NEVIĐENA MRŽNJA VEČERNJEG LISTA: Priželjkuju da Ukrajinci proteraju Ruse kao što su oni Srbe

Novosti online

20. 05. 2022. u 12:12

HRVATSKI novinar i kolumnista „Večernjeg lista” Davor Ivanković u sramnom članku pravi paralelu između rata u Ukrajini i zločina koje je hrvatska vojska počinila tokom ratnih sukoba u Hrvatskoj, priželjkujući proterivanje Rusa iz Donbasa.

НЕВИЂЕНА МРЖЊА ВЕЧЕРЊЕГ ЛИСТА: Прижељкују да Украјинци протерају Русе као што су они Србе

Foto AP

U teksti pod naslovom „Ukrajinci dovršavaju svoj ’Medački džep’, pripremaju ’Bljesak’, a na leto sledi ’Oluja’ ”, Ivanković veliča ukrajinsku vojsku i navodi njene pripreme za veliku ofanzivu na leto.

Istovremeno, Ivanković veliča hrvatske zločine i proterivanje stotina hiljada Srba iz Hrvatske, priželjkujući da Kijev uradi isto.

Proterivanje Rusa iz Donbasa nije nova ideja, i ona je već više godina prisutna u Zagrebu i Kijevu. Još je krajem novembra 2016. hrvatski premijer Andrej Plenković službeno posetio Kijev, gde je rekao „da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, te da hrvatska iskustva mogu biti korisna Ukrajini”.

Foto: Printscreen

Ivanković je u Hrvatskoj poznat kao novinar blizak HDZ-u i Ministarstvu odbrane, a u svojim kolumnama ne krije mržnju prema Rusiji, Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dok piše hvalospeve Franji Tuđmanu i proustaškoj politici u Hrvatskoj.

Ipak, čitaoci „Večernjeg lista” uglavnom ne dele njegov krvoločni optimizam u pogledu Ukrajine, već je njegov tekst propraćen oštrim kritikaima u komentarima. 

- Ukrajinci se povukli s položaja ispred Severodonetska i sad se bore u gradu. Mariupolj 2. Kakve su ovo gluposti o Oluji, Bljesku? Nije Rusija Srbija. Ukrajinci se kod nas voze sa skupim autima, a sirotinja im masovno gine na prvoj liniji. Bez navijanja, Ukrajinci samo puno galame, par puta ih je više od Rusa, a stalno gube gradove i sela - glasi jedan od komentara. 

- A evo i malo ekonomske analize, danas je dolar 60 rubalja, a u februaru je bio 147. Guglajte. Od strane Bloomberg-a ruska rublja proglašena je valutom godine. Guglajte. Ne dobija se rat samo na vojnom polju. Dovoljno je pogledati cene kruha i goriva u nas i u EU pa sam zaključiti. Ali je lakše i vremenski manje zahtevno, slijediti objave onih koji su plaćeni da šire pristrane i/ili lažne informacije - napisao je komentator Begović.

BONUS VIDEO: PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)