JANKOVIĆ ZAKUVAO VEĆ NA PREMIJERI: Verifikovanjem 250 mandata narodnih poslanika zvanično konstituisan 13. saziv Skupštine Srbije

Milica Stanojković

02. 08. 2022. u 09:15

ZAKLINjEM se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!

ЈАНКОВИЋ ЗАКУВАО ВЕЋ НА ПРЕМИЈЕРИ: Верификовањем 250 мандата народних посланика званично конституисан 13. сазив Скупштине Србије

Foto Nikola Skenderija

Ovim rečima poslanika, polaganjem svečane zakletve juče je konstituisan 13. saziv Skupštine Srbije, posle četiri meseca od održavanja parlamentarnih izbora. Uprkos tome što je nedavno odbio da vodi premijernu sednicu beogradskog parlamenta, najstariji poslanik i u republičkom, Vladeta Janković (82) sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", na početku se ipak prihvatio uloge predsedavajućeg. Njemu su u radu pomagali najmlađi sa četiri izborne liste koje su zadobile najveće poverenje građana, Nikola Bokan sa liste oko naprednjaka, Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz SPS i Jelena Bogdanović iz koalicije NADA.

Iako su u skupštinsku salu poslanici ušetali dobrog raspoloženja, razmenjujući učtivo pokoju reč i sa političkim neistomišljenicima, ako se po jutru dan poznaje, skupštinski život biće turbulentan i živopisan. Janković je najpre pozdravio poslanike nakon što je preuzeo gong, a posle verifikacije mandata iskoristio je priliku da izrazi stav "u slavu parlamentarizma", apostrofirajući značaj izbora. A njegovo obraćanje izazvalo je čarke u skupštinskoj sali.

Vladeta Janković , Foto Nikola Skenderija

Poručio je da njegov govor ne treba da se shvati kao izraz njegove lične ili političke pristrasnosti, ali se u suštini osvrnuo na rezultate izbora u Srbiji, navodeći da bi bez poštenih izbora, bilo koja zemlja, kao, kako je rekao, i Srbija, dospela u takav oblik jednopartijskog sistema, u kojem jedna politička stranka sa neprikosnovenim liderom veliki deo društva drži u neznanju i uskraćuje osnovne slobode i prava. U tom kontekstu poslanicima se obratio rečima da će poverenje opravdati jedino ako "srce naše države bude kucalo pod skupštinskom kupolom", a ne, kako kaže, "sa druge strane parka", aludirajući na predsednika republike. Njegovo obraćanje poslanici sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", kojoj i sam pripada, propratili su aplauzom, dok su pojedini poslanici negodovali.

Poslanici pojedinih parlamentarnih lista iskoristili su priliku da u pauzi od 60 minuta, koliko je bilo predviđeno vreme za verifikaciju mandata, nakon intoniranja himne i preuzimanja dužnosti predsedavajućeg, iskažu nezadovoljstvo što je s jedne strane, kako su naveli, već na prvom zasedanju govornica zloupotrebljena. Zamerivši aplauze, jer "parlament nije mesto za ovacije", dok su s druge strane zamerili i negodovanje koje su iskazali poslanici naprednjaka. Pa je početni elan vrlo brzo splasnuo.

Poslanici položili zakletvu , Foto Nikola Skenderija

Kandidat za predsednika Skupštine, o čemu će se odlučivati na današnjem nastavku sednice, naprednjak Vladimir Orlić, juče je naveo da su svim parlamentarnim strankama ispunjene želje. On smatra da su predstavnici buduće većine ponudili opoziciji rukovodeća mesta u Skupštini "kao što im niko nikada ponudio nije".

- Biće sedam potpredsednika u ovom sazivu, upravo zato da bi i oni dobili priliku.

Dobiće pet odbora, kao nikada niko. Dobili su i tretman i priliku i više nego fer odnos - poručio je Orlić.

Kroz hol zakonodavnog doma do poslaničkih klupa ušetalo je više od 100 novih lica. Oni su na ulazu preuzimali tekst zakletve, nakon čega su se fotografisali za skupštinske legitimacije. Među novim sazivom bilo je i onih sa dugim skupštinskim stažom, poput Aleksandra Čotrića, kome je ovo deveti poslanički mandat.

Vladimir Orlić sa predstavnicima opozicije, Foto Tanjug

Nove lice parlamentarne scene, ujedno i šefica poslaničkog kluba Zavetnika, Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da su se temeljno i dugo pripremali za ovaj dan i da nisu preskakali stepenice.

- Mi smo politička organizacija koja prvi put postaje parlamentarna, trudićemo se da opravdamo poverenje građana. U Odboru za Kosovo i Metohiju imaćemo zamenika predsednika - rekla je Đurđević Stamenkovski za "Novosti".

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je da će poslanici te partije nastaviti put preminulog muftije Muamera Zukorlića i zalagaće se za prava, ne samo bošnjačkog naroda već i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Njegova stranka imaće mesto potpredsednika Skupštine i pozicije u odborima, delegacijama i klubovima prijateljstva.

Jedinstvena Srbija će u skupštini imati osam poslanika, a Dragan Marković Palma naveo je da će nastaviti da sprovode program i političke ciljeve, za koje su se sa SPS i do sada zalagali.

Poslanica novog poslaničkog kluba u parlamentu, koji će nositi naziv "Zeleno-levi klub - Ne davimo Beograd - Moramo", Biljana Đorđević rekla je da će njihov cilj u parlamentu biti da promovišu borbu protiv socijalnih i ekonomskih nejednakosti, kao i za zaštitu životne sredine.

Vojislav Mihailović, predsednik POKS i deo koalicije NADA, istakao je ispred ove liste da su jedina koalicija koja je ostala zajedno posle izbora i da će imati klub od 15 poslanika, a da će Božidar Delić biti njihov kandidat za potpredsednika Skupštine. I Savez vojvođanskih Mađara formirao je samostalno poslaničku grupu sa pet poslanika, čiji će šef biti Balint Pastor, a kandidat za potpredsednika skupštine biće Elvira Kovač.

Lider Dveri Boško Obradović istakao je da će on biti šef poslaničke grupe. Na pitanje da li će omekšati svoj nastup u parlamentu u odnosu na ranija delovanja, kada je ulazio sa kamenom u salu, poručio je da se od njega može očekivati jasan i glasan opozicioni pristup:

- Tražimo mesto predsednika Odbora za zdravlje i porodicu i čekamo da vidimo da li ćemo dobiti mesto predsednika ili zamenika predsednika.

Parlament će ovoga puta biti mnogo šarenolikiji nego dosad. Reč da će raditi najbolje što znaju u interesu građana dalo je 120 poslanika sa liste oko naprednjaka, 38 "Ujedinjenih za pobedu Srbije" i 31 poslanik socijalista. U raspravama, opoziciono nastrojeni, kako su predočili, biće poslanici koalicije NADA sa 15 predstavnika, 13 iz "Moramo", kao i po deset predstavnika Dveri i Zavetnika. Boje manjina braniće pet poslanika SVM, tri "Muftijinog amaneta", po dva "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka, i jedan "Koalicije Albanaca Doline".

U parlamentu će biti sedam potpredsednika iz poslaničkih klubova SNS, SPS, SVM, Zukorlićevog SPP, Đilasovog SSP, DS i NADA. Socijalisti će za vicepredsednika kandidovati Snežanu Paunović. U Skupštini je formirano zasad 15 poslaničkih grupa.

Šef kluba naprednjaka biće Milenko Jovanov, Dveri Boško Obradović, Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, socijalista Ivica Dačić.

Na dnevnom redu današnje sednice naći će se izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

MATEMATIČAR STOJAN U KLUPI

PROFESOR Stojan Radenović, matematičar sa liste naprednjaka, dobrog raspoloženja i sa mnogo optimizma preuzeo je ulogu narodnog poslanika:

- Ovo mi je 50. godina mog rada. Prilika je da u parlamentu svi dajemo šta imamo da bi država napredovala, da se ne bi zaustavila uprkos dešavanjima u svetu. Uz jednu toleranciju, poštovanje, nadam se da to može da se uradi - rekao je Radenović za "Novosti".

Foto Nikola Skenderija

ĆUTA DOŠAO U MAJICI

IAKO skupštinska pravila nalažu strogi dres-kod, poslanici imaju mogućnost da i putem oblačenja izraze svoj politički stav. Ipak, većina poslanika odlučila se za strogu formu, odela i komplete, dok je, na primer, Aleksandar Jovanović Ćuta sa liste "Moramo" na sednicu došao u majici sa prepoznatljivim porukama svog pokreta. Bilo je i poslanica kojima su pojedini zamerili "otvorenu" obuću, ali su takođe, istakli da će imati vremena da se poprave i nauče pravila skupštinskog dres-koda.

Foto Nikola Skenderija

DAČIĆ: BIĆEMO DEO VEĆINE

DOSADAŠNjI predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić "oprostio" se od svoje stare funkcije i uoči početka sednice rekao da će SPS podržati Vladimira Orlića za svog naslednika. Govoreći o formiranju Vlade, Dačić je rekao da će socijalisti biti deo većine, ali da se još nije razgovaralo o personalnim rešenjima, već samo o nastavku saradnje. On je istakao da će za desetak dana biti razgovora sa SNS oko formiranja novih organa vlasti u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)