"TIP" O LIGAMA KOJE POČINJU OVOG VIKENDA: Ispod Alpa pršte goleade

Ž. U.

22. 07. 2022. u 12:02

STARTUJU šampionati u Austriji, Belgiji, kao i treći rang u Nemačkoj.

ТИП О ЛИГАМА КОЈЕ ПОЧИЊУ ОВОГ ВИКЕНДА: Испод Алпа прште голеаде

Foto: EPA

Još dve nedelje su preostale do početka najjačih prvenstava na Starom kontinentu (Engleska, Španija, Nemačka, Italija, Francuska), ali to ne znači da golova i fikseva neće manjakti, jer su aktuelni šampionati prepoznatljivi po goleadama, otvorenom fudbalu za gol više. Lopta je počela da se kotrlja u većini evropskih liga do sada, ovog vikenda startovaće šampionati u Austriji, Belgiji, kao i treći rang u Nemačkoj.

SALCBURG NENADMAŠAN

U poslednjih 11 izadanja austrijske Bundeslige u čak deset navrata šampion je bio Salcburg. Teško da će i ove sezone biti drugačije, jer da bi se desilo čudo, potrebno je da vladar podbaci baš žestoko. Kao i svake godine, tim iz Mocartovog grada promeni „pola ekipe“, ponekad i trenera ,ali titule ne gubi. Ostao je Salcburg bez najboljeg strelca Karima Ajedemija (prešao u Dortmund), a dvojac Brenden Aronson i Rasmus Kristensen otisnuo se u Lids. Ipak, dovedene su zamene u vidu Lukasa Gurne (Sent Etjen), Fernanda (Šahtjora), ali i našeg reprezentativca Strahinje Pavlovića (Monako), koji bi trebalo da nadomeste odlaske.

Foto: Profimedia

Za što bolje pozicije i izlazak u evropske kupove boriće se Šturm, LASK i Bečki velikani Austrija i Rapid. Ekipa iz Graca najmanje je promenila tim, pa se od prošlogodišnjih vicešampiona očekuje da ponovo bude u vrhu. Rapid bi ove sezone ozbiljno mogao da pripreti, makar malo da začini prvenstvenu trku. „Zeleni“ su izgubili najboljeg igrača Roberta Ljubičića koji je prešao u zagrebački Dinamo za 2,5 miliona evra.Čini se da su pare pametno investirali kaparisanjem veterana sa iskustvom iz prvog ranga Nemačke Gvida Burgštalera, kao i Fredija Druifa iz AZ Alkmara i Nikolasa Kuna iz Bajerna 2. LASK nije puno ulagao, besplatno su dovedeni Filip Stojković, Robert Žulj, a na pozajmicu je angažovan Marin Ljubičić iz splitskog Hajduka. Najmanje šanse u borbi za vrh ima Austrija iz Beča, jer startuje iz minusa. Zbog loše finansijske situacije „plavi“ su kažnjeni od saveza oduzimanjem tri boda.

EFIKASNA DRUGA LIGA AUSTRIJE

U drugom rangu austrijske lige, uvek pršti od golova. Prošle sezone u čitavoj sezoni palo je 732 gola na 240 mečeva, prosek je bio 3,05 po utakmici. U čak 56 odsto mečeva, oba tima su davala bar po pogodak. Admira je ispala iz društva najboljih, ali je prvi favorit da se ponovo vrati u elitu. U stopu će ih vrlo verovatno pratiti Linc. Iako je po vrednosti Lifering najvredniji tim, on ne može da uđe Bundesligu čak iako bude zauzeo čelnu poziciju. Naime, oni Salcburgova filijala, a ovo pravilo se odnosi i na drugi tim Rapida iz Beča.

BRIŽ FAVORIT DA ODBRANI KRUNU U BELGIJI

Prošle sezone je Sent Žiloa dugo držao prvo mesto, ali je pao u samom finišu, Klub Briž ga je pretekao. Sistem u Belgiji je takav da se posle 34 kola timovi sele u plej-of, a bodovi se dele zbog toga su prvenstvene trke poslednjih godina neizvesne. Sent Žiloa ima male šanse da ponovi čudo iz prethodne. Dve udarne igle, napadač Deniz Undav i ofanzivac Kaoru Mitoma otišli su nazad u Brajton, Brižu je prodat Kasper Nilsen za 5,5 miliona evra. Takođe, ostali su i bez trenera Feličea Mazua koji je prihvatio poziv Anderlehta. Veza sa Brajtonom, preko vlasnika Tonija Bluma, obezbedila je dovođenje nekoliko igrača iz redova „galebova“.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Briž je prodao Luisa Opendu u Lans, a sastav su pojačali Brornoj Mejer iz Groningena i Feran Jutgla iz Barselone B. Anderleht je prema bukmejkerima drugi favorit, ali bi potajno iznenađenje mogao da bude Antverpen. Od kako je u klub stigao novi vlasnik 2017. uspon tima je evidentan, a sa sada su kao pojačanja dovedeni Vinsent Jansen nekadašnji igrač Az Alkmara, kao i reprezentativac Belgije Tobi Alderveled.

VELIKANI U TREĆEM RANGU

Nekada su bili bitni faktori u fudbalu Istočne Nemačke, danas su u trećeligaši. Dinamo Drezden je u prošlom veku često igrao u Evropi, sada je jo-jo klub između druge i treće divizije. Kao tim sa bogatom istorijom sigurno će želeti da se ekspresno vrate u „Cvajtu“. To će isto pokušati da učini i Ingolštat koji je od 2016. do 2018. igrao u Bundesligi, ali od tada traje njihov pad, nikako ne uspevaju da se oporave, pa dele istu sudbinu kao i Dinamo. Glavni favorit za osvajanje Treće lige je Minhen 1860. „Lavovima“ je promocija izmakla za dlaku u prethodne dve sezone. Zato ove godine, klub koji je zbog finansijskih problema bio prinuđen da igra u četvrtom rangu u sezoni 2017/2018, ima dobru priliku da napravi iskorak.

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)