PREDSEDNIK SRBIJE DANAS I SUTRA U TIRANI: Vučić sa Ramom i Zaevom, na stolu 6 sporazuma

Tanjug

20. 12. 2021. u 07:49

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Tirani, gde će s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, a predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, prenosi Informer pisanje Tanjuga.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДАНАС И СУТРА У ТИРАНИ: Вучић са Рамом и Заевом, на столу 6 споразума

Foto: Tanjug

Vučić će danas u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a za sutra je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je iz Predsedništva Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022. Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora. Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prethodno će, kako je predviđeno, potpisati: Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu. Kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog tržišta rada, sporazum bi značio da bi radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje važila u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Inače, Vučić, Rama i Zaev su u subotu pozvali u otvorenom pismu sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan.

Oni su još jednom pozvali sve susede da se okupe i svojim građanima ponude pogodnosti koje nudi ova inicijativa. Trojica lidera smatraju i da se sada cela EU mora ujediniti i potpuno podržati Otvoreni Balkan, kao i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost inicijative iz potrebe u akciju. "Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti", zaključuju u otvorenom pismu Vučić, Zaev i Rama.

Na prethodnim sastancima Otvorenog Balkana, u Skoplju u julu ove godine i novembru u Beogradu, najavljeno je da je cilj da od januara 2023. budu ukinute granice za tri zemlje kada je reč o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i da od 2022. godine zaživi jedinstvena radna dozvola.

Na sastanku u Skoplju, kada je neformalno ime "mali Šengen" promenjeno u "Otvoreni Balkan", potpisana su tri dokumenta: Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB i Memorandum o razumevanju o slobodnom pristupu tržištu rada na ZB. Vučić je zajedno sa Ramom i makedonskim premijerom Zaevom 10. oktobra 2019. godine započeo inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen".

Pred održavanje sastanka u Tirani 20. i 21. decembra, istraživanje albanskog Juronjuza pokazalo je da većina Albanaca podržava Otvoreni Balkan, odnosno da dve trećine Albanaca smatra da je ta inicijativa u interesu Albanije. Istraživanje je pokazalo i da građani Albanije imaju pozitivno mišljenje o inicijativi Otvoreni Balkan, odnosno da njih 44 odsto smatra da Otvoreni Balkan ubrzava evropsku integraciju regiona, prenelo je Kosovo onlajn.

Takođe, više od polovine, odnosno 54 odsto veruje da će ova inicijativa povećati obim turista iz regiona koji posećuju Albaniju, i tako pospešiti ekonomiju zemlje.

Kako su preneli mediji, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša najavio je da će tokom sastanka Vučića, Rame i Zaeva 20. i 21. decembra u Tirani biti održani protesti Albanaca koji se protive toj regionalnoj inicijativi. Mediji prenose da iza organizacije tih protesta, pored Beriše, stoje kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i Ramuš Haradinaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili