TIP TEMA: Juriš na pobedu i Mundijal

PUCAĆEMO iz svih oružja, napašćemo Portugalce u Lisabonu i krenuti po pobedu! Tim rečima se naš selektor Dragan Stojoković Piksi obratio naciji pred meč godine reprezentacije Srbije, koja će u nedelju (20.45) protiv Kristijana Ronalda i drugova voditi mnogo važnu bitku .

ТИП ТЕМА: Јуриш на победу и Мундијал

Foto: M.Vukadinović

Ulog – najveći mogući. Pobeda vodi direktno u Katar na Mundijal 2022, pošto su sudije pomogle Portugalcima da ne izgube u četvrtak u Irskoj. Zbog toga nam remi nije dovoljan za plasman na Svetsko prvenstvo, ali selektor Stojković je jasno naglasio da će njegovi “orlovi” jurišati na trijumf i da ga samo to zanima.

Ovaj Piskijev optimizam mogao bi da bude glavna smernica kladiocima, koji bi od Srbije na stadionu “La Luž” trebalo da očekuju direktnu i ofanzivnu igru protiv jedne od najjačih selekcija na svetu. Samim tim, možda ponovo padne i veliki broj golova, kao što je to bio slučaj u beogradskom duelu ove dve reprezentacije u martu (2:2). Takav pristup doneo je našoj reprezentaciji priliku da se u Lisabonu bori za direktnu vizu za Katar.

Međutim, ne treba mnogo potencirati koliko težak zadatak imaju “orlovi” u nedelju, naročito zbog toga što srpska reprezentacija nema tradiciju pobeđivanja najvećih selekcija na svetu. Od Mundijala u Južnoj Africi i skalpa nad Nemcima, nismo se nijednom radovali protiv nacionalnih timova iz svetskog vrha. Ni sa narednim rivalom, Portugalijom, nemamo pozitivan bilans. Na 12 međusobnih duela, naša reprezentacija je ostvarila samo dve pobede, četiri puta je bila nerešeno, dok su Portugalci ostvarili šest trijumfa. Ono što je zanimljivo jeste da je jedini put kada je nekadašnja Jugoslavija ostvarila pobedu nad “navigatorima” u gostima, to učinila pogotkom aktuelnog selektora Dragana Stojkovića i to u prijateljskom okršaju (3:2), ali simbolika je svakako lepa stvar koja može da ugreje srce navijača Srbije.

To može da učini i dosadašnji učinak reprezentacije u kvalifikacijama, efikasan i napadački fudbal je krasio Piksijeve izabranike u svakom meču. Na osam odigranih duela postigli smo 16 golova, na šest pogađali mreže rivala dva ili više puta. Ali, takav otvoren stil ogolio je i defanzivne boljke “orlova”, jer su mrežu sačuvali samo u minimalnoj pobedi nad Luksemburgom. U svim ostalim duelima, računajući i sa Irskom i Azerbejdžanom, Srbi su kapitulirali barem po jednom.

Na tu manu će sigurno ciljati i selektor Portugalije Fernando Santoš. U ofanzivi ima paklena rešenja, od asova Mančester Junajteda Kristijana Ronalda i Bruna Fernandeša, pa sve do Bernarda Silve iz Sitija, Žoaa Feliksa iz Atletiko Madrida... Svi oni, osim Feliksa, su u dobroj formi. Naravno, i mi asove za trku imamo.

Tandem Aleksandar Mitrović – Dušan Vlahović nemilosrdno rešeta mreže u Čempionšipu i Seriji A, kapiten Dušan Tadić je ponovo na pragu dabl-dabl sezone u Ajaksu, Sergej Milinković-Savić se ustalio kao jedan od najboljih vezista italijanskog prvenstva.

Većih problema sa povredama nema ni Srbija ni Portugalija, s tim da “orlove” malo muče roviti Darko Lazović i Filip Đuričić, prvi izbori Stojkovića za desni bok.

U svakom slučaju, euforija oko nacionalnog sastava odavno nije bila veća, uspeo je Stojković u svojoj nameri da podigne atmosferu i probudi navijače. Ako uspe da pobedi moćne Portugalce i izbori direktan plasman na SP, upisaće svoje ime još jednom u istoriju, baš kao što je to činio kao igrač.

U SLUČAJU NEUSPEHA – BARAŽ

Ako Srbija ne uspe da savlada Portugaliju, put ka Kataru se tu ne završava. “Orlovi” će u takvom razvoju situacije plasman na SP tražiti kroz baraž, koji se igra u martu 2022. Zbog velikog broja bodova bićemo povlašćeni na žrebu za doigravanje i trebalo bi da imamo nešto lakši posao u polufinalu, posle kojeg se igra i finale, a domaćinstva se takođe žrebaju.

KVOTE

PORTUGALIJA SRBIJA

1 X 2

1.40 5.00 9.50

MEĐUSOBNI

(29.05.1928) Jugoslavija – Portugal 1:2 (1:1)

(03.05.1932) Portugal – Jugoslavija 3:2 (2:1)

(08.05.1960) Portugal –Jugoslavija 2:1 (1:0)

(22.05.1960) Jugoslavija – Portugal 5:1 (2:1)

(02.06.1984) Portugal – Jugoslavija 2:3 (2:2)

(28.03.2007) Srbija – Portugal 1:1 (1:1)

(12.09.2007) Portugal – Srbija 1:1 (1:0)

(29.03.2015) Portugal - Srbija 2:1 (1:0)

(11.10.2015) Srbija – Portugal 1:2 (0:1)

(25.03.2019) Portugal - Srbija 1:1 (1:1)

(07.09.2019) Srbija – Portugal 2:4 (0:1)



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja