KURTI PLAŠI EVROPU PRIČOM O RATU: "Rizik od novog sukoba na Balkanu visok, samo se čeka druga epizoda u Ukrajini"

kosovo online

08. 08. 2022. u 14:15

PREMIJER lažne države Kosova Aljbin Kurti izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Beograda i Prištine visok.

КУРТИ ПЛАШИ ЕВРОПУ ПРИЧОМ О РАТУ: Ризик од новог сукоба на Балкану висок, само се чека друга епизода у Украјини

Foto: Profimedia

Kurti je dodao da bi bio "neodgovoran" ako bi rekao drugačije s obzirom na situaciju u Ukrajini.

- Ne bih rekao da je rizik veoma visok jer ovde imamo i kontingent NATO, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama - kazao je Kurti.

Dodao je i da su pre invazije na Ukrajinu prilike bile male, ali da se sada situacija promenila.

- Ako budemo imali drugu epizodu, recimo u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu biti veoma velika - rekao je Kurti.

Kurti: ZSO ne treba da postoji

Kurti je na pitanje vezano za Zajednicu srpskih opština, koja je deo Briselskog sporazuma, ali još nije sprovedena, drsko odgovorio sledeće: 

- Ne verujem da postoji bilo koje pitanje koje opštine Kosova ne mogu da reše u Asocijaciji opština Kosova. Srbi sa Kosova nisu tražili jednonacionalno udruživanje, to je bio zahtev Beograda i nažalost ustupak mojih prethodnika. Zajednica ne bi trebalo da bude država u državi. Udruženja zasnovana na etničkim kriterijumima ne prolaze test Ustava Kosova i demokratskog univerzalističkog principa. Oni to ne prolaze. Dakle, ne bi trebalo da postoji zajednica srpskih opština jer mi imamo taj etnički identitet, ako želimo dobro ovoj zemlji, rekao je Kurti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije