SVEČANOM SEDNICOM I DODELOM NAGRADA I PRIZNANJA: Obeležen Dan opštine Prijepolje (FOTO)

A.Rovčanin

07. 07. 2022. u 17:36

POVODOM 7. jula, Dana opštine Prijepolje održana je svečana sednica Skupštine opštine, na kojoj su zaslužnim građanima uručena priznanja, zahvalnice i nagrade. Dan opštine, po datumu prvog pominjanja grada na Limu u pisanim dokumentima 1343. godine, obeležava se od 2016.godine.

СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ И ДОДЕЛОМ НАГРАДА И ПРИЗНАЊА: Обележен Дан општине Пријепоље (ФОТО)

Foto: A.Rovčanin

Predsednik lokalnog parlamenta Izudin Šantić, naveo je da je Prijepolje mali ali dugovečan grad. Tragovi prvog pominjanja, kao gradskog naselja u pisanim dokumentima vode u prvu polovinu 14. veka.

- Prijepolje se prvi put pominje u dokumentima Dubrovačkog arhiva 7. jula 1343. godine, u jednom trgovačkom ugovoru o prenosu soli, kako piše u dokumentu, od Dubrovnika do „mileševskog trga Prijepolja“. Razume se, i pre ovog pisanog dokumenta, prijepoljski kraj je mnoge vekove i milenijume bio stanište ljudskih zajednica – naveo je između ostalog predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić.

Pre uručenja opštinskih priznanja, prisutnima je predstavljen film u kojem su nabrojane sve investicije koje su uz pomoć države realizovane u gradu na Limu tokom minulih godinu dana. Predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić, u svom izlaganju je naveo da je ceo tim, koji predvodi dao svoj maksimum u teškom vremenu, kako bi Prijepolje učinili boljim mestom za život.

- Zajedničkim radom i domaćinskim planiranjem, trudimo se da Prijepolje učinimo lepšim i boljim mestom za život. Prelaskom na drugu obalu Lima, koji je gotovo izvestan u ovoj godini, stvorićemo bolji poslovni ambijent a kompanija „Lidl“ je već pribavila zemljište i na proleće kreće sa izgradnjom novog tržnog centra. Zahvaljujući Srbijavodama urađena je prelepa obaloutvrda u Šarampovu, a radi se i obaloutvrda iznad manastira Mileševe kao i korićenje reke Mileševke od Vakufa do Begovog mosta – kazao je u svom obraćanju predsednik Babić.

Za izuzetan doprinos unapređenju i razvoju opštine Prijepolje, nagrađen je arihtekta Nebojša Glišić koji je projektovao novi izgled Parka Narodnih heroja u Vakufu. Za izuzetan doprinos u razvoju lokalne samouprave nagradu je dobila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Firma ES Komerc za doprinos u promociji opštine. Pevači Aleksandar Aco Pejović i Dženan Lončarević nagrađeni su za izuzetan doprinos u promociji opštine Prijepolje u zemlji i inostranstvu, dok je za značajno ostvarenje u oblasti kulture nagradu dobio folklorni ansambl Doma kulture Prijepolje.

Na inicijativu Opštinskog veća zahvalnice su povodom opštinske svetkovine dobili atletičar Anes Tumbul, za značajno ostvarenje u oblasti sporta, potom građanski aktivista Marko Klačar za razvoj društvene zajednice, novinar u penziji Milan Cmiljanović za izuzetan doprinos u oblasti kulture i Firma Mia Projekt Žiča za unapređenje i razvoj opštine Prijepolje.

Novčane nagrade su uručene đacima generacije, zatim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima.

Takođe, novčanu nagradu su dobili i bokser Almir Memić i dobrovoljni davaoci krvi koji su najviše puta pokazali svoju humanost Dragomir Petrić, Senad Rovčanin i Selim Bećirović.

U ime nagrađenih, Dženan Jusović, iz kompanije „Es komerc“ zahvalio se opštini Prijepolje na priznanju i nagradama uručenim za doprinos, promociji i razvoju celog kraja.

- Priznanja i nagrade, koje su nam ureučene, su svakako podstrek da i u budućnosti nastavimo da gradimo naše Prijepolje, predstavljamo naš grad u najboljem svetlu i promovišemo kulturu življenja, zajedništva i sve druge pozitivne specifičnosti naše opštine – naglasio je Jusović.

Velizar Đerić, predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije, uručio je prvom čoveku opštine Prijepolje Vladimiru Babiću, plaketu za poseban doprinosu razvoju sporta o ovom delu Srbije.

Svečanu sednicu, upotpunili su mališani Predškolske ustanove „Miša Cvijović“, potom Folklorni ansambl Doma kulture i Muzičke škole.

BONUS VIDEO:

Folklorni ansambl Doma kulture iz Prijepolja na 11. međunarodnom festivalu folklora „Muzika i more”


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)