UVEK UZ SVOJ NAROD I SRPSKU: U manastiru Gomionica proslavljen Vidovdan - krsna slava Vojske RS i Trećeg pešadijskog RS puka

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 06. 2022. u 22:35

U MANASTIRU Gomionica kod Banjaluke proslavljen je Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog RS puka.

УВЕК УЗ СВОЈ НАРОД И СРПСКУ: У манастиру Гомионица прослављен Видовдан - крсна слава Војске РС и Трећег пешадијског РС пука

Foto Jutjub

Uz prisustvo rukovodstva RS, političkih predstavnika, boračkih organizacija i sveštenstva, okupljeni su se prisetili značaja Vojske RS a posebno 23.800 njenih vojnika koji su dali živote za nastanak i opstanak Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Kroz Vojsku RS prošlo je 210.000 boraca, a Vojska RS za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima  Kosovskog boja, koji se dogodio na Vidovdan 1389.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u Gomionici da je RS jedini dokaz i primer da Srbi ono što su izvojevali u ratu nisu izgubili u miru.

- Republika Srpska je snažna, zna šta hoće, neće odustati od sebe. Svi napori da se umanji, napravi malom ljušturom, nisu uspeli - istakao je Dodik.

- Ne mogu da ne spomenem one koji su vodili Srpsku u teškim okolnostima, kao što su general Vojske Srpske Ratko Mladić i prvi predsednik Republike Radovan Karadžić. Kada pristanemo da ućutimo - onda nestajemo. Kada pristanemo da slušamo druge - onda nismo mi ti. Kada pristanemo da ono što nama pripada dajemo drugima - onda smo pod tuđom vlašću.

Politički vrh u manastiru, Foto Vlada RS

On je dodao da to nije Srbima svojstveno i da je ponosan što je na čelu onih koji godinama vode RS na takav način. Dodao je da se RS mora voleti, da ona nikome ne može ništa da bude kriva i da je jedina vrednost koja mora da se čuva.

- Za Srbe ako nema države - nema slobode - istakao je Dodik i izrazio nadu da će RS jednog dana biti država kao garant slobode za koju su se Srbi vekovima borili.

- Srpski narod ne sme zaboraviti svoje žrtve i patnju i bez obzira na to što Crkva uči oproštaju, mnoga srpska stratišta nije moguće oprostiti. Uveren sam da su RS kao država i Srbija kao država dovoljan garant srpskom narodu da će se snaći u ovim teškim vremenima.

Foto S. M.

Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da je obaveza svih da pamtimo dostignuća Vojske RS kojima je odbranjena sloboda zemlje u kojoj se danas živi.

- Od samog osnivanja, ona je bila i ostala narodna vojska, koja će uvek živeti sa svojim narodom i u svima nama - rekla je Cvijanovićeva.

Foto Profimedija

NAŠA KUĆA

- KRSNA slava se slavi u kući, a kuća Vojske RS je Republika Srpska, zbog čega svake godine Vidovdan, krsnu slavu, obeležavamo u drugom mestu - rekao je komandant Trećeg pešadijskog RS puka OS BiH Milorad Krajšumović.

* * * * * *

IZ ŠKOLSKIH KLUPA NA FRONT

PRIPADNICI prve klase Hercegovačkog korpusa Vojske RS okupili su se u Bileći na Vidovdan kako bi obeležili 30 godina od polaganja zakletve. Prvu klasu tada su činili golobradi mladići iz svih opština istočne Hercegovine, koji su odmah nakon što su završili srednju školu otišli na služenje vojnog roka. Vaso Ljubenko iz Trebinja inicirao je ovo druženje, na kome se okupilo više od 100 njegovih "klasića", a posle toga i saboraca.

Foto D. Curać

- Bili smo dva meseca na obuci, većina nas čitav rat provela je na ratištima, kako ovim hercegovačkim, tako i dalje, a nažalost bilo je i onih koji rat nisu preživeli - istakao je Ljubenko.

Pre 30 godina tada mlade vojnike u kasarni u Bileći dočekao je pukovnik Tihomir Kundačina, komandant Centra za obuku mladih vojnika, koji je na ovaj Vidovdan proslavio 88 rođendan, i to sa svojim, kako kaže, najboljim vojnicima. (D. C.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)