DETALJI SKUPŠTINSKE SEDNICE O KIM: Predsednik Vučić - Ne pregovaram o opstanku na vlasti, borim se za narod

M. St. - S. S. R.

04. 02. 2023. u 07:00

NIKADA ni sa kim nisam pregovarao o opstanku na vlasti, niti ću. Interesuje me samo opstanak i napredak Srbije.

ДЕТАЉИ СКУПШТИНСКЕ СЕДНИЦЕ О КИМ: Председник Вучић - Не преговарам о опстанку на власти, борим се за народ

Foto: N.S.

Građani treba da razumeju da nije uvek pitanje onoga šta na nekom papiru o KiM stoji, već je važno i pitanje političkog momenta, okolnosti, života oko nas, i šta u datim okolnostima možemo da uradimo. Neretko kao noj zabijamo glavu u pesak.

Ovo je juče na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji, na kojoj je razmatran Izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine od septembra 2022. do januara 2023. rekao predsednik Aleksandar Vučić. On je tako odgovorio na optužbe poslanika Roberta Kozme iz "Zeleno-levog kluba" da je SNS, "pored sve muke za Srbe na KiM, uveo strahovladu na severu i da uvek sa međunarodnim predstavnicima ispregovara za sebe ostanak na vlasti, a za građane KiM sve veću neizvesnost".

- Kažu pregovaraš već 10 godina, a da nije pregovora morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo. Je l' to vaša politika? Okolnosti nam ne idu naruku, nisam za zamrznuti konflikt, naprotiv - istakao je Vučić.

Drugi dan sednice o KiM protekao je u mirnijem tonu nego prvi kada je došlo do incidenata. Oko sedamdeset poslanika iskoristilo je pravo da iznese svoja mišljenja i čuje odgovore šefa države.

Predsednik je još nekoliko puta ponovio da nećemo priznati nezavisnost Kosova niti ćemo pristati da dobiju stolicu u UN, te istakao da ne može da pokaže nemačko-francuski plan, jer je non pejper, ali je suštinu o njegovoj sadržini, gde se nalazi i stav o tome da se Srbija ne protivi članstvu lažne države u međunarodnim institucijama, rekao javnosti, kao i da će uvek biti uz narod na KiM.

Vučić je odgovarajući na kritike Aleksandra Jovanovića Ćute iz poslaničke grupe "Zajedno-Moramo", da se 20 godina loše pregovara o KiM, istakao da je možda u pravu, ali da treba imati u vidu početne pozicije u trci i da su protivnici bili 20 metara pred ciljem, a mi 80 metara udaljeni.

- Možda je bilo grešaka u pregovorima o Kosovu i Metohiji u proteklom periodu, ali trka za pokrajinu nije počela ni 2012. ni 2000. ni devedesetih, već mnogo ranije.

Poslanik Ivan Kostić iz Dveri pitao je šefa države zašto je prekinuo institucionalnu saradnju sa Rusijom, a Vučić je podsetio da je "bio jedini koji se na Generalnoj skupštini UN, održanoj u septembru, sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom". On je kazao i da nemamo problem da sarađujemo sa Rusijom, i da ako su zainteresovani i imaju investitore, dobrodošli su, ali da smatra da, nažalost, sada imaju drugih briga:

SEDNICA SB NIJE REŠENjE

VUČIĆ je rekao da smatra da ne bismo ništa dobili čak i kada bismo imali sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM. On je opoziciji poručio da im nije dovoljno što je uputio dopis o povratku srpske vojske na KiM:

- Kažete da nisam zakazao sednicu SB. I, šta da radimo na toj sednici? Da odem tamo, ispričam sve. I nakon sat i po priče, vratim se iz Njujorka. I šta bismo dobili? Ništa. Mi na terenu imamo NATO koji je apsolutno suveren na KiM.

- Šta je to što mi tačno zamerate? Ne znate ili ste samo zaboravili taj susret. Je l' mislite da treba da izlažemo Srbiju pritisku, pa to da radimo svaki dan? Šta smo to uradili protiv ruskih interesa, što sedimo i trpimo, ne mešamo im se u interese.

Vučić je ponovio da je bio izložen pritiscima na svakom mestu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i dodao da time nije branio Moskvu, već srpsku slobodu na svoj stav.

- Povlačenje investicija je nešto što ne bih poželeo nikome, Rusi su se dobro snašli, ali da li sankcije imaju uticaja - svakako i to veliki - rekao je Vučić i istakao da moli Boga da mir zavlada što pre da bi nas spasio da ne nagrabusimo, da ne treba da bagatelišemo potencijalne pretnje koje dolaze sa Zapada, jer "ovde nije pitanje ljubavi, već opstanka naše države".

Poslanik "Zeleno-levog kluba" Đorđe Pavićević naveo je da je tokom prvog dana sednice Vučić govorio skoro pet sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić sat i 45 minuta, a "oni koji su hvalili predsednika" 108 minuta.

- Skoro 30 godina se institucionalno bavite politikom, pa ne morate da spočitavate opoziciji ko je šta radio u životu.

Vučić je naveo da ne moraju da brinu koliko dugo je "u politici, jer ih sigurna ruka vodi u budućnost":

- Pavićević sve vreme svog izlaganja nije ni pomenuo Kosovo, čak ni ime izgovorio. Ali zato su valjda svi slavni kada izgovore moje ime. Izgovorio ga je devet puta za skoro četiri minuta izlaganja.

Poslanik grupe "Ujedinjeni" Borko Stefanović naveo je da je potrebno uvesti sankcija Rusiji, jer plaćamo cenu zbog neuvođenja, kao i da "iako se Stranka slobode i pravde ne slaže sa SNS, niti sa ovom vlašću, ni po jednoj političkoj i ekonomskoj temi, neće doprinositi da Srbija krvari i propada da bi neko stekao političke poene na najtežoj temi, a to je Kosovo i Metohija":

- Nemile scene u parlamentu i transparenti nijednu dobru stvar nisu doneli ni građanima Srbije, niti Srbima na KiM.

Poslanik DS Srđan Milivojević istakao je da su rezultati Vučićeve politike "apokaliptični za Srbiju, tragični za njene građane, pogubni za buduće generacije i katastrofični sa aspekta naših nacionalnih interesa", te da Vučić treba da se povuče iz politike.

Vučić je na to odgovorio:

- Srbiju volim najviše na svetu. Ne postoji ništa što volim kao Srbiju. Mogu to da uporedim samo sa ljubavlju prema svojoj deci i ni prema kome i ni prema čemu drugom.

ZLATNA GROZNICA

ODGOVARAJUĆI na navode Aleksandra Jovanovića Ćute da Vučića trese "zlatna groznica", jer svaki govor završava tako što objavljuje da je pronađeno novo nalazište, rekao:

- Možda mene trese zlatna, iako mi se čini da vas više trese neka druga groznica. Nedeljice ste branili od mene, a tamo je rezultat Aleksandar Vučić - 109, a oni 11.

Na Ćutine optužbe da je Rusima dao naš gas i naftu, odgovorio je:

Foto: Printskrin Tviter/Sandra Božić

- Dao sam i gas i naftu 2007. Interesantan slučaj. Kažete da sam dao našu vodu "Koka-Koli", taj ugovor je potpisan 2006. - rekao je Vučić, koji je u jednom trenutku pokazao fotografiju na kojoj je Ćuta u cipelama stajao na skupštinskoj stolici i snimao incident.

On je pokazao montiranu fotografiju sebe i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i istakao da se sa Kurtijem nikada nije slikao, niti rukovao u životu:

- Ovo je u stvari slika Kurtija i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa, samo što je umesto Dendijasa, čovek koji je malopre govorio stavio moju sliku i obmanjivao javnost da kaže: "Pogledajte kako se Vučić grli sa Kurtijem." Vidite sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla.

Predsednica kluba "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da se naprednjaci bave politikantstvom i tražila od Vučića da kaže hoće li pustiti lažnu državu Kosovo u Interpol i druge međunarodne organizacije.

On je odgovorio da je u njenoj stranci upravo sve politikantstvo, a ne politika.

Poslanici Narodne stranke juče nisu učestvovali u raspravi uz obrazloženje da je ona pretvorena u cirkusku predstavu.

Šaip Kamberi, Foto D. Milovanović

 

Vučić oštro Kamberiju: Vi ste Kurtijev megafon

NA izlaganje predstavnika Albanaca Šaipa Kamberija da je "Kosovo bio predmet najveće represije, da Aljbin Kurti nije monstrum ni terorista, već legalno izabran, da su zahtevi za unapređenje prava Srba na KiM legitimni, ali samo ako Srbija uzvrati istom merom prema Albancima i da Srbi ne treba da gaje aluzije da će se raspasti NATO i SAD i doći povoljan trenutak", Vučić je rekao:

- Vi ste Kurtijev megafon. Mi Srbi neretko ne razumemo realnost, ali ni Albanci ne razumeju. Uvek će da pominje porodicu Bogojevci, ali neće da pomene porodicu Šutaković, oca Nedeljka, majku Darinku, decu Aleksandra, Đorđa i Nedeljka, koji su oteti 12. juna 1999. godine. Želim kompromis, ali ovaj trik koji izvodite da izjedničite prava Srba sa KiM i Albanaca u centralnoj Srbiji, to je loš trik. Niti su dve države, niti imaju istu poziciju.

Vučić je poručio da zna za koga Kamberi radi, da Srbiju naziva fašističkom i genocidnom izgradili smo porodilište, da prestane da sanja o tim stavovima, da niko ne napada albansku decu kada slave Bajram.

- Ponosan sam na to. Drago mi je da su deca zaštićena tamo gde imamo vlast, ali i na demokratsku zemlju u kojoj možete da iznosite takve gadosti, a bez kazne.

Foto: Printskrin

Brnabićeva: Opozicije nema u klupama

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić istakla je da većina opozicije nije prisustvovala drugom danu rasprave o KiM u Skupštini Srbije i ocenila da je opozicija time pokazala svoj odnos prema KiM:

- Opozicija je zahtevala da predsednik Vučić dođe u Skupštinu i govori na temu KiM. On drugi dan strpljivo, ozbiljno, odgovorno obrazlaže naše pozicije. Većina njih nije tu - ne 102. dan, već drugi dan rasprave. Toliko im je stalo do KiM.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (70)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere