SMRZNUTE MALINE NAŠ NAJVEĆI ADUT: Od izvoza organske proizvodnje država inkasirala prošle godine 57,4 miliona evra

J. Su.

29. 01. 2022. u 10:34

IZVOZ srpskih organskih proizvoda poslednje dve godine vrtoglavo raste. Zvanični podaci pokazuju da je vrednost ovog trgovanja u 2021. porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu. Od toga smo inkasirali 57,4 miliona evra.

СМРЗНУТЕ МАЛИНЕ НАШ НАЈВЕЋИ АДУТ: Од извоза органске производње држава инкасирала прошле године 57,4 милиона евра

Foto V. Ilić

Da bi budućnost srpske poljoprivrede mogla da bude upravo organska proizvodnja potvrdio nam je i resorni ministar Branislav Nedimović. Kako je rekao, za dve godine izvoz organske hrane iz Srbije povećan je za 93 procenata i sada izvozimo u vrednosti od 65 miliona dolara.

- Nedavno smo uprostili procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju - istakao je Nedimović. - Poljoprivrednici bi trebalo ovim da se bave zbog profita i velike tražnje. Kako naša zemlja ima nultu toleranciju za proizvodnju i trgovinu GMO proizvoda, svoj potencijal bi trebalo da realizuje kroz proizvodnju organske hrane. Najbolje je ulagati u voće, povrće, goveđe i ovčije meso.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, izvoz organskih proizvoda, za 10 godina, porastao je više od 15 puta. Ukupna količina izvezenih proizvoda u 2021. iznosi 17.622 tone. Najveća vrednost, od 45 miliona evra, ostvarena je lane, i to u izvozu zamrznutog organskog voća. Od toga najviše para donela je smrznuta malina - 32,6, kupina - pet, a borovnica 1,8 miliona evra.

Posle zamrznutog najviše je izvezeno organsko sušeno voće, među kojima su jagoda, malina, šljiva, borovnica, kupina i ribizla. Zatim slede voćni koncentrati i pirei. Izvezli smo u 33 države. Od toga srpsko organsko voće najviše je otišlo u Nemačku. I samo tu je vrednost izvoza bila 18,25 miliona evra. Na drugom mestu su SAD, pa slede Holandija, Francuska, Poljska, Kanada, Austrija, Italija, Belgija...

- Organska proizvodnja je sigurno budućnost - ispričao nam je Marko Ilić, koji na skoro dva hektara gaji organsku aroniju, u okolini Šiljakovca. - To je specifičan proizvod, sok od aronije, pa nije lako da se izveze. Imamo veliki kapacitet za proizvodnju, ali zasada pravimo nekih 4.000 flaša godišnje. Prošle godine rod nam je bio nešto manji, od nekih 3,5 tona. Uz sok, pravimo proizvode sa organskom jabukom i šljivom.

POVEĆANE SUBVENCIJE

PODSTICAJI za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju za 2022. godinu u odnosu na ovu godinu, uvećani su za skoro 62 odsto.

Ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju u 2022. godini, na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, iznosi 380 miliona dinara (za organsku biljnu 80 miliona i za stočarsku proizvodnju 300 miliona dinara) što je najveći budžet koji je do sada opredeljen za podsticaje za organsku proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)