PRINOS ZAVISI OD - NEBA: Poljoprivrednici koji uzgajaju kukuruz strepe kakve će posledice ostaviti mraz

G. V.

30. 04. 2024. u 07:45

Za prognozu ovogodišnjeg prinosa kukuruza još je rano govoriti. Za nekoliko dana biće malo jasnije koliku je u stvari štetu naneo mraz.

ПРИНОС ЗАВИСИ ОД - НЕБА: Пољопривредници који узгајају кукуруз стрепе какве ће последице оставити мраз

Foto AP

. Ono što se zna jeste da su biljke pretrpele veliki šok, ali proizvođači očekuju da se one oporave. Istog je mišljenja i Poljoprivredna stručna služba u Subotici, koja je preporučila ratarima da ne žure sa poništavanjem useva.

Kako nam je ispričao predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković, u ovom kraju zemlje setva je počela već prvih dana aprila. U tom terminu posejano je oko 70 odsto kukuruza u Vojvodini, da bi se iskoristilo što više vlage. Od tada su bila tri mraza, zbog čega je kukuruz loše reagovao. Pre tri nedelje izašao je napolje a već dve sedmice - stagnira. Hladnoća nikako ne pogoduje prinosu, ali se očekuje da se razvoj biljke nastavi od nedelje, kada meteorolozi ponovo najavljuju temperature blizu 30 stepeni Celzijusa.

- Poljoprivredna stručna služba u Subotici rekla nam je da ne poništavamo usev - kaže Matković. - Ako temperature opet padnu, stabla će se osuštiti, ali ne očekujemo takav scenario. Istina je da nam mnogo fali kiša. Nažalost, klima se promenila i kišu prizivamo duže od deceniju. Ove godine setva je počela ranije, neka domaćinstva, kojih je ipak manji procenat, sejali su kukuruz 27. marta. Pre 15 godina setva je bila oko 1. maja.

Prema Matkovićevim rečima, proizvođačima su potrebne tri kiše "u pravom trenutku". To su periodi nicanja, kad počne formiranje klipa i kad se zrna pune. Jul je ključni mesec.

Kiša fali i pšenici

PŠENICA je sada u fazi cvetanja. Kako nam kaže Miroslav Matković, fali kiša da se nalije zrno. Optimalno bi bilo da padne 20 litara kiše, kako bi vlaga dublje otišla u zemlju, koja trenutno nije dovoljno gusta. Rod pšenice trenutno je za oko 30 odsto niži nego lane.

 

- Stare generacije poljoprivrednika znale su da kažu kada ih u julu kiša otera sa njive, onda se zna da će biti dobar rod. o je uspeo da odradi svu agrotehniku do sada, preostaje mu samo da posmatra nebo, jer od njega proizvodnja zavisi - kaže nam Miroslav Matković.

Kukuruz posejan bliže planinama Stolovi i Kopaonik, verovatno će na nekim njivama morati ponovo da se seje, jer je izmrzao. Na jugu Srbije, u okolini Leskovca setva kukuruza je krenula kasnije, pa nije nikao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici