NAŠA PRINCEZA U SVETU PREDUZETNICA: Sasvim obična poslovna priča LJubice Karađorđević

V. N.

02. 01. 2022. u 16:50

PRINCEZA Ljubica Karađorđević uspešna je preduzetnica u digitalnom marketingu već osam godina, iz srca Šumadije iz Topole danas radi sa velikim brojem klijenata širom sveta u oblasti farmacije, a počela je kao frilenser. Veliku šansu za žensko preduzetništvo vidi i u digitalizaciji, poručuje da institucionalnu podršku damama u biznisu treba da pruži država kroz pravni okvir, kao i da ovaj vid poslovanja ne treba shvatati kao posao iz nužde već kao biznis sa velikim šansama za uspeh.

НАША ПРИНЦЕЗА У СВЕТУ ПРЕДУЗЕТНИЦА: Сасвим обична пословна прича Љубице Карађорђевић

Princeza Ljubica sa ćerkom Natalijom i suprugom, princem Mihailom

Poslovna priča Ljubice Karađorđević počinje 2013. godine kada je završila master studije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Fakultet je upisala sa željom da se bavi marketingom lekova u jednoj od velikih farmaceutskih kuća, ali je brzo shvatila da je više privlače preduzetničke vode.

Majka i preduzetnica

„Danas je moja uloga skoro u potpunosti fokusirana na pisanje i na direktan rad sa klijentima koji se nalaze širom sveta. Majka sam trogodišnje devojčice i još jedne bebe na putu, a preduzetništvo mi je omogućilo da budem prisutna za sve važne porodične momente i da uklapam poslovne obaveze sa privatnim, kao i sa dobrotvornim radom u Fondaciji “Koreni” i zvaničnim funkcijama koje su neodvojivi deo mog života. Ipak, ovaj vid posla nosi i određene teškoće kao što su porodiljsko odsustvo koje kod preduzetnica trenutno nije najbolje regulisano. Zato je neophodno da se ženama u preduzetništvu, pogotovo u manjim sredinama, pruži podrška kako bi na tom putu istrajale i pružile veliku vrednost ne samo sebi i svojoj porodici, već i našem društvu u celini“, priča princeza Ljubica.

Učenjem do uspeha

Po diplomiranju, kaže, nije imala jasnu ideju u kom pravcu bi želela da ide njena karijera - korporacijski posao je nije privlačio, nije imala jasnu ideju kako se upustiti u preduzetničke vode, a želela je visok nivo fleksibilnosti i izazovnosti u poslu. Pronašla je oglas za honorarni posao koji je podrazumevao onlajn rad od kuće za farmaceutske i kozmetičke kuće i nakon nekoliko meseci frilenserskog rada, shvatila da vidi sebe u digitalnom marketingu.

„U to vreme, digital je u Srbiji bio tek u začetku i do danas se mnogo toga promenilo. Trebalo je da prilagodim stručno znanje stečeno na fakultetu potrebama tržišta koje se u virtuelnom svetu skoro svakodnevno menjaju. Mnogo sam učila i istraživala kako bih našla zlatni presek između struke i digitalnih medija koji zahtevaju brze, lako razumljive informacije. Tako sam počela da razvijam veštinu koja mi je oduvek išla od ruke, a koju nikada nisam videla kao nešto naročito profitabilno – pisanje“, navodi Ljubica Karađorđević.

Pisala je stručne članke i blogove, a kako je vreme prolazilo, portfolio su sve više preuzimali sadržaji za vebsajtove, opisi proizvoda, kampanje za društvene mreže, njuzleteri, tzv. “landing” stranice, elektronske knjige, i još mnogo toga.

Kako ističe, stalno se usavršava i uči jer se tržište non-stop menja." Da bismo u preduzetničkom svetu ostali relevantni, moramo stalno ulagati u sebe baš kao što to činimo u opremu, radni prostor ili zaposlene. Tako je i moj mali tim rastao, uz pažljivo odabrane saradnike koji svojim veštinama dopunjuju moje. To mi omogućava da se koncentrišem na ono što radim najbolje, a da sve ostalo prepustim saradnicima koji su u tome bolji od mene“, naglašava Ljubica. 

Pravo vreme da počnete je - odmah

„Ako vas preduzetnički put privlači, moj je savet da ne čekate zgodniji trenutak, bolje uslove, da savladate još samo jednu veštinu za koju mislite da nedostaje... Pravo vreme da počnete je odmah, sve ostalo ćete rešiti usput. Kada se jednom odvažite na taj korak, vrata nekako počnu sama da se otvaraju. Put nije lak, ali je vredan svakog uloženog minuta“, poručuje princeza Ljubica Karađorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)