PRE VUKA HRVATI NISU IMALI KNJIŽEVNI JEZIK: Goran Šarić o Jugoslaviji kao najvećoj srpskoj zabludi

J.S.

26. 01. 2022. u 09:16

PRVA u nizu tribina Gorana Šarića o odnosima između naroda koji su delili državu, kulturu i istoriju, prožimanju nasleđa i svemu onome što je eskaliralo u sukobe velikih razmera, posvećena je stvaranju Jugoslavije kao najveće srpske zablude.

ПРЕ ВУКА ХРВАТИ НИСУ ИМАЛИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК: Горан Шарић о Југославији као највећој српској заблуди

Foto: KCNS

Kako Šarić navodi, u predavanjima koja slede biće reči o jeziku, pismu i ličnostima značajnim za ove prostore kroz potvrde iskazane faktima, jer primarni cilj ovih izlaganja nije da se gledaoci nečemu nauče, već da se ukaže na postojanje dokaza koji osvetljavaju bitne istorijske trenutke.

Na početku tribine Šarić je istakao čvorišne tačke svog istraživanja pretočenog u izlaganje praćeno brojnim fotografijama: ideja jugoslovenstva nastala je u Zagrebu; do Vuka Hrvati nisu imali svoj književni jezik; do Jugoslavije Dalmacija nije bila u zajedničkoj državi s Hrvatskom; da nije bilo srpske vojske ne bi bilo današnje Slovenije, a ni Hrvatske; Srbi su u zajedničku državu ugradili preko milion života; Srbija je u zajedničku državu ušla s Makedonijom, Vojvodinom i Kosovom u svom sastavu, a Hrvati i Slovenci su u Jugoslaviju ušli u državi SHS koju niko nije priznavao.

„Jugoslaviju su zamislili najbolji, a rasturili najgori", navodi Šarić, ističući da je u oba slučaja reč o elitama. Postepeno, kroz objašnjenje ideja i ciljeva raznih kongresa, dogovora i saveza, Šarić gledaoce približava stvaranju države kojoj su prethodili Krfska deklaracija i Ženevski sporazum.

Izjave i svedočanstva istoričara iz regiona, kao što su Tvrtko Jakovina i Božo Repe, ali i političara i državnika koji su učestvovali u stvaranju Jugoslavije, ilustracija su kompleksne i široke priče za koju je ovo izlaganje neophodna uvertira.

Kompletno predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa, na temu „Stvaranje Jugoslavije – najveća srpska zabluda" može se pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024