VESIĆ: Vučić nije odbio ni jedan dijalog, bolje je sto puta razgovarati nego ratovati

Novosti online

07. 08. 2022. u 13:11

NARODNI poslanik, Goran Vesić, rekao je za televiziju Pink da na dešavanja na Kosovu i Metohiji možemo da utičemo odgovornim ponašanjem, što i činimo.

ВЕСИЋ: Вучић није одбио ни један дијалог, боље је сто пута разговарати него ратовати

Foto Tanjug

- Situacija na Kosovu i Metohiji je mnogo bolja nego 2012. godine, ako uopšte možemo da pričamo o boljoj situaciji, s obzirom da je nama taj deo naše teritorije oduzet Rezolucijom 12/44 Ujedinjenih nacija. U poslednjih deset godina zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, 23 zemlje su povukle jednostrano priznanje te samoproglašene nezavisnosti.

- Danas 101 zemlja sveta od 197 koliko ih ima u Ujedninjenim Nacijama ne priznaje samoproglašenu nesavisnost KiM. Predsednik je uspeo da vrati na sto najvećih svetskih sila pitanje KiM, što nije bio slučaj 2012. godine - kaže Vesić.

- Naša situacija je 2012. godine bila još teža jer, moram da kažem, zahvaljujući glupoj odluci, tadašnjeg ministru spoljinh poslova Vuka Jeremiću, da ide pred međunarodni sud pravde, koji su većinom činile sudije iz zemalja koje su već priznale tu samoproglašenu nezavisnost, udaren je pečat na tu samoproglašenu nezavisnost - rekao je Vesić.

Vesić je istakao, da ono što se desilo 1. avgusta je pokazalo da odgovornom politikom pridobijamo sve više saveznika.

- Kurti je po prvi put usamljen, čak i SAD koje podržavaju tu nesavisnost nisu bile za eskalaciju sukoba. Čak je i Albanija po prvi put napravila neku vrstu distance od onoga što radi Kurti, Edi Rama mu je poručio ili da izabere saradnju i “Otvoreni Balkan” ili da bira rat. Aljbin Kurti sve ovo radi čisto iz političkih razloga, izgubio je lokalne izbore, nema šta da ponudi svojim građanima, ni bolje plate, ni energetsku bezbednost ni bolji životni standard jedino što može da im ponudi je rat.

- Većina kosovskih albanaca po istraživanju njihovog javnog mnjena je protiv odluke Kurtija, dakle on sve ovo radi protiv odluke većine svojih građana koje treba da predstavlja. Od njega su se distancirale i Albanija i Sjedinjene Američke Države i to je naša velika pobeda - kazao je Vesić.

- Predsednik Vučić će 18. avgusta ići na ragovore, kao što se zna nikada nije odbio ni jedan dijalog jer bolje je sto puta razgovarati nego ratovati. Za nas je važno da imamo jedinstvo oko Kosova i Metohije, to znači da sve stranke treba da imaju jedinstven stav, u našem Ustavu piše kakav je status Kosova i Metohije i zbog toga treba da imamo jedinstvenu politiku i da stojimo iza toga - zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO - ŠPANSKI PREMIJER PONOVIO U TIRANI: Nezavisno Kosovo je kršenje međunarodnog prava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (45)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili