BRUKA I SRAMOTA SULEJMANA UGLJANINA: Išao u Prištinu da se žali Kurtiju, sada tvrdi da je ZSO izum "velikosrpske politike"

Novosti online

06. 02. 2023. u 19:22

PREDSEDNIK SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da je Zajednica srpskih opština izum velikosrpske politike i da ne treba dozvoliti davanje nacionalnog predznaka opštinama.

БРУКА И СРАМОТА СУЛЕЈМАНА УГЉАНИНА: Ишао у Приштину да се жали Куртију, сада тврди да је ЗСО изум великосрпске политике

Foto Tanjug

Ugljanin je, na konferenciji za štampu u Novom Pazaru, u vezi nedavnog sastanka u Prištini sa Aljbinom Kurtijem, naglasio da je davanje nacionalnog predznaka opštinama izum velikosrpske politike koja ima za cilj legalizaciju zločina i etničkog čišćenja koje su srpske oružane snage izvršile u BiH, na Sandžaku i Kosovu.

On je preneo da je Kurtija obavestio da Bošnjaci i Albanci u Srbiji nisu zadovoljni svojim položajem.

- I da tražimo da se u nastavku dijaloga o implementaciji sporazuma obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina i svih zajednica. Ovaj evropski predlog, francusko-nemački plan, za normalizaciju odnosa (tzv.) Kosova i Srbije je jasan i sveobuhvatan. Zaštita nacionalnih manjina jasno i nedvosmisleno se pominje već u trećoj rečenici ovog sporazuma, a ZSO se uopšte ne pominje - tvrdi Ugljanin.

Ukazao je, kada je reč o tzv. Kosovu, da Bošnjačku mahalu, u kojoj su izvršeni zločini, u delu severne Mitrovice pokušavaju danas da proglase srpskom opštinom.

- Zato tvrdimo da je svako davanje naconialnog predznaka opštinama izum velikosrpske ideologije i politike na Balkanu. Takođe smo konstatovali da Ahtisarijev plan uopšte ne pominje opštine sa nacionalnim preznakom već saradnju među opštinama - rekao je Ugljanin.

On je istakao da su se predlagači sporazuma usaglaslili da je za trajan mir, sigurnost, regionalnu saradnju i stabilnost u Evropi i Zapadnom Balkanu potrebno da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjinskoj zajednici.

- Privilegovan pristup ne dolazi u obzir. Mi kao SDA tražimo od državnih organa Srbije da na osnovu ovog sporazuma najpre rešimo stvari u svojoj kući, da u Srbiji rešimo status i pitanje Bošnjaka i Albanaca, pa tek onda da to isto tražimo za sunarodnike na (tzv.) Kosovu - poručio je Ugljanin.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: SKANDAL - ZASTAVE TZV. KOSOVA U PODGORICI Crna Gora sutra dočekuje Vljosu Osmani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)