PREVENTIVA PRE SVEGA: U pirotskom selu Krupac besplatni pregledi melanoma

V.Ć.

17. 05. 2022. u 13:27

NACIONALNA kampanja Srbije „Euromelanom 2022“, krenula je danas u Krupcu, najvećem pirotskom selu , gde je besplatan pregled kože obavilo više desetina meštama ovog i susednih sela, ali i oni koji su došli iz grada. Reč je besplatnim poreventivnim pregledima kože, koje su obavili lekari niškog UKC i Udruženje dermatovenerologa, na čijem čelu je prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator kampanje.

ПРЕВЕНТИВА ПРЕ СВЕГА: У пиротском селу Крупац бесплатни прегледи меланома

Foto: GU

- Pregledi su jendostavni i brzi, nije potreban uput lekara ni zdravstvena knjižica.Ovo su jako važni pregledi jer se promene na koži otkriju u najranijoj fazi, kada je jednostavnom hirurškom intervencijom moguće izlečenje. Detaljan pregled kože dovoljno je obaviti jednom godišnje. Kada je reč o populaciji sa povećanim faktorom rizika, to je individulano i zavisi od godina, fototipa kože, od toga da li je osoba prethodno skinula karcionom kože i koliko je izložena UV zračenju. U Srbiji zvanično ima oko 600 osoba sa dijagnostifikovanim melanomom, ali je taj broj sigurno veći. U pirotskom kraju ima veći broj karcionoma kože, pa zato smo upravo ovde. Kampanju nastavljamo na Zlatiboru, onda idemo  u Sremsku Mitrovicu, pa u Gračanicu. Nastavljamo 13. juna u državnim i privatnim ustanovama, a tokom jula i avgusta obavićemo preglede u sportskim kampovima - kaže prof. dr  Danica Tiodorović.

Besplatni pregledi kože organizuju se uz pomoć Ministarstva zdravlja , a u akciju se uključilo i Ministarstvo omaldine i sporta, kao i Gradska uprava u Pirotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja