"DANAS SMO OPET SLUŠALI FRAZE I FLOSKULE": Marković odgovorio na Lutovčev predlog o penzijama

Novosti online

09. 08. 2022. u 15:38

POSLANIK Srpske napredne stranke Aleksandar Marković odgovorio je danas predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu, koji je najavio "pripremu zakona o vraćanju oduzetih penzija".

ДАНАС СМО ОПЕТ СЛУШАЛИ ФРАЗЕ И ФЛОСКУЛЕ: Марковић одговорио на Лутовчев предлог о пензијама

Foto: Jutjub/Aca Markovic

- Danas smo imali prilike da, po ko zna koji put, čujemo gomilu fraza floskula od  strane predstavnika bivšeg režima, u vidu novog šefa "Žutih" Zorana Lutovca i  ostalih poslanika Demokratske stranke.

Marković kaže da je svedočio izlivu naknadne pameti, i to od onih koji predstavljaju stranku koja je sinonim za propadanje Srbije - i u ekonomskom, privrednom, kulturnom, moralnom i odbrambenom smilslu.

- Posebno je problematično kada Lutovac govori o penzijama jer apsolutno svi relevantni  ekonomski podaci govore da su danas penzije u Srbiji neuporedivo veće nego u periodu  kada je Demokratska stranka bila na vlasti. Za razliku od bivšeg režima, kada su penzije povećavane isključivo pred izbore i to tako što bi se država besomučno zaduživala pod nepovoljnim uslovima, Vlada Srbije, koja sledi politiku Aleksandra  Vučića, penzije povećava konstantno, svake  godine, uz konstantna jednokratna davanja penzionerima i što je najvažnije, uz krajnje odgovoran  odnos prema državnom budžetu i javnim finansijama - rekao je poslanik SNS.

On ističe da ako uzmemo u obzir sada već izvesna povećanja penzija od 18.2 odsto, koja će stupiti na snagu krajem godine i posle 1. januara sledeće godine, da je potpuno jasno da će penzije biti na istorijskom maksimumu u Srbiji.

- Treba istaći i da će doći do značajnog (dvocifrenog) povećanja minimalne zarade kao i do značajnog povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru.Ako imamo u vidu da je minimalac u Srbiji iznosio tek nešto više od 15.000 za vreme vlasti stranke u čije ime Lutovac govori, a da je u ovom trenutku preko 35.000 dinara, a sa dogovorenim povećanjem ići će i preko 40.000 dinara, i to sve u vreme jedne od veće  svetske ekonomske i energetske krize, onda nam je svima jasnije koliko su današnje zamerke zapravo besmislene. Ako imamo u vidu da je prosečna plata u Srbiji u njihovo vreme bila oko 330 evra a već danas je premašila 600 evra a sa dogovorenim povećanjem iznosiće i preko 700 evra, onda nam je svima jasnije koliko su  današnje zamerke ispunjene običnim politikantstvom - navodi Aleksandar Marković.

Marković kaže da je posebno licemerno kada Lutovac naglašava da je fiskalna konsolidacija takozvana. 

- Kao da ne zna da je ta, kako bi on rekao, takozvana fiskalna konsolidacija dovela do zdravih i stabilnih javnih finansija. Zahvaljujući toj, kako bi on rekao, takozvanoj fiskalnoj konsolidaciji, mi danas možemo da gradimo puteve, saobraćajnice, pruge, mostove, imamo jaku i stabilnu  valutu i možemo da povećavamo plate i penzije. Po staroj navici, predstavnici bivšeg režima su i danas pokazali želju da uređuju medije, da dele nacionalne frekvencije mimo svih zakona i pravila i da cenzurišu čak i privatne medije jer im se ne dopadaju - ističe poslanik SNS.

Aleksandar Marković ističe da to pokazuje kako nikako ne mogu da se oslobode navika iz vremena dok su bili na vlasti.

- Za razliku od njih, Vlada Srbije i vladajuća većina u Narodnoj  Skupštini slede politiku Aleksandra Vučića, koji se svakodnevno bori da država nastavi da funkcioniše uprkos svetskoj krizi, da odgovornim merama očuvamo ekonomsku i energetsku stabilnost, da spremni dočekamo najavljenu tešku zimu, da se uspešno izborimo sa svim pretnjama i pritiscima po pitanju bezbednosti Kosova i Metohije,  da sačuvamo mir i stabilnost u regionu i da nastavimo da razvijamo Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama