Raketa

Goran ČVOROVIĆ

19. 11. 2022. u 07:15

OBIČNA protivvazdušna raketa S-300 mogla je beskonačno da umnoži svoje skromno dejstvo i uđe u istoriju tako što je jednim udarcem uništila čitavu planetu. S tim što taj istorijski udžbenik na sprženoj Zemlji više ne bi imao ko da čita.

Ракета

Novosti

Projektil ukrajinskih snaga koji je skrenuo s puta i zario se na teritoriju Poljske, zemlje članice NATO, usmrtivši pritom dvoje ljudi, zakovitlao je veliku diplomatsku prašinu, izavao neviđenu uzbunu i digao na noge čitavu međunarodnu zajednicu.

Ispostavilo se, na sreću po planetu, da se radi o ukrajinskom potezu, pa su saveznici brže-bolje spustili loptu, porukom da rakete ne bi ni bilo da nema rata, stavljajući u fioku famozne članove 4 i 5 osnivačkog akta NATO. Nesreća, kažu.

A šta bi bilo da se ustanovilo da su raketu poslali Rusi? Ili da je došlo do greške u proceni? Šta ako se nešto slično ponovi, ali s obrnutim ulogama? Šta će biti ako takva "omaška" pogodi nuklearku? Ili probudi neostvarene snove nekog komandanta da iz osvete uđe i isti onaj istorijski udžbenik koji više neće moći da se čita?

Za ovu priliku, nađeno je "rešenje" tako što je Moskva, kad već nije bacila raketu na Poljsku, brže-bolje, okrivljena za pad malezijskog putničkog aviona, samo dva dana posle incidenta na ukrajinsko-poljskoj granici, za nešto što se dogodilo pre osam godina, iako SAD i Ukrajina nisu dostavile sudu snimke svojih satelita i radara. Sledeća raketa mogla bi da odnese mnogo više od 298 žrtava.

U ratu svako ima svoju istinu, poput Zelenskog koji sad protivureči NATO i Vašingtonu. Ukoliko se svet ubrzo ne dozove pameti i pod hitno ne pronađe realan način da se ovaj sukob završi, može da se desi da neka sledeća raketa za sobom ostavi samo zadimljeni trag Zemlje na Mlečnom putu, i ništa više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)