ĐOKOVIĆ JE SA DRUGE PLANETE: Novak nastavio da deli lekcije, preko Rusa do polufinala Astane

Č. V.

07. 10. 2022. u 12:29

NOVAK Đoković nastavio je da ređa pobede. On je savladao Karena Hačanova sa 6:4, 6:3 na turniru iz serije 500 u Astani i plasirao se u polufinale.

ЂОКОВИЋ ЈЕ СА ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Новак наставио да дели лекције, преко Руса до полуфинала Астане

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Tenis koji igra srpski as je sa druge planete. Nakon što je osvojio Tel Aviv nastavio je da deli lekcija rivalima i u Kazahstanu. Ono što posebno raduje u igri osvajača 21 grend slem titule je to da je da servis funcioniše besprekorno posebno prvi - na ovom meču ih je izgubio samo pet 29/34 (85%). Nije početni udarac možda danas bio toliko dobar kao u nekim ranijim mečevima, ali dovoljno dobro da u pojedinim momentima pritekne u pomoć.

Đoković je duel počeo idealno, odmah je napravio brejk, ali mali pad koncentracije je dozvolio rivalu da vrati izgubljeno. Od tog trenutka je Hačanovu poraslo samopouzdanje i počeo je bolje da izgleda na terenu. Ipak, Nole je ponovo stavio nogu na papučicu, dodao gas, oduzeo još jednom servis rivalu i okončao prvi set.

Na krilima tog gema Srbin je nastavio i u drugom segmentu. Ponovo je napravio rani brejk i sada za razliku od prvog dela nije rivalu ostavio nikakvu mogućnost da uradi isto. Novak je dobrim servisima sačuvao prednost.

Novak je uspeo da dobije sedmi meč protiv Karena, šesti uzastopno i sada se može reći da je on noćna mora za 26-godišnjeg Moskovljanina koji ni sada neće osvojiti titulu na koju čeka od Pariza 2018. godine kada je u finalu pobedio baš srpskog asa.

Đoković će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Roberto Bautista Agut - Danil Medvedev. U slučaju pobede čeka nas teniski klasik u Astani.

Drugi set: Đoković - Hačanov 6:4, 6:3

6:3 - Bilo je 15:30, a onda servis i razmena koju dobija Đoković. Nakon toga glasno je proslavio pobedu, kao da je sve iz sebe izbacio.

5:3 - Čini se da Nole nije hteo mnogo da se troši u ovom gemu. Sačuvao je snagu za svoj servis i probaće da okonča meč.

5:2 - Rade forhendi kao da je podesio Novak da ne može da promaši teren iz tog udarca. Mnogo puta viđeno - lako dobije gem i sada još jedan deli srpskog tenisera od plasmana među četiri najbolja.

4:2 - Izvukao se Rus i prekinuo Noletovu seriju od tri vezana gema. Opet je bilo "čupavo" za 18. na ATP listi, ali Karen je pronašao način da se dobije gem.

4:1 - Đoković ne posustaje, potvrdio je brejk. Karen sada dosta greši i čini se da mu koncentracija totalno popustila. Novak ne mora mnogo da se trudi da bi došao do poena, pošto mu protivnik greškama olakšava posao.

3:1 - Miriše na brejk kad god servira Hačanov i desio se. Čistio je Nole linije u celom gemu. Sada je sve u rukama sedmog tenisera sveta koji ukoliko bude čuvao servis brzo će se naći u polufinalu.

2:1 - Nastavlja Đoković lako da dobija gemove u kojima servira. Fantastično ga ponovo služi početni udarac, izubio je samo tri poena na prvi servis - 20/23 (87%)

1:1 - Imao je Novak brejk loptu, no Karen je uspeo da pronađe način da se izvuče iz neprijatne situacije. Zanimljivo je to da je Rus tek u ovom gemu upisao prvi as, posebno ako se zna da mu je to jedna od najboljih stavki u igri.

1:0 - Bilo je malo problema na startu drugog dela meča, ali servis je proradio onda kada je najviše trebalo. Hačanov je taj koji će morati da juri prednost rivala.

Prvi set: Đoković - Hačanov 6:4

6:4 - Dodao je Srbin gas onda kada je to najviše trebalo u 10. gemu. Napravio je drugi brejk koji je automatski značio da je prvi set gotov i sada ga jedan deli od plasmana u polufinale Astane.

5:4 - Savršen gem za Novaka, drugi vezani na servis dobija sa nulom. Zanimljivo je to da je Đoković izgubio samo četiri poena kada servira i to sve u gemu u kojem je Karen došao do brejka.

4:4 - Brzo se igra i gemovi su obično kratki. Ovaj je počeo sa 0:15, ali od tog momenta sve je bilo na strani Moskovljanina koji je uhvatio ritam i definitvno je uveo sez u neizvesnot.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

4:3 - Đoković prekida ubitačan niz Hačanova i drži kakvu takvu prednost. 

3:3 - Hačanov veže i treći servis gem. Rus se u potpunosti vratio u meč. Nole ne liči na obog sa početka meča.

3:2 - Poklon brej Đokovića. Loš gem Novaka i vraća se Karen u igru.

3:1 - Hačanov ostaje u prvom setu. Probudio se ruski teniser, odigrao je odlično na svoj servis gem.

3:0 - Novak potvrđuje brejk. Hačanov je samo nemi posmatrač, Srbin diktira tempo.

2:0 - Brejk Đoković! Kakav start Novaka. Rus odmah gubi servis, Nole igra kao u transu.

1:0 - Furiozan servis gem Đokovića. Srbin bez izgubljenog poena uzima prvi gem. Hačanov ne zna šta ga je snašlo. Pokazao je Novak od starta ko će biti gazda u Astani.

Uoči meča

Trenutno sedmi i 34. igrač sveta će odmeriti snage osmi put, Srbin vodi sa 6-1 i veliki je favorit da sedmi put savlada 26-godišnjaka iz Moskve.

Poslednji njihov okršaj bio je ove godine u Beogradu, u polufinalu, kada je Đoković slavio sa 2:1 u setovima posle preokreta.

Hačanov je jedini put pobedio Novaka 2018. godine u finalu mastersa u Parizu sa 7:5, 6:4. Od tada se 35-godišnji Beograđanin nalazi u seriji od pet pobeda protiv Rusa.

Nole je u dosadašnjem toku turnira iz serije 500 trijumfovao protiv Kristijana Garina i Botika van de Zandshulpa, dok je Rus bio bolji od Alberta Ramosa i Hrvata Marina Čilića.

Podsetimo, pobednik ovog meča plasiraće se u polufinale, a tamo ga čeka okršaj sa boljim iz duela Roberto Bautista Agut - Danil Medvedev.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KRAJ ZA DŽABIR: Ribakina preko Kudermetove do pobede