SAMBA I TANGO PLAŠE EVROPLJANE! Brazilci i Argentinci žele da prekinu dominaciju Starog kontinenta koja traje od 2006. godine

Đorđe SAMOILOVIĆ

08. 12. 2022. u 07:00

SADA ide ono najbolje. Ono zbog čega se otkazuju dogovori, sastanci, večere. Najboljih osam reprezentacija sveta u borbi za jedan pehar, onaj koji se u fudbalu vrednuje više od suvog zlata.

САМБА И ТАНГО ПЛАШЕ ЕВРОПЉАНЕ! Бразилци и Аргентинци желе да прекину доминацију Старог континента која траје од 2006. године

FOTO: Tanjug/AP

Više nema vremena za kalkulacije i čuvanje, bitke za polufinale Svetskog prvenstva u Kataru (po dva meča u petak i subotu), činiće pet evropskih, dve južnoameričke i jedna afrička selekcija.

Svi sa istim ciljem i podebelom knjigom razloga zašto su baš oni ti koji zaslužuju da se 18. decembra na stadionu "Lusail" nađu na pobedničkom postolju.

Razuzdana samba Brazilaca, nepredvidivi tango Argentinaca najviše plaše Evropljane, koji bi da nastave tradiciju sa poslednja četiri Mundijala na kojima su ekipe sa Starog kontinenta dizale trofej, dok u isto vreme Maroko sanja još jedno čudo.

Ko će za korak biti bliži snu, daće odgovor upravo ovi četvrtfinalni okršaji u kojima će jedini izraziti favorit biti Portugalci protiv Maroka.

PELE KAO MOTIV VIŠE

KRENIMO redom. Prvi polufinalista katarskog Mundijala biće poznat već u popodnevnim časovima poslednjeg dana radne nedelje. Brazil će otvoriti seriju četvrtfinalnih mečeva protiv Hrvatske (petak, 16.00) u pokušaju da se domognu mesta u polufinalu.

Petostruki prvak sveta (rekorder) krenuo je pobedom protiv Srbije, na to se nadovezao trijumf i nad Švajcarskom, da bi poslednje kolo okončali bezbolnim porazom od Kameruna. Usledio je potom vrhunac Brazilaca u dosadašnjem toku, kanonada protiv Korejaca propraćena simpatičnim proslavama. Možda protiv Hrvata na terenu neće sve ići toliko glatko, ali u trenutku kada se legendarni Pele nalazi u bolnici, čini se da će Nejmar i društvo učiniti sve da ga ne razočaraju.

Oprostiće im nacija i ako ne bude atraktivnosti, samo da vrate pehar u Brazil posle dve decenije. Sa "vatrenima" su igrali dva puta na Mundijalima (2014. i 2006), u oba navrata su slavili (1:0, 3:1).

TALIJA I ROK TRAJANjA

KAO i u Rusiji, Hrvati su eliminacionu rundu započeli prolaskom na penale. Pokazna vežba iz karaktera i odlučnosti protiv Japana, kada su se vratili iz minusa, donela im je okršaj sa Brazilom. Grupu su prebrinuli sa dva remija protiv Maroka i Belgije, kada ih je pogledala i sreća da Romelu Lukaku promaši ono što se ne promašuje. Da li je aktuelni viceprvak spreman na novo čudo ili efekat talije koji neupitno okružuje sastav Zlatka Dalića, ipak, ima i rok trajanje, znaće se u petak.

Mada, bilo bi neozbiljno sve zasluge pripisati sreći, "vatreni" su ozbiljan takmičarski tim, koji je fortunu i te kako zaslužio. Godinama su na vrhunskom nivou i skalpovi velikana iz Evrope nisu im strana stvar. Luka Modrić i dalje drži ključeve "kockastih", ali utisak je i da momci poput Majera, Petkovića i Livaje, nemaju u sebi to što su imali Mandžukić i Rakitić. A uz Modrića i Perišića, to su bile okosnice tima koji je u Rusiji dogurao do finala i megdana sa Francuzima.

LEO (NE)ĆE MOĆI SAM

NEĆE se utisci ni pošteno sleći posle Brazilaca i Hrvata kada se budu intonirale himne Argentine i Holandije na stadionu "Lusail" u petak uveče. Sa svakim mečom "gaučosa" dolazi i bojazan da se sprema oproštaj Lea Mesija od mundijalskih akcija. Frenetična podrška navijača nosila je "Albiseleste" do četvrtfinala, uprkos šokantnom porazu od Saudijske Arabije. Deluje da sa svakim novim mečom, sastav Lionela Skalonija raste.

Ali, protiv Holanđana moraće još neko da se priključi Leu Mesiju. Ili će možda čarobnjak moći i sve sam? To niko ne zna, ali nema dileme da će Argentinci "poginuti" za kapitena. Samo što to možda ne bude dovoljno. Nišanske sprave Lautara Martineza su i dalje loše kalibrisane, ali ga je Hulijan Alvarez pošteno odmenio. "Crni minuti" viđeni su i protiv Australijanaca, nakon šoka od Saudijske Arabije, umalo da i "kenguri" stignu do produžetka.

Ekipe kalibra Holandije takve propuste im neće praštati. Šampionska titula se u Argentini čeka od 1986. i Maradoninog plesa u Meksiku. Čeka se da Mesi ponovi isto to, a spremnost za reprizu i dostizanje statusa božanstva, biće na najtežem ispitu.

VAN GALOV TREĆI PLES

HOLANĐANI su posle toplo-hladnog izdanja u grupnoj fazi, protiv Amerikanaca odigrali najbolje od starta Svetskog prvenstva. Na krilima Kodija Gakpa su stigli u osminu finala, a tu je onda palicu preuzeo Denzel Damfriz i trasirao put u četvrtfinale.

Raznovrsnost u ofanzivi je dobar znak za "lale" pred sudar sa Argentinom, kao i pojava Memfisa Depaja na listi strelaca. Virdžil van Dajk komanduje odbranom, vezni red je pod kontrolom mladog Frenkija de Jonga. Tu je i Luj van Gal, selektor koji treći put vodi državni tim Holandije i koji se vratio iz penzije kako bi još jednom pokušao da se približi "Boginji" koliko god je to moguće.

Mlad tim sa daškom iskustva pojedinaca, sa golmanom Nopertom čija je debitantska priča jedna od najlepših iz Katara, upravo je Van Galov izbor. Tačan ili pogrešan - odgovor će dati meč sa Argentinom.

"LAVOVI" OD BETONA

JEDAN favorit mora kiksnuti u osmini finala. Uzdajući se u zakone velikih brojeva, intuiciju, sedmo čulo ili neki drugi osećaj, mnogi kladioničari, ali i obični ljubitelji fudbala, verovatno su pomislili ovako nešto kada su videli parove prve nokaut runde Mundijala 2022. I verovatno slavodobitno gladili brkove kada su videli kako očajni penali Španaca završavaju na rukama Jasina Bonoa, golmana Maroka, koji je "lavove sa Atlasa" poveo među osam najboljih.

Ko sme da zabrani Marokancima da sanjaju novo čudo protiv Portugalaca? Niko na svetu, ali snovi su jedno, a predstava na zelenom pravougaoniku nešto skroz drugo. Ta izvedba pulena selektora Valida Regraguija biće ista kao i sve prethodne u Kataru. Tvrdo, na gol manje i uzdanje u hitrinu bočnih igrača tokom kontri. Ako ih bude. Maroko je bez dileme defanzivno najbolja ekipa u Kataru. Govori o tome i činjenica da nijednom nisu kapitulirali na utakmicama sa Španijom, Hrvatskom i Belgijom, dok je jedini primljeni gol, zapravo, autogol u meču sa Kanadom.

DILEMA: SA ILI BEZ CR7

KADA su objavljene startne postave pred meč Portugalije i Švajcarske izostanak Kristijana Ronalda nema ko nije primetio. Ispostavilo se to kao vizionarski potez selektora Fernanda Santoša, Portugalci su zgromili "sajdžije" (6:1) sa novim vođom navale Gonzalom Ramosom.

Staza radikalnih poteza kojom se zaputio Santoš, ispostavila se kao pravi put protiv Švajcarske. Da li će i protiv Maroka? Teško je prognozirati, ali deluje da bez Ronalda Portugalci igraju mnogo slobodnije i tečnije. Opet, sa druge strane, statistika je neumoljiva. Kristijano je najbolji golgeter svih vremena, nezamislivo deluje da će se iko lišiti njegovih usluga u trenutku kada se bori za tek drugo polufinale u istoriji zemlje.

Takođe, Ronaldo je na prošlom susretu ove dve ekipe u Rusiji 2018. bio strelac pobedonosnog gola za Portugalce (1:0), ali tada je bio na vrhuncu moći. Danas više nije i teško se miri sa tim, vidi se to i po sve češćim ispadima na terenu i oko njega. Za ovakve utakmice je nekada živeo i neretko ih rešavao. I kako god da se završi, nema dileme da će se do samog kraja meča sa Marokom svi navijači Portugalije potajno nadati da će još jednom na delu videti svog ljubimca u najboljem izdanju.

"ALBION" U RITMU "KLINCA"

I KAO šlag na tortu, stiže subotnji "blokbaster". Engleska protiv Francuske. Prvak sveta protiv finaliste Evropskog prvenstva, ekipe željne da ostavi trag kao nijedna druga selekcija "Albiona" u nekoliko poslednjih decenija. Nisu Hari Kejn i društvo nešto preterano impresionirali u prethodna četiri meča, ali se nešto nisu ni pomučili. Iran su demolirali, protiv Amerikanaca su bili prosečni, za Vels im je trebalo poluvreme, a za Senegal i kraće.

Nije tu bilo ozbiljnijeg izazivača, ali utisak je da srce ovog engleskog tima kuca u ritmu kretanja Džuda Belingema. Blistava izdanja mladog asa Borusije obično su se poklapala sa periodima dobre igre, pa na kraju i pobedama "Albiona" i biće zanimljivo videti kako će se snaći protiv Francuza. Hari Kejn tek treba da proradi, pogodak iz penala protiv Senegala možda je i najava da je najbolje sačuvao za "trikolore", a mladići Foden i Saka žele da pokažu zašto su perjanice nove generacije "Albiona".

Odbrana sa Megvajerom i Stounsom još nije igrala protiv napada kalibra Francuske, Stouns i Megvajer uz Šoa i Vokera će morati da budu na visokom oprezu, kako bi se srušili aktuelni šampioni u tek trećem mundijalskom okršaju ove dve selekcije. Prva dva dobila je Engleska: 2:0 (1966), 3:2 (1982).

ŠPICEVI NOSE PRVAKA

AKO se gleda suvi kvalitet igara, Francuska je ostavila najjači utisak. Pet golova Kilijana Mbapea, tri Oliivijea Žirua, napad kao sat funkcioniše. Pa podatak da je Francuska na sva četiri meča do sada primala po gol izgleda krajnje benigno.

Nije mali broj onih koji su pomislili da je povreda Karima Benzeme blagoslov za "trikolore", i bili su u pravu jer izostanak osvajača "Zlatne lopte" za 2022. zasada uopšte ne utiče na rezultate Francuske.

Štaviše, čini se da kompatibilnost Žirua i Mbapea savršeno odgovara igri tima Didijea Dešana. Kao i Englezima, ovo će biti prvi rival protiv kojeg neće biti izraziti favorit. Otud neki prognozeri imaju rezerve prema ovoj selekciji Francuza, koja želi da postane treća reprezentacija koja je odbranila svetski tron, prva još od Brazilaca (1958, 1962). Prva je to uradila Italija (1934, 1938).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)