ŠABAC SLAVI VELIKANA: Dani Mihaila Đurića u njegovom rodnom gradu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

08. 12. 2022. u 10:08

U ŠAPCU je otvorena tradicionalna manifestacija "Dan Mihaila Đurića", čiji su organizatori lokalna vlast, ovdašnja Gimnazija i Biblioteka šabačka. U znak sećanja na znamenitog filozofa i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

ШАБАЦ СЛАВИ ВЕЛИКАНА: Дани Михаила Ђурића у његовом родном граду

Foto:V Mitrić

Predsednik lokalnog parlamenta Nemanja Pajić, član Gradskog veća za obrazovanje Bojan Damnjanović i član Gradskog veća za kulturu i informisanje Miroljub Mijušković, upriličiliu su prijem u Gradskoj kući za učesnike manifestacije – akademika SANU Danila Bastu, profofesora dr Jovicu Trkulju i profesora dr Dragana Stojanovića.

– Ovo je, pre svega,  prilika da se oda priznanje jednom velikom Šapčaninu -kazao je Namanja Pajić. - Volimo da kažemo da smo ,mi iz šabačkog kraja, posebni, specifični i da smo dali dosta umnih ljudi. Na to smo ponosni. Mislim da su ovakvi dani nešto što je prirodno i drago mi je što je inicijativa potekla iz našeg grada pošto je profesopr Đurić ovde rođen. Svu svoju slavu je stekao u Beogradu i belom svetu, daleko od Šapca ali ga se Šapčani rado sećaju i prihvataju to što on nosi i što pokazuje-

U Šabačkoj gimnaziji usledile su besede profesora dr Jovice Trkulje i profesora Veroljuba Ilića, čime je svečano je otvorena manifestacija “Dan Mihaila Đurić” koja je pokrenuta pre sedam godina.

Profesor dr Dragan Stojanović podsetop je na Đurićev život i profesionalno stvaralaštvo tokom predavanja "Mihailo Đurić kao profesor".

– U specifičnoj sam, situaciji jer sam studirao i Pravni i Filozofski fakultet na Svetskoj književnosti, pa sam slušao Mihaila Đurića. Kad danas razmislim posle toliko decenija ta njegova predavanja, koja mi nisu bila obavezna, ostala su u sećanju više nego sve ostalo.  Kasnije sam sa njim sarađivao u Dubrovniku na internacionalnom seminaru. Pratio sam i njegovu karijeru u Nemačkoj gde je imao glas naročito među ničeancima. Izuzetan profesor, kao i govornik,  pisac. Kao čovek imao je jedan manir koji je bio malo ljut, malo strog, ali sa posebnim šarmom – rekao je je profesor dr Dragan Stojanović.

Mišljenje i delovanje Mihaila Đurića primer su odgovornog, hrabrog i principijelnog intelektualca našeg  vremena.

– Grad Šabac spada u gradove Srbije koji možda imaju najviše velikana koji su rođeni ovde, a istovremeno grad Šabac spada u mali broj gradova koji nastoje  da oduže dug prema svojim velikanima među kojima je i prof. Mihailo Đurić – naglasio je  profesor dr Jovica Trkulja, priređivač zbornika „U okrilju velikana, Dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)”, koji je štampan za ovogodišnju menifestaciju.

Mihailo Đurić je veliko ime u našoj filozofiji i našoj društvenoj nauci, a velikan  je grada Šapca, takođe je istakao akademik Danilo Basta.

- Vio sam sardanik profesora Đurića godinama od 1970. pa do kraja njegovog života. Moje je zadovoljstvo što se u njegovom rodnom gradu održava ovakva jedna manifestacija već sedmi put i što je objavljena knjiga „U okrilju velikana“, a posvećena je ovoj manifestaciji što je značajno ne samo za grad Šabac, već i u širem smislu reči – dodao je Basta.

Život i delo velikog šabačkog pravnika, filozofa i filologa biće predstavljeni tokom razgovora o zborniku „U okrilju velikana, Dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)“ u svečanoj sali Biblioteke šabačke .

– Uspeli smo da sve ono što je prvih pet godina bilo na predavanju u Gimnaziji, u tim raspravama u Biblioteci šabačkoj izgovoreno, pretočimo u korice ove knjige „U okrilju velikana“ a koja sadrži pet godina rada na danima Mihaila Đurića. Cilj nam je bio da izuzetnu ličnost i delo Mihaila Đurića približimo generacijama koje dolaze. Iza Mihaila Đurića ostala je brilijantna akademska karijera, dvanaest tomova izvanrednih knjiga iz oblasti filozofije, socijologije kojima je on stekao svetski ugled. I najzad, ostao je jedan obrazac javnog delovanja. Jedan etos delovanja koji je baziran na jedinstvu između mišljenja, govora i delanja koji je tako redak i zato tako dragocen u Srbiji. Mi smo kroz ove dane Mihaila  Đurića u Šapcu i kroz ovu knjigu pokušali da to približimo generacijama koje dolaze –  naglasio je prof dr Jovan Trkulja, priređivač zbornika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024