ODLAZAK "OCA" MNOGIH ZVEZDA: Tenis siromašniji za jednog od najvećih trenera "belog sporta"

S. R.

06. 12. 2022. u 09:00

BIO je teniski "otac" mnogih sadašnjih i bivših asova, zvezda "belog sporta". Nik Bolitijeri preminuo je juče u svom domu na Floridi u 91. godini života.

ОДЛАЗАК ОЦА МНОГИХ ЗВЕЗДА: Тенис сиромашнији за једног од највећих тренера белог спорта

FOTO: N. Skenderija

Ova vest pogodila je mnoge, jer je kao skulptor izvajao mnogobrojne asove koji su proteklih godina i decenija harali terenom oivičenim belim linijama, među kojima su i srpski irači i igračice - Jelena Janković, Miomir Kecmanović, Filip Krajinović... a mnogo pre i Monika Seleš.

Osim toga, Amerinakac je bio pionir u mnogim metodama rada i trenizima. Ujedno, postavljao je standarde na kojima su se ugledali i "krali" teniski treneri, koji se i dan-danas koriste.

Još tokom sedamdesetih godina prošlog veka na Floridi, u gradiću Bradenton, stvorio je Akademiju na čak 40 ari, u kojoj je moglo da se živi i trenira, što je tada bio revolucionaran potez.

Od juniora do seniora, Akademija je postala sinonim za najbolje uslove za napredak. Kasnije, 1987. godine, u saradnji sa poznatom agencijom IMG, imperija je postala još snažnija, a talenti koji su prolazili kroz Bolitijerijevu "fabriku", "štancovani" su kao na pokretnoj traci. Imena pod njegovom strogom trenerskom palicom teško da će iko imati u svom "si-viju", a kada bi se zbrojili svi najveći pehari tih igrača, brojka je trocifrena. Među njima su: Andre Agasi, Džim Kurijer, Boris Beker, Tomi Has, Marija Šarapova, Serena i Venus Vilijams, Martina Higins...

Legendarni Nik se poslednjih godina mučio sa infekcijom bubrega, a iza sebe ostavio je zaoštavštinu koja nikada neće biti zaboravljena.

Krajinović: Hvala, legendo

FILIP Krajinović imao je priliku da sarađuje sa Nikom Bolitijerijem, a na društvenim mrežama ostavio je emotivnu poruku.

- Hvala ti za sve, legendo, nedostajaćeš mi... - napisao je Somborac.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda