KAKO REŠITI PROBLEM ENERGETSKOG SIROMAŠTVA: Delegat Doma naroda BiH Želimir Nešković na sastanku u Beču

V. MITRIĆ

05. 12. 2022. u 21:37

NOVOIZABRANI delegat u Domu naroda BiH Želimir Nešković prisustvovao je u Beču u Austriji sastanku Zelenih klubova zemalja članica Energetske zajednice i Parlamentarnog foruma sa predstavnicima Energetske zajednice.

КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ ЕНЕРГЕТСКОГ СИРОМАШТВА: Делегат Дома народа БиХ Желимир Нешковић на састанку у Бечу

foto:V Mitrić

Sastanku u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču prisustvovali su i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić, direktor Škole za političke studije  Saveta Evrope u BiH Esad Mavrić i sekretar Komisije za spoljnu trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Parlamentu BiH Nenad Pandurević kao i predstavnici zemalja članica (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Gruzija, Ukrajina, Moldavija i BIH).

Nešković, koji je potpredsednik Zelenog kluba BiH uputio je poziv direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Arturu Lorkovskom da poseti BiH i upozna se na mestu sa problematikom vezanom za energetske sisteme.

- Razgovarano je o energetskim temama koje su važne u vremenu tekuće energetske krize. Rešavanje problema nedostatka energenata je u središtu Inicijative za pravednu tranziciju Energetske zajednice i zato je današnji sastanak bio fokusiran na glavne preporuke o tome kako identifikovati i rešiti energetsko siromaštvo - rekao je Nešković.

On je dodao da je zaključeno da zatvaranje rudnika uglja i termoelektrana ima dubok socio-ekonomski uticaj na regione zavisne od uglja te da postaje sve izazovniji u trenutnom kontekstu rizika sigurnosti snabdevanja i rastućih cena energije.

- Poseban akcenat današnjeg sastanka je bio na izazovnim politikama postepenog ukidanja energije rnergetske zajednice u vezi sa tekućom energetskom krizom u Rusiji i Ukrajini - pojasnio je Nešković.

Na sastanku je, istakao je Nešković, diskutovano i o otvorenom regionalnom Fondu za  jugoistočnu Evropu, kao  i oblastima transporta i zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)