"NE ZNAM KAKO SAM PREŽIVEO" Ispovest pilota Formule 1 kome je "halo" spasao život: "Nešto curi po meni, ne znam je li krv ili gorivo" (FOTO)

O. M.

07. 07. 2022. u 17:59

PILOT Alfa romea Džu Guanju progovorio je o dešavanjima na Velikoj nagradi Velike Britanije koja se prošlog vikenda održala u Silverstonu.

НЕ ЗНАМ КАКО САМ ПРЕЖИВЕО Исповест пилота Формуле 1 коме је хало спасао живот: Нешто цури по мени, не знам је ли крв или гориво (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Džu se prvi put obratio javnosti posle dramatične nesreće čiji je bio glavni junak, a sve se srećom završilo bez ozbiljnih posledica.

Guanju je pravim čudom ostao ne samo živ, već i bez ikakvih fraktura, nakon što se bolid u kome se nalazio okrenuo i proklizao stotinjak metara. Kinez je na kraju završio zaglavljen između zida od guma i zaštitne ograde. 

- Kad se vozilo okrenulo prva briga mi je bila da pustim volan jer kod takve situacije vrlo lako se polome ruke u tom položaju. Dok sam "rolao" po pisti znao sam da me očekuje jak udarac u nešto pa sam se trudio da zauzmem što bezbedniji položaj ičšekujući taj konačni sudar. Kad sam konačno stao nisam imao pojam gde se nalazim ni u šta sam udario jer sam bio okrenut naopačke - priseća se Džou.

FOTO: Tanjug/AP

Onda je osetio da nešto curi po njemu i prestravio se pošto je to mogla da bude jedna od dve tečnosti, a obe opcije bile su strašne...

- Osetio sam da nešto curi, ali nisam imao pojma je li to iz mene, ili iz auta. Zato sam pokušao da isključim motor, jer sam znao da, ako je to gorivo, šanse da izađem odatle bile bi veoma male - dodao je Džu.

Kinez je dodao da nije znao ni da je bio zaglavljen između zaštitnog zida od guma i žičane mreže, niti koliko je vremena prošlo dok ga nisu izvukli. 

- Mislio sam da sam blizu pregrada, ali zapravo sam prošišao pregrade i došao skoro do ograde. Ništa mi u tom momentu nije prolazilo kroz glavu. Kada sad razmislim kako je sve proteklo, ne znam kako sam preživeo. Valjda me je halo spasao - zaključio je Džu.

FOTO: Tanjug/AP

Prvi mu je u pomoć pritekao Džordž Rasel koji je takođe bio sudionik sudara. Briztanac se seća da je bio užasnut slikom koju je ugledao ali da mu je laknulo kad je video da je Džu svestan i da može da se pomera.

S druge strane, Džu kaže da nije mogao da čuje Rasela, ali je bio srećan kada ga je video i zahvalan je vozaču Mercedesa na pomoći.

- Bio je to pravi sportski potez i zaslužuje veliko poštovanje od mene - poručio je Džu.

Na kraju se sve dobro završilo po Džua, kao i po Aleksandra Albona čiji bolid je takođe uništen, a njih dvojica imali su različit završetak tog nedeljnog dana. Dok je Tajlanđanin uživao u orštilju koji je raspalio sa društvom, Džu je na povratku kući - zaglavio u saobraćaju!

- Izabrao sam pogrešan put i zaglavio na putu M1. Krenuo sam u pet popodne, a stigao u devet. Bio je to baš dug dan - zaključio je Džu.

Hvala halou što nije bio kraći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju