PREDSEDNIK UEFA ČEFERIN ZA "NOVOSTI" O AKTUELNOM TRENUTKU NAŠEG FUDBALA: "Srbija će zablistati u Kataru"

N. Iljukić

26. 06. 2022. u 21:00

PROMOCIJA knjige, radna večera, pa poseta Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije.

ПРЕДСЕДНИК УЕФА ЧЕФЕРИН ЗА НОВОСТИ О АКТУЕЛНОМ ТРЕНУТКУ НАШЕГ ФУДБАЛА: Србија ће заблистати у Катару

FOTO: M. Vukadinović

Sve ovo se "spakovalo" u dvodnevnu posetu predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, koji je treći put posetio Beograd. Prethodna dva puta je to bilo u martu 2017. godine, neposredno pošto je izabran za prvog čoveka evropske kuće fudbala, a drugi put u decembru 2019. godine kada je FSS slavio sto godina postojanja.

Bila je ovo idealna prilika da "Novosti" sretnu Čeferina i postave mu nekoliko pitanja na događaju na kojem je, iznenađujuće upadljivo, bilo primetno odsustvo srpskih medija.


Naizgled tihi rat koji tinja između UEFA i FIFA zbog različitih uglova gledanja na svetski fudbal, nije tako nevidljiv.

- Hajde da ne pravimo problem tamo gde ga nema. Svi znamo da je fudbal već odavno globalni fenomen i da konstantno postoji potreba da on napreduje u svim pravcima. Evropa je, razumljivo, tu odmakla najdalje, a saradnja sa FIFA može samo da unapredi strategiju razvoja sporta koji je zaista najpopularniji na svetu. Zato i ne gledam na neke različite stavove na način na koji ga neki drugi pretvaraju u takozvani sukob. Njega nema i mi smo srećni što posle dve godine muka koje je korona donela svima, pa i fudbalu, možemo konačno da vidimo pune tribine stadiona širom Evrope i uživamo u fudbalu punim plućima - počeo je Čeferin za "Novosti". Ovog puta je prvi čovek UEFA bio samo jedan od gostiju svog oca Petera na beogradskoj promociji knjige "Sudnji dani", trileru u kome je čuveni slovenački advokat pisao o jednoj od svojih najzahtevnijih odbrana.

Nekoliko puta nam se svima učinilo da svetskom fudbalu zaista preti sudnji dan. Srećom, fudbaleri su u punoj formi, publika se vratila na tribine. Čeferin je pre tri nedelje u Ljubljani, na prepunim "Stožicama", uživo gledao njegove i naše u duelu Lige nacija Slovenija - Srbija (2:2).

- Imate legendu na mestu selektora reprezentacije. Piksi je i danas idol mnogih generacija fudbalera i oličenje najboljih vrednosti koje sa sobom donose sport i posebno fudbal. Trenutak u kojem je izabran za selektora i činjenica da se Srbija plasirala na Svetsko prvenstvo su samo dodatno podigle popularnost vaše reprezentacije. Verujem da će Srbija sa Piksijem dodatno da zablista u Kataru - dodaje Čeferin, koji je u subotu posetio i Sportski centar FSS u Staroj Pazovi, obišao sve terene i moderan VAR centar koji se par puta "zagrcnuo" pred kraj vrlo neizvesne sezone u Superligi.

Predsednik UEFA je za kraj imao i vrlo jasnu poruku:

- Saradnja sa svim našim članicama je odlična, ali ona sa Fudbalskim savezom Srbije je na vrhunskom nivou. Ovde narod voli fudbal i to se vidi na svakom koraku, od dečjih igrališta između zgrada, preko prepunih terena u sportskim centrima. Ne brinite za budućnost ove igre - zaključio je Čeferin. 

PRATIMO SITUACIJU U UKRAJINI

DOGAĐANjA u Ukrajini u poslednja četiri meseca prilično su promenila i pogled na sportsku i fudbalsku mapu Evrope. Na njoj nema ruskih klubova i selekcija. Pitanje za Čeferina je bilo, otvara li to možda mogućnost da se neki drugi "preko reda" pojave u UEFA takmičenjima?

- Ne verujem da će to da se dogodi. Pratimo sa pažnjom svakodnevno situaciju sa Rusijom i Ukrajinom. Imamo svoj jasan stav o tome koji smo pokazali pravljenjem kalendara i sistema kvalifikacija za klupska takmičenja ove sezone - kaže Čeferin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju