PET NAJBOLJIH EVROLIGAŠKIH TRANSFERA PO OCENI "VEČERNJIH NOVOSTI": Hezonja i Kalinić za jači "El klasiko", Partizanov "zlatni grumen"

G. KELIĆ

28. 07. 2022. u 09:00

RADNO je duž čitave košarkaške Evrope, pogotovo onog najelitnijeg dela. Evroligaški timovi su od kraja juna bili prilično aktivni na "letnjoj pijaci" i svoje rostere osvežili sa više od 70 novih igrača, kako bi u predstojeću sezonu ušli što snažniji.

ПЕТ НАЈБОЉИХ ЕВРОЛИГАШКИХ ТРАНСФЕРА ПО ОЦЕНИ ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ: Хезоња и Калинић за јачи Ел класико, Партизанов златни грумен

FOTO: EPA

Za neke se pošteno "razbila kasica", drugi su dovedeni kao zalog za budućnost, dok se sa pojedinima ozbiljno "kockalo". U pravom moru akvizicija, "Novosti" po svom izboru predstavljaju listu pet najboljih za takmičarsku godinu 2022/2023.

1. Vil Klajburn (Anadolu Efes)

ŠTA je sve učinio Efes da bi postao vladar Starog kontinenta, a šta sve čini da bi ostao na tom mestu, što je često još teži zadatak. Dvostruki uzastopni osvajač Evrolige je dovođenjem Vila Klajburna iz moskovskog CSKA napravio još jedan genijalan potez na tržištu, uz naravno zadržavanje Vasilija Micića i Šejna Larkina. Momak iz Detroita je godinama možda i najbolji krilni igrač u Evropi, ovenčan titulom elitnog takmičenja iz 2019. godine i neko ko svojim dolaskom na savršen način popunjava rupu odlaskom vremešnog dvojca Krunoslav Simon - Džejms Anderson. Petorka koju uz njega čine još Micić, Larkin, Žižić i Polonara ledi krv u žilama. Zato će svi imati vraški težak zadatak da ih svrgnu sa trona.

2. Mario Hezonja (Real Madrid)

KAO i u slučaju Klajburna, tako je i Mario Hezonja u madridski Real došao iz Rusije, samo iz ekipe Uniksa. Embargo koji je Evroliga stavila na učešće ruskih ekipa bio je znak konkurentima da "kao hijene" ugrabe sav preostali kvalitet iz tamošnjih ekipa. Definitivno, jedan od najvećih leži u hrvatskom reprezentativcu, koji je lani bio udarna igla sastava iz Kazanja i neko ko je potpuno sazreo na igračkom planu posle povratka iz NBA. Prelazak u "kraljevski klub" trebalo bi da predstavlja najprirodniji korak u karijeri momka iz Dubrovnika.

3. Nikola Kalinić (Barselona)

DOČEKAN je kao superheroj i Barslonina objava na društvenim mrežama koja je Nikolu Kalinića predstavila kao Supermena najbolje pokazuje šta očekuje od srpskog reprezentativca. Popularni Kalina je prošle sezone u Crvenoj zvezdi bio prevagnujuća snaga u finalu ABA lige, pokazavši da može da preuzme i ulogu lidera. Naravno, u sastavu Šarunasa Jasikevičijusa neće imati takva zaduženja, već ona koja su ga tokom karijere napravila krucijalnim šrafom svake ekipe, baš kako je i selektor Pešić objasnio. Možda je upravo Kalinić ono što je prethodne dve sezone nedostajalo Kataloncima za osvajanje evro-titule.

4. Dante Eksum (Partizan)

SLEDEĆI igrač je hvatao avionski let suprotan Kalinićevom. Australijski plejmejker Dante Eksum je Barselonu zamenio Beogradom i dresom Partizana. Nekadašnji peti pik NBA drafta stiže u crno-beli tabor sa odličnom reputacijom i bogatim iskustvom, iako ima samo 27 godina. Dobar organizator igre je ono što je najviše falilo ekipi Željka Obradovića lani, a sa svojim fizičkim predispozicijama se fantastično uklapa u moderan prototip igrača na poziciji "jedinice" (čitaj Ben Simons) i upravo je ono što je Partizanu potrebno.

5. Markus Hauard (Baskonija)

POSLEDNjI izbor na ovoj listi je novajlija u evropskoj košarci i, prema tome, igrač koji oko glave nosi najveći oblak sumnje. Američki plejmeker je prethodne dve sezone nosio dres Denvera igrajući sa Nikolom Jokićem, koji je u nekoliko navrata imao lepe reči na račun njegovih partija. U svojoj "softmor" godini je uspeo da pronađe ulogu u timu Majka Melouna i ukoliko period aklimatizacije na Evropu prođe u dobrom tonu, 23-godišnji momak iz Nju Džerzija mogao bi da bude novi Šejn Larkin ili Majk Džejms, koji su (ne)očekivano preleteli Atlantik i kasnije izgradili veliko ime u evroligaškom takmičenju. 

OSTALI TRANSFERI VREDNI POMENA

Skoti Vilbekin (Fenerbahče)

Lorenco Braun (Makabi)
Jan Veseli (Barselona)
Bili Beron (Armani)
Ajzea Kejnan (Olimpijakos)
Endru Endrjuz (Panatinaikos)
Ante Žižić (Anadolu Efes)
Tomaš Satoranski (Barselona)
Džordan Lojd (Monako)
Eli Okobo (Monako)
Nemanja Nedović (C. zvezda)
Džon Holand (C. zvezda)
Joanis Papapetru (Partizan)
Džordan Miki (Virtus)
Ife Ljunberg (Virtus)
Serhio Rodrigez (Real Madrid)
Džanan Musa (Real Madrid)
Džejms Naneli (Partizan)
Ignas Brazdeikis (Žalgiris)
Nando de Kolo (Asvel)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije