PRAVO TEK SADA POČINJE: Vaterpolisti se preselili u Budimpeštu na završnicu SP

S. K.

27. 06. 2022. u 11:00

ŠAMPIONAT tek sad počinje. Vaterpolisti su od početka znali da je grupna faza bila samo zagrevanje za prave, presudne utakmice na 19. Svetskom prvenstvu u Budimpšeti.

ПРАВО ТЕК САДА ПОЧИЊЕ: Ватерполисти се преселили у Будимпешту на завршницу СП

FOTO: M. Vukadinović

 "Delfini" su osvajanjem prvog mesta u grupi D u Segedinu prvi zadatak položili, ali sada ih očekuje odlučujući meč na planetarnoj smotri. Olimpijski pobednici će danas (15.30) posle duela Gruzije i Hrvatske saznati s kim će se u sredu (16.00) u čuvenom bazenu "Alfred Hajoš" na Margit Sigetu boriti za ulazak u polufinale.


Četvrtfinalni meč je uvek najteži na svakom takmičenju. Pobeda vodi u borbu za medalje, poraz za plasman od 5. do 8. mesta. Zato su naši već posle stresne utakmice sa Australijom (6:5) počeli pripreme za četvrtfinale. Trenirali su prekjuče pred duel sa Kazahstanom (22:3), a juče prepodne uoči puta za Budimpeštu imali su sparing sa Amerikancima Dejana Udovičića.

U našem taboru svi očekuje da će Hrvatska danas protiv Gruzije, koju sa klupe vodi Dejan Stanojević, a u vodi naši nekadašnji povremeni reprezentativci Boris Vapenski i Dušan Vasić opravdati ulogu favorita. Zato se i trude da što spremnije dočekaju okršaj sa "barakudama". I Hrvati su, kao i mi, posle Tokija podmladili reprezentaciju, prvo mesto u grupi B izmaklo im je zbog slabije gol razlike u odnosu na Grčku. Mada ovde nisu blistali, nikako nisu za potcenjivanje i sada će "delfini" narednih dana raditi na svakom detalju. Veliki rivali u novim sastavima ove godine odigrali su prijateljski meč, 4. januara u Beogradu i remizirali - 11:11. Naši su tada ispustili vođstvo od 9:4, što govori da im neće biti nimalo lako ni u eventualnom dvoboju u sredu. Ne zaboravimo i da su nas Hrvati na Olimpijskim igrama u Tokiju u grupi pobedili sa 14:12.

Ali, kao i uvek, naši su okrenuti sebi, svojoj igri, svojim vrlinama i manama. U Segedinu su pokazali više lica. Protiv Amerikanaca (17:13) bili su odlični u napadu, loši u odbrani. U duelu sa Australijancima (6:5) odbrana je odigrala ključnu ulogu, jer je napad bio katastrofalan. Zato su protiv slabašnog Kazahstana (22:3) igrali iz sve snage, jer je bilo važno vratiti samopouzdanje strelcima, naročito Strahinji Rašoviću, koga lopta nije slušala protiv Australijanaca.

- Najvažnije je da smo u Segedinu ostvarili sve tri pobede. Protiv Kazahstana smo držali ritam od prvog do 32. minuta, jer nam je taj duel bio važan zbog samopouzdanja. Morali smo i kao ekipa i individualno da se dignemo i da odlučujući meč na šampionatu dočekamo što spremniji. Verujem da ćemo u četvrtfinalu igrati sa Hrvatima i za njih gradimo taktiku. Osećam se dobro i pozitivno i nadam se najboljem - ističe Strahinja Rašović, koji je protiv SAD i Kazastana bio proglašen za MVP utakmice.

U našem taboru vlada dobra atmosfera. Ono što malo brine je pauza od tri dana, tako da je neophodno pronaći dobrog sparing partnera u Budimpešti. Valja se prilagoditi i igri na otvorenom bazenu, jer su u Segedinu mečeve igrali u zatvorenom plivalištu. Srećom, proteklih dana trenirali su na otvorenom.

- Imali smo malih uspona i padova i trebalo bi iz svega da izvučemo pouke, kako bi se što bolje pripremili za četvrtfinale. Meč protiv Kazahstanaca je za nas bio jako dobar trening i odigrali smo dobro. Idemo korak po korak, u svaki meč ulazimo da pobedimo. Radujemo se što ćemo igrati u Budimpešti - kaže za sajt FINA pomoćni trener Predrag Mihailović. 

STANOJEVIĆ: HRABRO NA HRVATE

SELEKTOR Gruzije Dejan Stanojević smatra da će njegovi igrači u duel sa Hrvatima ući rasterećeno.

- Imamo razloga da budemo zadovoljni, jer smo ostvarili cilj i izbegli borbu za plasman od 13. do 16. mesta. U nokaut fazi je sve moguće, čekaćemo svoju šansu protiv Hrvata - kaže Stanojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije