TENIS VIŠE NEĆE BITI ISTI: Definitivan kraj karijere doktora za servise

Novosti online

06. 12. 2022. u 17:20

ZAVRŠENA je još jedna velika teniska karijera, bez mnogo pompe. Odigrani su i poslednji turniri u 2022. godini a kako ni u portugalskoj Maji, ni u španskom Maspalomasu nije bilo njegovog imena, sada je definitnivno jasno da je reket o klin okačio Ivo Karlović.

ТЕНИС ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ: Дефинитиван крај каријере доктора за сервисе

FOTO: EPA

Neponovljivi server, popularni "div sa Šalate" brisan je sa ATP liste krajem oktobra, kad je ostao bez poslednjih osam bodova, a kako se nije pojavio ni na jednom čelindžeru u novembru ni njegovo ime se nije vratilo na listu.

U godini u kojoj su ljubitelji belog sporta saznali da više neće mođi da uživaju u igrama brojnih legendi, poput Rodžera Federera i Serene Vilijams, ali i našeg Nenada Zimonjića, teniski romantici nadali su se da će možda imati priliku da vide poslednji as "doktora Ive", jedan ili možda na nekom od grend slemova, svih pet taj-brejkova. Jer, još pred prošlogodišnji Ju-Es open kada je izjavio da će mu to biti poslednji turnir u karijeri, Ivo je zagonetno dodao kako bi mogao i da se predomisli, poput njegovog kolege Gzavijea Malizea koji se tokom 2022, posle devet godina, vratio na ATP turneju.

To se nije desilo, bar ne na ATP turneji, ali Karlović je i ove godine bio aktivan i čak uspeo da osvoji titulu šampiona Nemačke. Doduše ekipnog i u kategoriji preko 40 godina.

U karijeri je osvojio osam titula i bio najbolje rangiran na 14. mestu, sada već avne 2008. godine. Najbolji GS rezultat mu je četvrtfinale Vimbldona 2009, a najveći uspeh opet ekipni - Dejvis kup 2005. godine.

Ono po čemu će dugo ostati u knjigama teniskih rekorda je njegov "doktorski servis". 

Samo jednom u karijeri dugoj skoro 22 godine odigrao je meč u kome nije uspeo da odservira nijedan as. Jedan od 717. Bilo je to u Monte Karlu 2008. protiv Gaela Monfisa. 

Da bi oborili njegov rekord od 78 asova (77 na prvi servis) u jednom meču, Džon Izner (113) i Nikola Mai (108) morali su da odigraju najduži meč u teniskoj istoriji, onaj dobro poznati iz prvog kola Vimbldona 2010. godine. Kad je reč o mečevima na dva dobijena seta, tu je Ivo i dalje rekorder sa 45.

Kad je reč o asovima u jednoj godini, drugi je iza Gorana Ivaniševića sa 1318 koliko ih je odservirao 2007, a nedavno je njegov rekord u ukupnom broju asova tokom karijere (13762) oborio Džon Izner (13977).

Dugo je držao i rekord u najbržem servisu na ATP turu (156 km/h), ali mu je i njega oduzeo Džon Izner 2016. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)