MANČESTERSKI DERBI U FINALU FA KUPA: Junajted prekida Sitijeve snove o tripleti?

V.M.

03. 06. 2023. u 13:16 >> 13:16

U utakmici za trofej 142. izdanja najstarijeg engleskog takmičenja od 16 časova na ''Vembliju'' gledaćemo obračun ''crvenih đavola'' i ''građana''.

МАНЧЕСТЕРСКИ ДЕРБИ У ФИНАЛУ ФА КУПА: Јунајтед прекида Ситијеве снове о триплети?

FOTO: AP/Tanjug

Oba tima su ove sezone osvojila po jedan trofej i biće orni da to ponovo učine. Junajted je trijumfovao u EFL kupu, dok je Siti osvojio svoju treću uzastopnu Premijer ligu (petu u poslednjih šest godina). Gvardiolina četa izgleda spremno da osvoji popularnu tripletu (Premijer ligu, FA kup i Liga šampiona), ali na putu mu stoji ekipa koja je to jedina uradila u istoriji engleskog fudala u sezoni 1998/99 i pokušaće da spreči gradskog rivala da ponovo taj uspeh.

Pored ovog finala, ''građani'' će za sedam dana ukrstiti koplja sa Interom u borbi za ''ušati trofej'' i zbog toga je Gvardiola u porazu od Brentforda u poslednjem kolu Premijer lige rotirao sastav. Dovoljno o dominaciji njegovih izabranike u drugom delu sezone govori da je tim neuspehom prekinut niz od 25 utakmica u svim takmičenjima bez poraza.

Na putu do ''Vemblija'' Siti je redom bio bolji od Čelsija (4:0), Arsenala (1:0), Bristola (3:0), Barnlija (6:0) i Šefilda (3:0). Nominalni domaćin je najbolji napad takmičenja sa 17 postignutih pogodaka, a uz to nijednom nije vadio loptu iz svoje mreže i tako može postati treća ekipa nakon Prestona (1889) i Berija (1903) koja je osvojila takmičenje bez primljenog gola.

''Građani'' su osvajali FA kup šest puta, poslednji put 2019. kada su sa rekordnom razlikom savladali Votford u finalu, 6:0.

Sa druge strane, Junajted je takođe imao dosta dobru sezonu. Vratio se u Ligu šampiona zauzevši treće mesto u Premijer ligi i prekinuo je post bez trofeja dug šest godina osvojvši Liga kup. Erik ten Hag je imao slab početak na klupi ''crvenih đavola'', ali je uspeo da konsoliduje svoju ekipu koja je veoma dobro igrala u drgom delu sezone. Njegovi izabranici su vezali četiri pobede u završnici prvenstva i sa dosta samopoudanja ulaze u ovaj meč.

Što se tiče samog FA kupa, četa holandskog stručnjaka je redom bila bolja od Evertona, Redinga, Vest Hema, Fulama (sve po 3:1) i Brajtona (prolaz na penale nakon 0:0). 

''Crveni đavoli'' su ovo takmičenje osvajali u 12 navrata i jedino je Arsenal više puta dizao trofej namenje pobedniku FA kupa (14).

Ovo će biti treći mančesterski derbi u tekućoj sezoni, na prvom je ubedljivo slavio Siti sa 6:3, da bi se sredinom januara Junajted osvetio pobedom od 2:1.

Što se tiče izostanaka većih problema ima holandski stručnjak koji će biti bez Marsijala, Sabicera, Lisandra Martineza i verovatno Entonija kojeg i dalje muči povreda članka.  Gvardiola nema takve ''glabolje'' i kod njega je jedino upitan nastup Akanđija.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili