SERIJAL - ZAPOČNI BIZNIS (9): Šta je potrebno za pokretanje kafića?

PKS

02. 01. 2022. u 09:39

OTVARANjE kafića predstavlja ulazak u svet ugostiteljstva gde stalna komunikacija sa gostima i osluškivanje njihovih želja i potreba donosi nagradu - klijente koji se redovno vraćaju u svoj omiljeni lokal za kojeg često znaju da kažu da im je „druga kuća“.

СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (9): Шта је потребно за покретање кафића?

Foto PKS

Da bi se ušlo u krug uspešnih ugostitelja, jednog od najpopularnijih malih biznisa u Srbiji, neophodno je imati jasnu viziju i biznis plan kako bi se ostvarivali stalni i sigurni prihodi. Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije nudi smernice početnicima u poslovanju i osnovne informacije šta je potrebno za pokretanje sopstvenog posla kroz seriju tekstova u „Preduzetniku“.

Cilj

Važno je da u "startu“ znate kog tipa će biti lokal – da li je reč o kafeteriji, kafeu sa različitom ponudom pića, ili specifičnim pićima, poput, zdravo ceđenih ili veganskih napitaka, zatim, da li je pivnica, „rakija bar“, lokalnom kafiću u koji će dolaziti ljudi iz komšiluka, kao i da li se planira muzički program i hrana. Potrebno je osmisliti koncept kafića, njegov vizuelni identitet - dizajn enterijera, uniforme za konobare, promo-materijale, ponudu pića...

Kada je jasno šta želite, sledi faza pripreme. Prvo, jasan biznis plan koji podrazumeva: analizu konkurencije, planiranje finansija, definisanje ciljne grupe budućih gostiju, planiranje rasta i inovacija u poslovanju, izradu vizuelnog identiteta kafića.

Lokacija

Za otvaranje kafića najbitnija je lokacija poslovnog prostora. Može da bude u zakupu ili u sopstvenom vlasništvu, (odobren od nadležnih sanitarno tržišnih inspekcija), opremljen i prilagođen za rad (aparat za espreso, frižideri, dupla sudopera, ledomat, mašina za sudove, čaše, šolje za čaj i kafu, šank, stolice, stolovi…), sa mokrim čvorom i klimatizacijom. Obavezni su fiskalna kasa, protivpožarni aparati i paket prve pomoći. Prema propisima, temperatura u prostorijama u kojima borave ili se zadržavaju gosti mora biti najmanje 18,5 stepeni. U ugostiteljskom objektu za ishranu i piće mora biti obezbeđen najmanje jedan toalet za zaposlene u skladu sa propisima kojima se uređuju sanitarno–higijenski uslovi.

Foto PKS

Kada je reč o minimalnoj plati po jednom zaposlenom na godišnjem nivou u bruto iznosu, cifra koja se mora obezbediti je 515.556 dinara, za knjigovođu oko 99.000 godišnje...

Obuke

Neophodno je da zaposleni prođu obuka za higijenski minimum (prolazi se obuka, zatim se polaže test). Sanitarna knjižica je obavezna za sve zaposlene kao i obuka za protivpožarnu zaštitu. Pravila kažu da se dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija radi se na svakih dva meseca. Takođe, za sve radnike je potrebno obezbediti obuku za zaštitu na radu. Dodatno, potreban je Akt o proceni rizika na radnom mestu, dok položen test prve pomoći mora da ima barem jedan radnik. Obavezna je naknada za SOKOJ po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima.

ŠTA KAŽE ZAKON

ZAKONOM o turizmu i Pravilnikom je propisano da je u ugostiteljskom objektu za pružanje usluga ishrane i pića ugostitelj u obavezi da:

- na ulazu u ugostiteljski objekat vidno istakne poslovno ime i sedište, naziv i vrstu ugostiteljskog objekta, prema pretežnoj vrsti usluga koje se u njemu pružaju, kao i radno vreme.

- istakne cene hrane, pića u cenovnicima koji moraju biti dostupni korisnicima usluga u dovoljnom broju primeraka i na svakom mestu gde se korisnici uslužuju.

- na ulazu u toalet za goste mora da bude istaknuta prepoznatljiva oznaka namene tih prostorija za žene i za muškarce.

Zakonom o zaštiti potrošača u ugostiteljskom objektu ugostitelj je u obavezi da:

- cenovnik hrane i pića istakne i na ulazu u ugostiteljski objekat

- vidno istakne obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacija, kao i da obezbedi prisustvo lica ovlašćenog za prijem reklamacija u toku radnog vremena.

U lokalu mora da postoji evidencija o primljenim reklamacijama koja se vodi u obliku ukoričene knjige ili u elektronskom obliku.

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu propisuje se da odgovorno lice za ugostiteljski objekat čija je ukupna upotrebna površina do 80 kvadrata može da se opredeli da prostor u celosti odredi kao prostor u kome je pušenje dozvoljeno ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)