LAVROV NA PRIMERU RAČKA RAZBIJA ZAPADNE LAŽI: "Tvrdili su da je počinjen genocid, a ubijeni su militanti banditske OVK"

Novosti online/Đ. M.

18. 07. 2022. u 11:11

MINISTAR spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je u autorskom tekstu za list "Izvestija" napisao da ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje inscenirane zločine kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice. Kao prvi primer sličnih akcija naveo je navodni masakr u selu Račak, koji je zapadnoj alijansi poslužio kao izgovor za pokretanje agresije na SR Jugoslaviju.

ЛАВРОВ НА ПРИМЕРУ РАЧКА РАЗБИЈА ЗАПАДНЕ ЛАЖИ: Тврдили су да је почињен геноцид, а убијени су милитанти бандитске ОВК

Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP/Arhiva Novosti

- Gubeći na bojnom polju, ukrajinski režim i njegovi zapadni pokrovitelji ne prezaju od krvavih insceniranja kako bi satanizovali našu zemlju u međunarodnoj javnosti. Već su se dogodili Buča, Marijupolj, Kramatorsk, Kremenčug. Na pripreme novih insceniranih incidenata redovno upozorava rusko Ministarstvo odbrane - primetio je Lavrov.

Provokativne nameštaljke u izvođenju Zapada i njihovih poslušnika imaju prepoznatljiv potpis, i nisu počele u Ukrajini, već mnogo ranije, dodao je ruski ministar.

- 1999. godine, srpska pokrajina Kosovo i Metohija. Grupa posmatrača OEBS-a stigla je na mesto gde su pronađene desetine leševa u civilnoj odeći. Šef te misije odmah objavljuje da se desio čin genocida, bez ikakve istrage, iako nije u njegovom mandatu da donosi takve zaključke - napisao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije podseća da je odmah nakon toga počela NATO agresija na SR Jugoslaviju, i da je zapadna alijansa uništavala mostove, gađala putničke vozove, civilne objekte i zgradu televizije.

- Kasnije se sa sigurnošću ispostavlja da ubijeni nisu bili civili, već militanti banditske Oslobodilačke vojske Kosova, obučeni u civilnu odeću. Međutim, inscenirani zločin je već poslužio kao izgovor za nezakonitu upotrebu sile protiv države članice OEBS-a, prvi put od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija 1975. godine - napisao je on.

Lavrov podseća da je šef misije OEBS-a u to vreme bio Amerikanac Vilijam Voker.

- Glavni rezultat agresije je nasilno odvajanje Kosova od Srbije i stvaranje najveće američke vojne baze na Balkanu, Bondstila.

Lavrov je potom pomenuo i invaziju na Irak, napad NATO na Libiju, kao i prevrat u Ukrajini 2014. godine i slične akcije u Sirijskoj Arapskoj Republici.

On na kraju teksta piše da Zapad mora da se iz sveta iluzija vrati na zemlju.

- Dramatizacije, koliko god da traju, neće uspeti. Vreme je da se igra pošteno, ne varanjem, već na osnovu međunarodnog prava. Što pre svi shvate da nema alternative objektivnim istorijskim procesima formiranja multipolarnog sveta zasnovanog na poštovanju principa suverene ravnopravnosti država, što je fundamentalno za Povelju UN i celokupni svetski poredak, to bolje - piše Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije zaključuje da ako zapadne zemlje ne mogu da poštuju ove principe, onda treba da ostave sve druge na miru.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili