BITKA ZA PRVO MESTO U GRUPI: Škoti dočekuju Ukrajince u reprizi baraža za SP

M.T.

21. 09. 2022. u 08:57

Hoće li "Tartan armija" uspeti da se iskupi za poraz u junu?

БИТКА ЗА ПРВО МЕСТО У ГРУПИ: Шкоти дочекују Украјинце у репризи баража за СП

Foto: Profimedia

Manje od četiri meseca pošto su igrali u polufinalu baraža za plasman na Svetsko prvenstvu u Kataru, reprezentacije Škotske i Ukrajine ponovo će se sastati večeras od 20.45 na ''Hempden parku'' u Glazgovu u meču dva vodeća tima lige "B", grupe "1" Lige nacija.

Iako je Škotska poražena u junu u polufinalu baraža za plasman u Katar, na kraju su ipak obe selekcije ostale bez Svetskog prvenstva pošto su Ukrajinci izgubili na poslednjoj stepenici od Velsa. Škoti su se od izgubljenog baraža relativno lako oporavili i na startu takmičenja u Ligi nacija tokom leta uspeli da pobede na dva od tri odigrana meča.

Savladali su u oba meča reprezentaciju Jermenije, dok su poraženi od Republike Irske i trenutno su na drugom mestu u grupi "1" sa šest osvojenih bodova upravo iza Ukrajine.

Škotsku očekuju dva meča protiv Ukrajine kao i revanš protiv Irske u narednih nedelju dana i to je odlučujući period za izabranike selektora Stiva Klarka što se tiče evenualnog plasmana u viši rang. Problem za Škotsku mogla bi da bude nešto slabija forma u poslednjih šest mečeva pošto su ostvarene samo dve pobede protiv relano slabe Jermenije, uz dva remija i dva poraza, što je značajno drugačije od prošle godine kada su Škoti uspeli da pobede na poslednjih šest odigranih utakmica.

Ukrajina je uspela da stigne do finala baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u veoma specifičnoj situaciji pošto je država u ratnom stanju. Fudbal se nije igrao od sredine decembra kada je nastupila zimska pauza i trebalo je da bude nastavljen krajem februara kada je počeo rat, ali do toga nije došlo. Nova sezona je počela u avgustu, a reprezentacija pokušava da izbori plasman u viši rang Lige nacija i za sada joj odlično ide.

Ukrajina je neporažena posle tri kola Lige nacija pošto je savladala Irsku i Jermeniju, dok je u revanšu protiv Iraca odigrala nerešeno i trenutno je prva u grupi sa sedam bodova, jednim više od drugoplasirane Škotske.

Samim tim Ukrajinci imaju više nego dovoljno motiva da u dva meča protiv Škotske i u revanšu protiv Jermenije obezbede plasman u grupu "A" Lige nacija. Ukrajinci su u veoma dobroj reprezentativnoj formi pošto su ove godine odigrali osam mečeva, što takmičarskih, što prijateljskih i doživeli samo jedan poraz, onaj najbolniji, od Velsa u finalu baraža.

Nijedan selektor nema mnogo problema sa povredama, mada će im nedostajati neki bitni igrači. Škotska ne može da računa na Endija Robertsona iz Liverpula ne samo večeras već za sve tri utakmice u ovom ciklusu, ali je uteha povratak Kireana Tirnija. Ukrajina će biti bez Oleksandra Zinčenka i Mikole Šaparenka zbog povreda.

NAŠ TIP: UG 0-2 (kvota 1,58)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna