"SRPSKA REZOLUCIJA O EU" Lider pokreta "Naši": Putuj, Evropo

Novosti online

07. 07. 2022. u 13:22

IVAN Ivanović, predsednik konzervativnog pokreta "Naši", komentarisao je rezoluciju o Srbiji koju je juče usvojio Evropski parlament.

СРПСКА РЕЗОЛУЦИЈА О ЕУ Лидер покрета Наши: Путуј, Европо

FOTO: AP/Tanjug

- Juče smo obavešteni da su poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu usvojili rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji. Rezolucija je zasnovana na izveštaju koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, nama dobro poznati Vladimir Bilčik i, naravno, ona je samo još jedna u nizu ucena koja dolaze od strane EU - navodi Ivanović.

On navodi da je to zapravo sistem preko kojeg se ucenjuje Srbija zadnjih trideset godina i gde nam se neprekidno postavljaju neki novi zahtevi, a sve zarad nekih imaginarnih obećanja poput ovog sadašnjeg, da ćemo postati članica EU.

- Evropski parlament juče je pozivao Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa „zasnovan na međusobnom priznanju“. Rezoluciji Evropskog parlamenta jedino se može odgovoriti „Srpskom rezolucijom o EU“ u kojoj ćemo jasno staviti šta je crvena linija koja se ne sme preći. Srbija kao suverena zemlja mora doneti najpre svoju „Rezoluciju o  EU“ u kojoj će se jasno i nedvosmisleno staviti na znanje da Srbija neće trpeti nikakve ucene i pretnje koje se temelje na ugrožavanju njene celovitosti i da Srbija ne prihvata bilo kakve rezolucije koje žele da nam nametnu priznanje lažne države Kosovo - navodi Ivanović.

On je prokomentarisao da je jedan od osnovnih zahteva u „Rezoluciji o EU“ je zahtev da se prema Srbiji ne primenjuju dvostruki aršini i primena međunarodnog zakona.

- Kako je moguće da EU sa jedne strane od Srbije traži priznavanje lažne države „Kosovo“, a sa druge strane u rezoluciji Evropskog parlamenta se „izražava duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu“ i u njoj pozivaju vlasti u Beogradu da se hitno usklade sa spoljnopolitičkim odlukama EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji. Može li nam neko iz EU objasniti kako se ne krši međunarodno pravo po pitanju „Kosova“, a krši u slučaju Ukrajine? Po principima koje Evropski parlament pokušava da nametne Srbiji kroz svoje „rezolucije“, Srbija bi trebala da se odrekne Kosova i Metohije, uvede sankcije Rusiji i uđe u sukob sa svojim tradicionalnim prijateljima, a sve zarad obećanja da će možda, jednog dana, postati članica te iste EU.

Ivanović navodi da su građani Srbije u proteklih dvadeset godina drastično su promenili svoj stav o tome da li Srbija treba da postane članica EU.

- Od većinske Srbije koja je bila za ulazak u EU, došli smo do toga da je većina građana protiv toga da Srbija postane njen član. Decenije ucena, pritisaka, laži, dvojnih standarda dovele su do toga da građani više nemaju nikakvog poverenja u EU niti se plaše njenih pretnji. Vreme je za „rezolucije“ kroz koje ćemo zaštiti svoje interese, svoj narod i državu. Putuj, Evropo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)