"ŠTAB NATO-A U BLIZINI GRANICE SA RUSIJOM": Finski ministar otkrio tačnu lokaciju

Novosti online

27. 09. 2024. u 12:55

ŠTAB kopnenih snaga Severnoatlantske alijanse u zemljama Severne Evrope biće raspoređen u gradu Mikeliju, oko 140 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je na brifingu ministar odbrane Finske Anti Hakanen.

ШТАБ НАТО-А У БЛИЗИНИ ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ: Фински министар открио тачну локацију

Foto Tanjug/AP

- Predložićemo da štab kopnenih snaga NATO-a bude u Mikeliju - objavio je Hakanen.

U Mikeliju se već nalazi štab kopnenih snaga Finske. Ranije je saopšteno da će u mirnodopsko vreme štab planirati i realizovati obuku NATO-a u regionu.

Fomirana organizacija, takozvani štab visoke pripravnosti radiće 24 časa dnevno i biće potčinjen glavnom štabu u Norfolku na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.
Prethodno, finska RTV „Yle“ obelodanila je imena gradova u kojima je planirano da budu štabovi NATO-a. Jedan će biti na severu zemlje, a drugi na jugu, na granici s Rusijom, u gradu Mikeliju.

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Rusija beleži porast vojne aktivnosti Finske nakon njenog ulaska u NATO. Zaharova je istakla da je aktuelna politika finskih vlasti orijentisana na politiku „kolektivnog Zapada“, kao i na nanošenje „strateškog poraza“ Rusiji.

Finska je postala 31. članica NATO u aprilu 2023. godine.

Poslednjih godina Rusija upozorava na nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga alijanse u Evropi. Kremlj je isticao da Ruska Federacija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!