KAZNAMA SAMO JAČAJU SRPSKU, A RUŠE BiH! Uvođenje sankcija Evropske unije predsedniku RS predstavlja mač sa dve oštrice

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 01. 2023. u 07:30

REZOLUCIJA koju je usvojio Evropski parlament, u kojoj se između ostalog traži uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, predsedniku RS, zbog kako je navedeno secesionističke retorike i aktivnosti u BiH, gde je izdvojena proslava i Dana Republike 9. januara, početak su velikih pritisaka na Srpsku.

КАЗНАМА САМО ЈАЧАЈУ СРПСКУ, А РУШЕ БиХ! Увођење санкција Европске уније председнику РС представља мач са две оштрице

Foto P. Krstović

 Cilj je da RS postane igračka u rukama Evropske unije i da ispunjava želje Brisela, Londona, Berlina, a na štetu srpskog naroda, poručuju sagovornici "Novosti".

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, kaže da se sankcijama samo može postići veća kriza u BiH, a što je nepisano pravilo za sve ratove na Balkanu u poslednje tri decenije.

- Srpska pametnim potezima i odbranom principa na kojima počiva i EU, a to je pravo naroda na odlučivanje na izbor svojih legitimnih predstavnika, može se suprotstaviti nametanjima iz EU - ističe Stevandić.

Dodaje da kažnjavanje političara iz RS može biti i početak kraja u BiH. Poruke oko sankcija, dodaje, treba shvatiti ozbiljno i one predstavljaju početak harange na RS.

- Čitava priča sa tom rezolucijom ima i zakulisne planove. Sankcije su jedan od pokušaj disciplonovanja Srba na Balkanu - poručio je Stevandić.

Najavu uvođenja sankcija predsedniku RS i šta ona nosi najbolje znaju oni koji su prošli torturu kažnjavanja od strane evropskih i američkih moćnika pre dve decenije, kada su tadašnji visoki predstavnici u BiH, pre svega Pedi Ešdaun, smenjivali redom politički vrh RS, stavljajući ljude na crne liste i oduzimajući im svako pravo da se brane. Glavni izgovor za sankcije stranaca tih godina bio je da pomažu u Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da i dalje budu u bekstvu.

Defile Dan Republike, Foto P. Krstović

Radomir Lukić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i najmlađi član delegacije RS u Dejtonu, takođe je prošao torturu jer je smenjen odlukom visokog predstavnika u BiH i devet godina je čekao da se to reši.

- Sankcije ne mogu dati nikakav rezultat. Kao što nisu dale pre dve decenije, neće dati ni sada. Pritisak koji smo imali tada nije bio utemeljen u pravu. Radilo se o samovolji pojedinaca iz EU - ističe Lukić.

Očigledno je da se pritisak na RS nastavlja.

- Bili smo prepušteni samovolji stranaca. Bez prava na život. I to se sada pokušava ponovo uraditi - navodi Lukić.

On kaže da bi nastavak pritisaka na RS od strane EU, pa i sankcije mogle dovesti do raspada BiH, a za to će glavni krivac biti EU. To im ne bi bilo prvi put, jer je EU vodila glavnu reč oko raspada socijalističkih federacija u Evropi - ističe Lukić.

Jedan od prvih ljudi u RS, kojeg su stranci 2003. godine smenili i stavili na crne liste bio je i Milovan Bjelica, jedan od osnivača SDS, a sada aktuelni načelnik opštine Sokolac.

- Devet godina sam bio pod sankcijama. Kad su ukinute niko nije snosio odgovornost zbog toga što sam hapšen i zlostavljan. EU ništa neće postići sankcijama, već će samo dodatno ojačati stav RS da se bori za Dejtonski sporazum i ustavna ovlašćenja - poručio je Bjelica.

POSLUŠNICI

MILOVAN Bjelica ističe da stranci žele da pronađu alternativne sagovornike u Srpskoj, odnosno poslušnike, koji će bez pogovora da odustanu od Dana Republike i da urade sve kako im se sa Zapada naredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)