BRISEL ZNAO ZA KURTIJEV OPASAN PLAN I - ĆUTAO! Evropska unija saučesnik Prištine, Stano definitivno potvrdio sve

D. MILINKOVIĆ

02. 07. 2022. u 09:00

LICEMERJE Evropske unije blesnulo je u punom sjaju na slučaju skandalozne odluke Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske tablice: Brisel ne samo da to nije pokušao da spreči, nego je bio unapred upoznat sa opasnim planovima Aljbina Kurtija i sve to prećutno aminovao!

БРИСЕЛ ЗНАО ЗА КУРТИЈЕВ ОПАСАН ПЛАН И - ЋУТАО! Европска унија саучесник Приштине, Стано дефинитивно потврдио све

Foto: Profimedia

To je najpre u uvijenoj formi nagovestio specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji tek što je doputovao u Beograd u trenutku kada je iz Prištine isporučena nova provokacija, a juče i definitivno potvrdio portparol Unije Peter Stano.

Lajčak je povodom Kurtijevih poteza rekao da su "promenili teme njegove posete Srbiji", u koju je došao kako bi pokušao da organizuje sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu, od koga, sada je jasno, neće biti ništa. Ovako formulisanom izjavom Lajčak je uvijeno nagoveštavao kako je zatečen odlukama u Prištini, ali ga je Stanovo priznanje razotkrilo. Jer, Stano je rekao da je "Brisel o tome još ranije ove nedelje bio obavešten, ali ne i konsultovan".

Beograd već godinama upozorava da albanske vlasti na Kosovu i Metohiji krše potpisane sporazume, obesmišljavaju dijalog, terorišu Srbe sa ciljem da ih proteraju i zaokruže svoju lažnu nezavisnost, ali EU kao pokrovitelja pregovora o normalizaciji odnosa sve to očigledno ne zanima.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je juče da najnovije odluke Prištine o ličnim dokumentima i preregistraciji automobila stavljaju Srbiju u kompleksnu situaciju, a posebno Srbe na KiM.

- Suština je stalno maltretiranje Srba, provokacije i teror nad našim narodom, a tim povodom niko ništa ne čini, daju saopštenje koje može biti verbalno oštrije ili manje oštro, ali u praksi ne znači ništa.

Da stvari budu još skandaloznije, Stano je juče nereagovanje Brisela pokušao da opravda semantikom, tačnije tumačenjem tekstova sporazuma, pa je tako poručio da "prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice", koje izdaje Srbija.

- Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo - naveo je Stano, i paradoksalno ukazao kako je sloboda kretanja, koju je Priština prekršila i poslednjom odlukom, kamen temeljac EU.

Brnabićeva je uzvratila da u odredbama Briselskog sporazuma nema nijedne koja govori o tablicama i istakla da Priština ne poštuje obaveze iz tog sporazuma:

- U 15 tačaka Briselskog sporazuma nigde se ne govori o tablicama. Mi smo sve svoje obaveze iz sporazuma ispunili.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je povodom izjave Stana da takozvano Kosovo ima pravo da jednostrano ukida srpske tablice na KiM, uz licemerno i kukavičko objašnjenje da su ih Šiptari obavestili, ali ih nisu konsultovali, sasvim priliči EU i njenoj politici gaženja svih sporazuma za koje je sama svojim potpisom garantovala.

On je poručio Stanu da mu nije palo na pamet da pomene osnivanje Zajednice srpskih opština niti da traži poštovanje Briselskog sporazuma, ali jeste da pravda šiptarske laži i da priprema opravdanje za nasilje nad Srbima na KiM:

- Pozivam predsednika Vučića da nastavi da govori i radi kao predsednik svih Srba i da ne poklekne pred silom i licemerjem EU. Predsedniče, izborili ste se za vojnu neutralnost, koliko još ucena i napada treba da stigne iz Brisela, pre nego se odlučite da pitamo Srbe da li žele i političku neutralnost. Predugo nas lažu i ucenjuju, neka preuzmu i odgovornost za svoje laži.

Reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je poručio Stanu da iz sporazuma "čita i vadi samo ono što mu odgovara":

- On kaže da na osnovu sporazuma iz 2011. i 2016. Priština ima pravo da ukine KM tablice. To nije tačno! U sporazumima koji su dogovoreni stoji da će se izvršiti preregistracija svih tablica na prostoru Kosova i Metohije, gde će građani moći da biraju između dve vrste tablica.

Petković je objasnio da su jedne neutralne, KS, a da se druge odnose na RKS, Republiku Kosovo:

- U septembru 2020. godine, Priština ukida KS tablice, i zato smo mi kasnije imali sve one probleme. Setimo se Jarinja, Brnjaka... Šta sada naš narod ima da izabere? Ostaju samo tablice lažne države Kosovo. Mislite li da se neko oglasio povodom ovoga? Ne. Najnovijim potezima Priština vrši institucionalno nasilje nad Srbima sa KiM. Kurti gazi sve sporazume i dogovore, čime se ugrožavaju mir i stabilnost, pokazuje da ne postoji dijalog. Kada hoćete da jednostrano, mimo dogovora u Briselu, ukidate režim stikera koji smo dogovorili, uvodite neka nova pravila, onda pokazujete da vi zapravo želite rat sa Srbima.

Foto I. Radulović

KURTI: VUČIĆ UPLAŠIO NEKE

OSOKOLjEN podrškom zemalja Kvinte, koje stoje iza odluke da se zabrane srpske lične karte i tablice, i Aljbin Kurti je juče priznao da je Lajčak bio obavešten o akcijama Prištine i nastavio da insistira da se vodi dijalog o međusobnom priznavanju:

- Znam da postoji plan za sastanke glavnih pregovarača, možda i više od toga, da vidimo kako i koliko mogu da se pripreme u Briselu. Spremni smo i zainteresovani za pravno obavezujuće, održive sporazume i međusobno priznavanje u centru sporazuma. Ali problem može biti u upozorenjima Vučića da se Beograd može povući iz dijaloga. Mislim da oni prave grešku i ovo je možda malo uplašilo nekoga u Briselu.

NEĆE DA PRIZNAJU GREŠKU

PREMIJERKA Ana Brnabić navela je da se većina zapadnih zemalja, kada je reč o ratu u Ukrajini, poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da se u slučaju Srbije ona ne poštuje.

- Ne možete da pričate o osnovnom principu međunarodnog prava i pravnog poretka, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta država, a da ne kažete da ste u slučaju Srbije napravili grešku, jer ne poštujete taj princip.

Predsednica Vlade ukazala je i da je Srbija jedina država koja se ne ponaša licemerno i koja poštuje međunarodno pravo i princip da je teritorijalni integritet država nepovrediv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!