ROBA IZ KINE I DUPLO SKUPLJA: Rast troškova transporta robe brodovima podigaocene

Novosti online

24. 01. 2022. u 20:04

PROIZVODI koji u Srbiju dolaze iz Kine su u poslednjih godinu dana poskupeli i preko 50 odsto.

РОБА ИЗ КИНЕ И ДУПЛО СКУПЉА: Раст трошкова транспорта робе бродовима подигаоцене

Foto: EPA

Osnovni razlog poskupljenju robe iz Kine je neprestani rast cena transporta brodskog transporta kontejnera sa robom koji je u odnosu na period pre pandemije i tri puta skuplji.

Prema podacima sajta Freightos koji putem svog FBX (Freightos Baltic Index) indeksa prati kretanje cena transporta robe prekookeanskim brodovima, trenutna prosečna cena za prenos jednog kontejnera je 9.680 dolara. Poređenja radi, prema podacima istog sajta, cena transporta pre godinu dana, 4.204 dolara. Niz logističkih poremećaja i zagušenja, doveo je do globalne nestašice kontejnera za transport. Usled te nestašice došlo je do skoka cena i kašnjenja u isporukama koje pogađaju sve, a sa svakom pojavom novog soja ova kašnjenja bi se dodatno zaoštravala, te bi cene dodatno rasle, piše "Blic Biznis".

Sve to se direktno preslikava na cene robe u kineskim radnjama širom Srbije, u kojima smo svi navikli da su cene nešto niže. Kako "Blic Biznis" saznaje iz razgovora sa zaposlenima i kupcima u tim radnjama, garderoba, igračke, staklene čaše, tanjiri i sva ostala roba je drastično poskupela.

Cene u kineskim radnjama u Beogradu su cene drastično veće nego pre par godina. Najmanje poskupljenje u ovim radnjama je 30 odsto, ali u nemalom broju slučajeva cene su sada u odnosu na prošlu godinu duplo veće. Ova poskupljenja tiču se apsolutno sve robe u radnjama, bez izuzetaka, od igračaka, odeće, obuće, bižuterije, escajga, čaša, tanjira...

- Cene odeće u kineskim radnjama su osetno više nego ranije, evo ovaj ovde prsluk koji sam danas kupio me je izašao 1.600 dinara. Potpuno isto kao da sam ušao u neki butik na Bulevaru. Više ne vidim benefit kupovine u ovim radnjama, nisu ni blizu jeftine kao pre, priča za "Blic Biznis" kupac kog smo sreli u jednoj radnji I. Ž.

Kako kaže L. M. prodavac u istoj radnji, cene su generalno podigli 30 odsto.

- Sve zavisi od velikih dobavljača. Mi smo cene u poređenju sa prošlom godinom u proseku podigli 30 odsto. Ako je majica koštala 450 dinara, ona je danas 600. Igračka koja je pre godinu dana koštala 800/900 dinara danas košta oko 1.200. Nije isključeno da će cene nastaviti da rastu, objašnjava on.

Prodavačica u drugoj radnji, M. G. , je za "Blic Biznis" istakla da su u radnji u kojoj ona radi najviše poskupele staklene čaše i tanjiri.

- Kod nas su najviše poskupele čaše i tanjiri. Na primer, ovaj set od 6 čaša se nekada prodavao za 500/600 dinara, a danas je na prodaju za 1.200. Isto tako i tanjiri, ako su se pre više od godinu dana prodavali po komadu za 100 dinara, danas im je cena 80 odsto veća, priča on pokazujući na istaknutu cenu od 180 dinara na jednom od tanjira.

Transport ka Evropi skuplji od proseka

Kao što je već istaknuto prosečna cena transporta jednog kontejnera po svetu je 9.680 dolara. Ipak, ako pogledamo cene transporta iz Kine ka Mediteranu ili ka Severnoj Evropi, cene transporta jednog kontejnera su još veće. Prema FBX trenutno vas košta između 14.100 i oko 14.500 dolara da prevezete brodom jedan kontejner robe.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)