DVANAEST APOSTOLA NEMOGUĆEG: Kako su Amerikanac, "matorac" i NBA epizodisti doneli Španiji evropsko zlato

V. PRERADOVIĆ

19. 09. 2022. u 21:55

ŠPANSKA košarka drugi put je objedinila titule svetskog i evropskog prvaka (2006. i 2009, 2019. i 2022) i potvrdila status druge najdominantnije reprezentacije u poslednje dve decenije. Primat i dalje drže Amerikanci, ni izbliza tako čvrsto kao nekad.

ДВАНАЕСТ АПОСТОЛА НЕМОГУЋЕГ: Како су Американац, маторац и НБА епизодисти донели Шпанији европско злато

FOTO: FIBA.Basketball

Popularna "crvena furija" i ranije je imala nezaboravne vožnje, ali je ova do zlatne medalje na Evrobasketu 2022. možda i najupečatljivija. Selektor Serđo Skariolo, italijanski trener srođen sa španskim nacionalnim timom, svojevremeno se zahvaljivao Savezu što mu je dozvolio da vozi ferari. Metafora se odnosi na generaciju braće Gasol, Navara i ostalih zvezda jednog od najboljih timova u istoriji reprezentativne košarke.

PRVA PETORKA EVROBASKETA

Lorenco Braun (Španija) 15,2 p., 7,6 as.

Denis Šruder (Nemačka) 22,1 p., 7,1 as.
Janis Adetokumbo (Grčka) 29,3 p., 8,8 sk.
Vili Ernangomez (Španija) 17,2 p., 6,9 sk.
Rudi Gober (Francuska) 12,8 p., 9,8 sk.

- Ovo sada je Red bul - rekao je posle finalnog trijumfa nad Francuskom u Berlinu, aludirajući na potpuno drugačije konstruisan bolid "furije".

Vozili su ga dvanaestorica apostola nemogućeg, kako je španska "Marka" prozvala članove individualno najlošije selekcije koja se popela na evropski vrh.

- Došli smo na turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima, bez MVP igrača, NBA superzvezda, ol-star igrača. Većina momaka je igrala kvalifikacije. Naravno, nismo očekivali zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i to se prenosi na seniore. Ovo je bilo ludo predvideti - s razlogom isijava ponos iz Skariola, kome je ovo peta zlatna medalja sa Španijom, ukupno osma (dve bronze i srebro).

Ne može se izneti mnogo zamerki lošim prognozerima. Sastav novog evropskog šampiona ničim nije nagoveštavao ludu zlatnu vožnju. Lider i MVP šampionata je Vili Ernangomez, 28-godišnji rezervista Nju Orleansa, koji je u regularnom delu NBA sezone u proseku igrao oko 17 minuta.

- Pričao sam Viliju da mora da nas vodi, da igra sjajnu košarku i on me je poslušao - objašnjava Skariolo.

MVP Vili Ernangomez/FOTO: FIBA.Basketball

Njegov godinu mlađi brat Huančo u žižu je dospeo kao glavni lik u filmu Hustle (Bo Kruz), talentovani španski ulični basketaš koji upornošću jednog NBA skauta (glumac Adam Sendler) uspeva da se domogne NBA terena. U finalu je oživeo filmsku fikciju, pogodio sedam trojki iz devet šuteva i sa 27 poena bio najefikasniji igrač meča. U stvarnosti, krilni igrač koga je Skariolo prekomandovao na poziciju krilnog centra, u timu Toronta, provodi na terenu 11 minuta i postiže 3,3 poena.

Osim Vilija, član idealne petorke prvenstva je i Amerikanac Lorenco Braun sa dvomesečnim stažom španskog državljanina.

- Trpeo sam kritike zbog jezičke barijere, raznih stvari. Na kraju krajeva, svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, mi smo pre svega ljudi. Ovo su moja braća i zlatna medalja dovoljno govori - poručuje nekadašnji plejmejker Crvene zvezde, koji je u finalu ostvario dabl-dabl učinak (14 poena, 11 asistencija).

Sa 37-godišnjim veteranom Rudijem Fernandezom završava se lista španskih reprezentativaca poznatih široj košarkaškoj javnosti. Neko je čuo za Alberta Dijaza (Unikaha) i prošlogodišnjeg 23. pika Hjustona Usmana Garubu, retko ko za dvojac Valensije Ćabija Lopez-Arostegija i Haimea Pradilju, za njegovog imenjaka iz Unikahe Fernandeza, Darija Brizuelu (Unikaha) ili centra japanskog Alvarka Sebastijana Saiza.

- Diskutabilno je da li smo više ili manje talentovani od drugih - smatra Skariolo.

Nije diskutabilno da je Španija bila više tim od drugih, zapravo definicija pravog tima na, po ocenama mnogih, nikad jačem Evrobasketu. E, to je za diskusiju...

Lorenco od Španije

Lorenco Braun/FOTO: FIBA.Basketball

LORENCO Braun ne želi da se odrekne mesta u timu Španije, planira da nauči jezik svoje druge domovine.

- Naučio sam dosta toga, ali još ne mogu sve da posložim. Kada stignem u Tel Aviv uzeću učitelja španskog i narednog leta ću pričati tečno. Možda nismo najbolji ili najtalentovaniji tim, ali timska igra i petlja na kraju uvek pobeđuju. Hvala ovim momcima što su mi dozvolili da dođem ovde i igram svoju igru, da budem deo ovoga što su gradili toliko godina.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili