"ONI SU ZAŠTIĆENI A NE KAŽNJENI": Predsednik MOK-a na sastanku govorio o bezbednosti ruskih sportista

Novosti online

20. 05. 2022. u 16:57

ZBOG specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) kaznio je ruske sportiste zabranivši im nastup na međunarodnim takmičenjima.

ОНИ СУ ЗАШТИЋЕНИ А НЕ КАЖЊЕНИ: Председник МОК-а на састанку говорио о безбедности руских спортиста

FOTO: AP

Ruski sportisti i zvaničnici kojima je zabranjen pristup međunarodnim sportskim događajima zbog rata u Ukrajini su zaštićeni, a ne kažnjeni, rekao je u petak predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Većina sportskih tela je sledila smernice MOK-a date 28. februara — četiri dana nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini — tako što su timove i sportiste povukli sa njihovih međunarodnih takmičenja. U fudbalu, ruski timovi su uklonjeni sa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo za muškarce i žene.

Ruski fudbalski savez osporava te odluke na Sudu za sportsku arbitražu, a Bahov govor u petak će verovatno ponoviti advokati odbrane na više ročišta koja su planirana.

- Ponovo da naglasim da su to zaštitne mere, a ne sankcije. Mere za zaštitu integriteta takmičenja - rekao je predsednik olimpijskog komiteta članovima na onlajn sastanku.


On je naglasio da njihova bezbednost nije zagarantovana, zbog mišljenja javnog mnjenja o Rusima i Belorusima.

- Bezbednost ruskih i beloruskih sportista i zvaničnika nije mogla biti zagarantovana zbog dubokih antiruskih i antibeloruskih osećanja u tolikom broju zemalja nakon invazije - zaključio je Bah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest