VLADA SAOPŠTILA: Usvojeni propise finansijske podrške privredi

Tanjug

13. 01. 2022. u 21:08

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojim se unapređuje položaj zaposlenih nameštenika za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

ВЛАДА САОПШТИЛА: Усвојени прописе финансијске подршке привреди

Foto: D. Balšić

Navedeno je da se njime stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima što više upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme, saopšteno je iz Vlade Srbije.


U saopštenju se navodi da je s obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, su ostale ispod minimalne zarade.

Reč je o pratećim pomoćno-tehničkim poslovima kao što su pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Vlada je usvojila i zaključak o načinu finansiranja lečenja obolelih od retkih bolesti u ovoj godini za šta je opredeljeno 3, 7 milijradi dinara.

S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva vlade sistemska podrška mikro, malim i srednjim preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, Vlada je usvojila i set uredbi čijim je programima obezbeđeno 2,5 milijardi dinara podrške.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva utvrđena ovim programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Vlada je donela i Uredbu o utvrđivanju programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini a novac iz ovog programa namenjen je za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine pre podnošenja zahteva.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini a zbog interesovanja privrednika predviđeno je da se starosna granica za konkurisanja pomeri sa 30 na 35 godina.

Takođe i Uredba o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u ovoj godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, kao i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu.

Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara za 2022. godinu, kojom je za ove namene obezbeđeno 55 miliona dinara.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Srbije za ovu godinu a ciljevi Programa su sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva.

Vlada je donela odluku da se jednokratna novčana pomoć po 10.000 dinara isplati zdravstvenim radnicima u zdravstvenim ustanovama iz plana mreže zdravstvenih ustanova i ustanovi zajedničkih poslova Instituta u Sremskoj Kamenici, ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač Srbija, odnosno Autonomna pokrajina, zdravstenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, profesionalnim propadnicima Vojske Srbije na službi u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlenima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“.

Ova odluka je, kako navode iz Vlade Srbije, doneta zbog povećanog obima posla i teret koji zdravstveni radnici snose tokom pandemije kovida -19.

Vlada je usvojila i zaključak kojim se preporučuje Elektrodistribuciji Srbije da izgradi priključke na distributivni sistem struje stambenih i pomoćnih objekata izgrađenih na osnovu Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz Priboja između 1991 i 1999. godine, bez plaćanja troškova za priključenje.

Navodi se da je s obzirom na to da je rok za realizaciju ovog programa istekao u martu 2016. godine, opština Priboj dostaviće spisak objekata sa dokazima o njihovoj izgradnji kako bi se naknadno priključili na distributivnu mrežu.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio