FESTIVAL “VOX LIHNIDOS”: Hor iz Kikinde nastupio u Makedoniji

R. Š.

06. 07. 2022. u 16:41

HOR Kulturnog centra Kikinda "Attendite” nastupio je na festivalu “Vox Lihnidos” u Ohridu, u Makedoniji. Učestvovalo je još pet horova iz Makedonije, Srbije i Estonije, koju je predstavljao muški hor estonske nacionalne opere.

ФЕСТИВАЛ “ВОX ЛИХНИДОС”: Хор из Кикинде наступио у Македонији

Foto: Kulturni centar Kikinda

Pod upravom prof. dr Biljane Jeremić horisti iz Kikinde su izveli deo obimnog repertoara, ovaj put dela Čajkovskog, Bajića i Pijacole. Pevali su u crkvi Svete Sofije, koja je, kažu, jedan od najakustičnijih prostora na svetu u kojem su nastupali i Monserat Kabalje, Hose Kareras i drugi velikani muzike. Inspirisani tim prostorom, članovi hora “Attendite” priključili su se akciji koju vodi profesor i turistički vodič kroz Ohrid Zoran Tuntev. On već godinama želi da osvetli sve crkve koje okružuju Ohridsko jezero.

- Članovi našeg hora podržali su ga tako što su sakupili novac za nabavku i ugradnju rasvete upravo u istorijskoj crkvi Svete Sofije u kojem je održan ovogodišnji nastup i time ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog zdanja. Bila je čast pevati na istom mestu na kojem su nastupali i Monserat Kabalje, Hose Kareras i drugi – navodi Marko Markovljev, organizator programa Kulturnog centra “Kikinda”.

Dirigentkinja hora prof. dr Biljana Jeremić zadovoljna je nastupom u Ohridu, a posebno rrakcijama publike:

- Akustika prostora ove neverovatne katedrale dala je posebnu notu nastupu horova na ovom značajnom festival. Aplauzi publike najbolji su pokazatelji kvaliteta našeg ansambla i dokaz da je publika uživala – rekla je Jeremić po povratku u Kikindu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir