SRPSKA LISTA IMALA SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ZEMALJA KVINTE: Tražimo veće prisustvo snaga KFOR na severu Kosova i Metohije

Novosti online

31. 08. 2024. u 19:12

DELEGACIJA Srpske liste predvođena predsednikom prof. dr Zlatanom Elekom imala je danas u Prištini sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, a nakon toga i sa zamenikom komandanta KFOR generalom Federikom Bernakom u sedištu ove misije, kao i sa šeficom UNMIK Karolin Zijade.

СРПСКА ЛИСТА ИМАЛА САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЗЕМАЉА КВИНТЕ: Тражимо веће присуство снага КФОР на северу Косова и Метохије

Foto: Printskrin Kosovo online

Predstavnici Srpske liste su ukazali na potrebnu hitne akcije međunarodnih predstavnika, povratak na pređašnje stanje i sprečavanje novih jednostranih poteza u režiji Aljbina Kurtija kojima se proteruju Srbi sa Kosova i Metohije. 

- Zahtevali smo veće prisustvo snaga KFOR na severu Kosova i Metohije i zaštitu srpskog stanovništa koje je na udaru režima u Prištini te angažovanje svih da se sačuva mir na ovim prostorima - kaže se u saopštenju.

- Jasno smo podvukli da je jučerašnji upad direktno ugrozio rad hiljada Srba, ali i pružanje usluga za desetine hiljada Srba i ostalih građana na Kosovu i Metohiji- istakli su predstavnici Srpske liste.

- Ponovili smo naš zahtev i očekivanje da most na Ibru neće biti otvoren jer je to neuralgična tačka koja može dodatno pogoršati krhku bezbednosnu situaciju, te da očekujemo odgovorno ponašanje svih aktera kako bi se sačuvao mir - ističe se u saopštenju.

- Posebno smo naglasili da je srpski narod čvrsto opredeljen za mir te povratak dijalogu kako bi se rešila sva otvorena pitanja na demokratski i civilizovan način a ne uz brutalnu upotrebu sile i jednostrane akcije režima u Prištini - naglašava se u saopštenju Srpske liste. 

- Predstavnici Kvinte su ponovili stav iznet u svom sinoćnjem saopštenju, da ni na koji način nisu podržali jučerašnju jednostranu akciju kosovskih institucija. Da su te akcije sprovedene bez koordinacije sa njima, te da očekuju da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog kojim upravlja Evropska unija. Ponovili su da su zbog jednostranih akcija Kosovu uvedene i odgovarajuće mere koje su i dalje na snazi - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: ELEK: Cilj Kurtijevog režima etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO MLADI GLUMAC: Spasioci pola sata pokušavali da ga ožive