SAVINDAN POD MAJEVICOM: U Ugljeviku već počeli da proslavljaju u čast srpskog prosvetitelja (FOTO)

V. MITRIĆ

25. 01. 2022. u 23:48

TRADICONALNA svetosavska akademija, na kojoj mladi stvaraoci podsetili na lik, rad i delo velikog srpskog prosvetitelja – Svetog Save, održana je u ugljevičkom Centru za kulturu, u organizaciji Crkvene opštine Ugljevik i Svetosavske omladinske zajednice.

САВИНДАН ПОД МАЈЕВИЦОМ: У Угљевику већ почели да прослављају у част српског просветитеља (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Starešina hrama Svete Petke Paraskeve protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović u  besedi je  podsetio je da se ove godine navršava 786 godina od upokojenja najvećeg sina kog je srpska majka rodilA i najvećeg sveca kog je srpski narod dao hrišćanstvu - Svetog Save.

- Svaki srpski dom slavi i pominje Svetog Savu kao svoga najvećeg svetitelja i našu zajedničku slavu - naglasio je Pajkanović.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić prisustvovao je akademiji i slavi Svetosavaca. Perić je rekao da je put svetosavlja put ljubavi i vere Hristove.

- Na nama je da se znanjem, obrazovanjem, poštenjem, radom i trudom borimo za bolje i kvalitetnije uslove života ovde u našem Ugljeviku ali i na celokupnim ovim prostorima po ugledu na sve ono što je činio naš Svetitelj Sava - rekao je Perić i čestitao krsnu slavu članovima Svetosavske omladinske zajednice kojoj je kumovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)