PARTIZAN POD ANESTEZIJOM: Crno-beli se muče sa pritiskom i problemima

M. BLAŽIĆ

25. 07. 2022. u 10:00

STIDLjIVO se tokom pripremnog perioda pominjao povratak titule u Humsku, posle pet sušnih godina, i oni koji su sa njom "pretili" su to, uglavnom, činili zato što se to podrazumeva u klubu kakav je Partizan.

ПАРТИЗАН ПОД АНЕСТЕЗИЈОМ: Црно-бели се муче са притиском и проблемима

FOTO: M. Vukadinović

Mnogo problema koji se mogli da se zanemare u izjavama, ne i u činjeničnom stanju u crno-belom taboru, nagoveštavalo je da će Stolica i njegovi puleni teško moći da drže ritam sa najvećim rivalom i pobeđuju iz kola u kolo.

Jedino tako u srpskoj fudbalskoj eliti otvorenih očiju može da se sanja onaj važniji pehar, a svaki kiks ostavlja podjednako veliki trag i na tabeli i u glavama. U glavama svih onih koji bi trebalo da veruju da kiks u julu ne može da predstavlja ništa strašno, jer je sezona tek počela. A Partizan ih ima već dva...

Dok melanholično i bez tenzije posmatraju kako rival sa druge strane Topčiderskog brda dopisuje trojku za trojkom, fudbaleri Partizana od početka sezone, sa izuzetkom utakmice u Ivanjici, deluju kao da su pod anestezijom i u svom "resoru". U Nišu su se, priznaće to i oni sami, nezasluženo dočepali boda golom sa bele tačke nekoliko sekundi pre kraja, sedam dana kasnije bi im i nekoliko sati fudbala bilo malo da odmaknu dalje od početnog rezultata. Koliki god da je posle tri odigrana kola zaostatak na tabeli i kako god kome (ne)nadoknadivost delovala realno ili ne, utisak je da je mnogo veći problem apatija koja je ušla u svaku klupsku poru.

Partizan je zbog najkraće pauze i možda i najvećeg remonta ekipe u poslednjih nekoliko godina došao u situaciju da vapi za onim čega u trci sa Zvezdom nema - za strpljenjem. Upravo je to ono što Ilija Stolica traži u svakom medijskom istupu, a taj vapaj stiže pre ili posle utakmica, potpuno opravdano, ali istovremeno i sam zna da se taj kredit u ovakvom srpskom fudbalu troši za samo 90 minuta.

NEMOĆ Fudbaleri Partizana posle remija sa TSC/FOTO: M. Vukadinović

Uzaludne su priče da ekipa raste, da se video napredak u odnosu na prvu letnju rasprodaju bodova. Partizanu bi vreme bilo najveći saveznik da ga ima, ipak, u praksi nije tako niti može da bude, jer kada se kalkulatori uzmu u ruke krajem jula, narednog maja se to, po nepisanom pravilu, pretvori u još jednu izgubljenu sezonu.

A Partizan već ima bodovni zaostatak koji poteže priče tipa "ako se ovo desi, a mi uradimo ovo". Pritom ekipa ne deluje obećavajuće kako igrački, tako ni psihološki, ne bi li se izdigla iz problema i napravila seriju dobrih rezultata. Upiranje prstom u pojedince, bili oni u loži, na klupi ili na terenu, ne bi bilo korektno prema "obeleženim" pojedincima, jer je problem "valjka" pri kraju košmarnog jula mnogo veći od "zamene delova".

Dobra hemija stvorena na relaciji stručni štab - igrački kadar tokom priprema je, očigledno, predstavljala privid, koji je uklonjen čim su krenuli takmičarski izazovi. Jedan šut u okvir gola tokom 90 minuta mučenja protiv TSC u Humskoj, uz besomučno i bezidejno kruženje oko "zida" gostiju, garnirano gomilom nepreciznih pasova i odsečenošću Rikarda, jasno je iscrtao volumen trenutne nemoći.

Partizan je pod totalnom anestezijom iz koje još nije kasno da se probudi, posebno zbog činjenice da Evropa kuca na vrata. Za to su potrebne hladne glave i vrela srca, a u ovom trenutku crno-beli nemaju ni jedno ni drugo.

Ni poseda, ni ideje

INSISTIRAO je Ilija Stolica tokom pripremnog perioda na posedu i mirnom ulasku u igru i to je u test utakmicama izgledalo i više nego solidno. Kada su krenule prvenstvene borbe implementacija želja i ideja iz Slovenije je iščezla.

Partizan ni u Nišu, ni u Beogradu protiv TSC nije dominirao u tom segmentu igre. Odbrana je delovala nesigurno i zaplašeno, vezni red je i previše išao u "rikverc", bez mogućnosti da na pravi način pritisne rivala, a u takvoj situaciji ni Rikardo u špicu ne liči na igrača koji je prošle sezone praktično davao golove kad je poželeo.

BONUS VIDEO: Radonjić zapevao, oduševio saigrače

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)