GDE JE DANAS ZOLIN GLAS: Posle skandala u Melburnu, postoji još potreba za pravdom?

NEBOJŠA STANKOVIĆ

18. 01. 2022. u 10:33

Gde je danas taj, bar jedan glas, jednog intelektualca, negde u ovom svetskom neredu koji će reći "optužujem" sve one koji sude za "zlomisao", za "ono što bi moglo biti", kao da živimo Orvelovu distopiju

ГДЕ ЈЕ ДАНАС ЗОЛИН ГЛАС: После скандала у Мелбурну, постоји још потреба за правдом?

Novosti

OPTUŽUJEM, zagrmeo je sa naslovne strane francuskih novina "Oror" Emil Zola, dižući tada svoj usamljeni glas protiv lažnih optužbi na osnovu kojih je utamničen Alfred Drajfus. Od tada je prošlo više od 120 godina, ali ako je suditi po današnjem jutru, svet je onda bio u boljoj poziciji no danas. Jer, sada znamo, imao je bar jednog ko ima dovoljno moralne snage, ili bar hrabrosti, da svoj poklič pokloni istini i ukaže na svo blato u ovoj aferi.

Istorija je Zolu zapamtila, baš kao i Drajfusa. Ime predsednika Francuske kome je pismo bilo upućeno malo ko zna. Gde je danas taj, bar jedan glas, jednog intelektualca, negde u ovom svetskom neredu koji će reći "optužujem" sve one koji sude za "zlomisao", za "ono što bi moglo biti", kao da živimo Orvelovu distopiju. Gde je nestala savest u svesti, gde potreba da se ukaže na cinizam "pravdoljublja" uz čiju je pomoć na sudu u Melburnu doneta odluka o zabrani igranja i proterivanju iz zemlje najboljeg sportiste sveta.

Šta je sa gigantskim novinarskim kućama, šta je sa onim zbog čega novine postoje, da budu snaga neiskazanog, a očiglednog, da upozore sve na "bačenu prljavštinu". Zar na stranicama bar jednog od njih niko ni da komentar sastavi o zadahu jeftinog političkog populizma koji presuđuje kralju belog sporta za nešto neurađeno, za njegovu slobodu govora i izbora koji bi trebalo da budu iznad svega.

Postoji li još, uopšte, potreba za pravdom?

"Optužujem", ona velika reč koja je postala istorija sa naslovne strane od pre više od veka, ostaje da titra u inat svim "sudijama" i vajnim "intelektualcima" širom sveta koji su se sramnom presudom i ćutanjem ogrešili o Novaka Đokovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna