POKLOPAC: Basna o cvrčku i mravu postala je više nego aktuelna u Evropi

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 06. 2022. u 09:37

MRAV je celo leto marljivo spremao zalihe hrane za zimu, dok je za to vreme cvrčak bezgranično lenčario. Ostatak Ezopove basne znamo, ko se smrzavao na zimu, a ko uživao u plodovima svoga rada i razmišljanja na vreme.

ПОКЛОПАЦ: Басна о цврчку и мраву постала је више него актуелна у Европи

Novosti

Ova priča postala je ovih dana više nego aktuelna. Nemački ministar privrede Robert Habek, najpopularniji u aktuelnoj vladi u Berlinu, pozvao je stanovnike te razvijene zemlje da skrate tuširanje i pripreme tople džempere za zimu. Takvi pozivi nisu ništa neobični u današnje vreme. Nedavno su u Francuskoj, u trenutku kada je postojala opasnost da "iskoči" elektroenergetski sistem, zamolili građane da tokom jednog prepodneva ne kuvaju ručak i tako prištede struju. Poslušali su.

Vozači autobusa gradskog saobraćaja u Parizu u velikoj meri, kad god je to moguće, isključuju klimatizaciju, da bi se planeta zaštitila od pregrevanja. Iz istih razloga, gotovo je nemoguće videti spoljne jedinice klimatizatora na pariskim fasadama. Širom Zapadne Evrope objavljuju se saveti kako da se prištedi energija. Da se, na primer, preko noći iz struje isključe televizori i kompjuteri. Ili, da se zimi, u dnevnom boravku, temperatura održava od 19 do 20 stepeni, a u sobama od 17 do 18. Ko ima klima-uređaje, treba da poštuje pravilo da temperatura ne bude niža od četiri stepena u odnosu na spoljnu, a ispod 26 da ih ne uključuje. Veš bi, kažu, trebalo prati na 30 stepeni i sušiti ga na vetru, a ne u aparatima, dok bi prekidač na mašinama za sudove trebalo staviti na "eko" varijantu.

Savetuje se da se smanji temperatura u bojleru, odlede frižideri, stave štedljive sijalice... U društvima koja nisu navikla na štednju, u vreme jedne od najvećih energegskih kriza u najavi, nije problem pokriti poklopcem šerpu na šporetu dok voda ne provri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije