UČE I RADE ZA TRŽIŠTE: Zadruga u školi za decu oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini (FOTO/VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 01. 2022. u 06:21

UČENIČKA zadruga "Povežimo se", formirana pre dve godine u okviru škole za decu oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini, prva je te vrste u Pomoravskom okrugu koja posluje po tržišnim principima, odnosno može da prodaje svoje proizvode.

УЧЕ И РАДЕ ЗА ТРЖИШТЕ: Задруга у школи за децу оштећеног слуха и говора 11. мај у Јагодини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Na konkursu Ministarstva prosvete, prošle godine je za rad osnovaca dobila 400.000, a za srednjoškolce 370.000 dinara, pa su novac iskoristili za kupovinu mašina, alata i repromaterijala. Zadruga je, zapravo, produžena ruka praktične nastave, jer su deca kroz nju već upoznata s proizvodnim procesom, pa ih ovo organizovanje ohrabruje i priprema za budući samostalni rad.

Slobodan Filipović, Foto Z. Gligorijević

- S obzirom da nam je knjigovezačka delatnost osnovna, pred Novu godinu smo radili kalendare, rokovnike i fascikle, štampali smo upaljače i hemijske olovke, pravili magnete i kutije za pakovanje razne robe. Nažalost, zbog pandemije nemamo kontinuitet u radu, ači smo konkurentni na tržištu jer uračunavamo minimalnu zaradu Jer, nama je cilj da razbijemo predrasude o tome da naša deca nisu u stanju da naprave kvalitetne proizvode - ocenjuje Slobodan Filipović, direktor Zadruge koja je zasnovana na dobrovoljnoj osnovi, a u njen rad je uključeno 90 odsto đaka, te njihovi roditelji i zaposleni u školi.

Foto Z. Gligorijević

Inače, obrazovnu ustanovu koja od 2009. prima i decu sa posebnim potrebama, pohađa 70 osnovaca i 65 srednjoškolaca, a raspolaže i Domom kapaciteta 75 mesta. Pored knjigovezačke radionice, poseduje još pekaru koja svim đacima obezbeđuje dve užine, dok se u frizerskom salonu ulepšavaju i nastavnici...

- Kroz praktičan rad sam naučio da pravim sve vrste frizura, čak i vodenu ondulaciju, pa jedva čekam da otvorim svoj salon - kaže Meteja Filipović, sa kojim se slaže i njegov vršnjak Nikola Tasić.

Detalj iz knjigovezačke radionice, Foto Z. Gligorijević

ATRAKTIVNO

NASTAVNICA praktične nastave Mirjana Ristić, koja pekarskom zanatu uči 29 đaka, kaže da su oni posle trogodišnjeg školovanja obučeni za samostalni rad, pa ne čudi što čak 80 odsto njih posao dobije čim izađu iz klupa.

- U digitalnoj učionici, na mašini marke "roland" koju smo dobili iz Japana, štampamo razne vrste materijala i pristojno zarađujemo - ponosan je profesor tehnologije rada Dejan Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije