom okrugu Tulčea, ali i turiste, da nisu gađani ciljevi ili područja na teritoriji Rumunije", naveo je IGSU.

IGSU je u poruci stanovništvu apelovao na smirenost, a u slučaju da objekti počnu da padaju iz vazdušnog prostora, meštanima je savetovano da bi trebalo da se zaštite i odu u skloništa.

Lavrov pozvao UN da se ne mešaju u "pseudomirovne inicijative" u vezi sa Ukrajinom

Lavrov pozvao UN da se ne mešaju u "pseudomirovne inicijative" u vezi sa Ukrajinom
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da ne dozvoli da predstavnici te organizacije budu uvučeni u "politizovane pseudomirovne inicijative" po pitanju Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministar je još jednom istakao važnost striktnog pridržavanja principa nepristrasnosti rukovodstva i svih zaposlenih u Sekretarijatu UN", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka Lavrova i Guteresa, prenosi TAS.

Osim toga, Lavrov i Guteres razgovarali su o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, uključujući situaciju na Bliskom istoku.

"Posebna pažnja posvećena je različitim aspektima saradnje između Rusije i UN. Obe strane su izrazile želju da dodatno ojačaju konstruktivnu interakciju između Rusije i UN", navedeno je.

Ruske snage u Zaporoškoj oblasti

Oružane snage Rusije nalaze se na periferiji grada Guljajpolje u Zaporoškoj oblasti, rekao je gubernator Evgenije Balicki.

Oboreno devet ukrajinskih dronova tokom noći

Tokom noći iznad Belgorodske i Rostovske oblasti oboreno je devet ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oštećeni objekti u luci Izmail

Više objekata u ukrajinskoj luci Izmail oštećeno je u udarima ruskih snaga, uključujući skladišta zapadne oklopne tehnike, saopštio je koordinator nikolajevskog proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev.

On je dodao da je PVO Rumunije učestvovala u odbijanju ruskog napada na Izmail, kao i da su dva rumunska lovca ušla na ukrajinsku teritoriju.

Balicki o bezbednosti Zaporoške nuklearke

Rusija u potpunosti osigurava nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearke i mogućnost da je ukrajinske snage zauzmu ne postoji, rekao je u intervjuu za Sputnjik gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Mogu da kažem dve stvari. Prvo: taj objekat protivnik ne može da zauzme, desanti preko reke nisu mogući. Drugo, u punom obimu osiguravamo bezbednost objekta i nuklearne pretnje nema", rekao je Balicki.

Kritično oko Ugljedara

Situacija oko Ugljedara je kritična i ukrajinske snage bi trebalo da se povuku iz grada, rekao je za ukrajinsku televiziju bivši predstavnik za medije Generalštaba ukrajinskih Oružanih snaga Vladislav Seleznjov.

"Potpuna dominacija ruskih snaga i tehnike na tom delu fronta, na nekim položajima imaju osam puta više resursa nego mi", rekao je on i dodao i da ruska vojska ima prednost i kada je reč o avijaciji, dok Ukrajinci nemaju načina da se od nje zaštite.

"Nemamo dovoljno artiljerije za uspešnu kontrabaterijsku borbu", naveo je on.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um