NOVI SAD BLIŽI VELIKOJ JABUCI: Prema portalu "Numbeo", kupovna moć Beograđana na nivou trećine standarda NJujorčana

S. BULATOVIĆ

29. 01. 2022. u 09:44

DA je daleko Njujork i geografski i po standardu, nije iznenađenje. Poslednji podaci portala "Numbeo", koji ukršta troškove života širom planete i poredi sa ovom metropolom, pokazuje da se u Srbiji ne živi najbolje u prestonici. Lokalni indeks kupovne moći otkriva da su žitelji Beograda dalje od Njujorčana nego Nišlije i Novosađani.

НОВИ САД БЛИЖИ ВЕЛИКОЈ ЈАБУЦИ: Према порталу Нумбео, куповна моћ Београђана на нивоу трећине стандарда Њујорчана

Foto Tanjug

Lokalna kupovna moć pokazuje relativnu mogućnost kupovine dobara i usluga u datom gradu za prosečnu neto platu u tom mestu. U Beogradu je ta kupovna moć 36 odsto, što znači da Beograđani sa prosečnom platom mogu sebi da priušte 64 odsto manje robe i usluga od žitelja Njujorka. Novosađinama, međutim, Njujorčani beže za oko 57 odsto, a Nišlijama 59 procenata.

Od gradova iz okruženja standardu Velike jabuke najbliži je Maribor. Prosečan stanovnik ovog mesta sebi može da obezbedi 68 odsto onoga što je dostupno i žitelju Njujorka. Najdalji su mu u Tirani - dostižu tek trećinu američke kupovne moći. Podgoričani mogu da kupe tek koji promil manje od Beograđana. Tik uz nas su i Skopljanci sa 37 odsto njujorškog proseka. Zarada nešto malo više pruža građanima Banjaluke - 38, Sarajlijama - skoro 44, a Prištincima čak 47 odsto.

Ovaj pokazatelj je tek jedna od stavki koja ulazi u konačni rezultat.

- Indeks troškova života, bez kirije, relativan je pokazatelj cena robe široke potrošnje, uključujući namirnice, restorane, prevoz i komunalije - objašnjava "Numbeo". - Indeks troškova života ne uključuje troškove smeštaja kao što su kirija ili hipoteka. Ako grad ima indeks troškova života od 120, to znači da je "Numbeo" procenio da je 20 odsto skuplji od Njujorka, bez stanarine.

Po ovom indeksu Beograd se nalazi na 200. mestu u konkurenciji 237 evropskih gradova. Procenjen je na 40 odsto, što znači da je čak 60 odsto jeftiniji od Njujorka. Novi Sad je 2,5 odsto jeftiniji, a Niš - 6,6 procenata. Podgorica je pola odsto pristupačnija od Beograda, Tirana 1,4, Sarajevo 1,6, Banjaluka 2,4, Skoplje pet, a Priština - čak 13,9 procenata.

Kada se ovom indeksu pridodaju i troškovi zakupa nekretnina, zbir je još manji. Svi gradovi u okruženju, u odnosu na Njujork, u ovom segmentu su neuporedivo jeftiniji. U Beogradu je stanarina 86 odsto niža, a u Banjaluci čak 92 procenta.

RESTORANI NUDE VIŠE

INDEKS restorana je odnos cena obroka i pića u ugostiteljskim objektima i barovima, u poređenju sa Njujorkom. Jedna njujorška večera u restoranu mogla bi da podmiri tri u Beogradu, a u Novom Sadu bi još ostao i kusur. Niški ugostitelji bi za taj iznos servirali čak četiri obroka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju