HRVATI ŽELE DA PONOVE USPEH! Nezgodni Afrikanci prva prepreka

V.D.

23. 11. 2022. u 08:07 >> 08:07

U sredu od 11 časova na stadionu "Al Bajt" u okviru prvog kola Svetskog šampionata sastaće se u grupi "F" Maroko i Hrvatska

ХРВАТИ ЖЕЛЕ ДА ПОНОВЕ УСПЕХ! Незгодни Африканци прва препрека

EPA/EFE

Od osnivanja hrvatske reprezentacije naši zapadni susedi su učestvovali na svim Mundijalima osim onog u Južnoj Africi. Na debitantskom nastupu 1998. godine u Francuskoj napravili su veliko iznenađenje i okitili se bronzanom medaljom. Nakon toga su na tri Svetska prvenstva ispadali u grupnoj fazi, da bi u Rusiji odigrali fenomenalno i stigli do finala gde su poraženi od Francuske sa 4:2.

Hrvati su se u Katar plasirali nakon prve osvojene pozicije u kvalifikacionoj grupi gde su doživeli samo jedan poraz, i to minimalni od Slovenije u prvom kolu, da bi se nakon toga razbudili i sa sedam pobeda uz dva remija pokazali zašto su vicešampioni planete.

Hrvatska je odigrala sjajno i Ligu nacija, gde je zauzela prvo mesto u grupi, ostavivši iza sebe Dansku, Francusku i Austriju i tako se plasirala u plej-of najmlađeg UEFA takmičenja za reprezentacije. Poslednju pripremu "vatreni" su imali protiv Saudijske Arabije koja je napravila najveću senzaciju na ovogodišnjem šampionatu pobedom nad Argentinom nakon preokreta. Hrvatska je na tom prijateljskom meču bila bolja od Saudijaca rezultatom 1:0, a jedini strelac na meču bio je fudbaler Hofenhajma Andrej Kramarić. 

Selektor Zlatko Dalić je poveo sledećih 26 igrača na Mundijal:

Golmani: Livaković, Ivušić, Grbić

Odbrana: Gvardiol, Lovren, Sosa, Juranović, Šutalo, Vida, Erlić, Stanišić, Barišić

Vezni red: Modrić, Brozović, Kovačić, Pašalić, Majer, Vlašić, Sučić, Jakić

Napad: Perišić, Petković, Kramarić, Budimir, Livaja, Oršić

Sa druge strane, njihov rival Maroko je druga najbolje plasirana afrička reprezentacija na FIFA rang-listi. Marokancima će kao i Hrvatima ovo biti šesti nastup na Mundijalima, a jedini put su preskočili grupu 1986. godine u Meksiku kada ih je u 1/8 finala izbacila Zapadna Nemačka.

Lavovi sa Atlasa su do Mundijala stigli pobedom nad Demokratskom Republikom Kongo ukupnim rezultatom 5:1. Maroko je u seriji od sedam mečeva bez poraza, a na poslednjoj proveri pred Mundijal su savladali sve bolju reprezentaciju Gruzije sa 3:0. 

Ova generacija Maroka je najjača do sada i u njenim redovima se nalaze fudbaleri poput golmana Bona, Hakimija, Mazrauia, Ziješa, En Nesirija i prvog strelca Serije "B" Valida Čedire koji je u dresu Barija postigao čak devet golova ove sezone. Biće interesantno videti koliko Marokanci mogu u jakoj grupi protiv Hrvatske, Belgije i Kanade, ali ne sumnjamo da će puleni selektora Valida Regragija dati sve od sebe da prođu grupu. 

Ovo će biti prvi međusobni okršaj ove dve ekipe, a mi očekujemo tvrd meč sa malo golova.

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 1,58)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici